Hyppää sisältöön

Maailmancupin pisteuudistus saa rapaa Suomen kärkihiihtäjiltä – Kerttu ja Iivo Niskanen erimielisiä uusista hiihtomatkoista

Hiihdon maailmancupin pistelaskusysteemi ja kilpailumatkojen pituudet pantiin uusiksi. Iivo Niskanen ei lämpene uudistuksille, mutta Kerttu Niskanen on innoissaan 20 kilometrin matkan mukaantulosta.

Kerttu Niskasen mukaan hiihtäjät joutuvat jatkossa valitsemaan, satsaavatko he maailmancupin kokonaiskilpailuun vai arvokisoihin. Kuva: imago images/Nordphoto/ All Over Press

Yle näyttää hiihdon Rukan maailmancupin suorana kanavillaan 25.–27.11. Katso kaikki lähetystiedot tästä linkistä tai jutun lopusta. Suorat lähetykset myös Yle Puheessa.

Hiihdon maailmancupiin tehtiin tälle kaudelle kaksi merkittävää muutosta, kun osakilpailuista jaettavien pisteiden määrää sekä kilpailumatkojen pituuksia muutettiin.

Etenkään maailmancup-pisteiden muutos ei innosta Suomen maajoukkueen kärkihiihtäjiä Iivo Niskasta, Krista Pärmäkoskea ja Kerttu Niskasta.

– Olemme joukkueen sisällä puhuneet, että maailmancup on ahkeruuscup tänä vuonna, Pärmäkoski totesi.

Maailmancupin pisteitä jaetaan tällä kaudella 50 hiihtäjälle 30 sijaan ja voiton merkitys ainakin pisteiden valossa vähenee. Aiemmin voittaja sai 100 maailmancupin pistettä, toiseksi tullut 80 pistettä ja kolmanneksi tullut 60 pistettä. Nyt ensimmäisen ja toisen välinen ero on vain 5 pistettä, voittajan ja kolmanneksi tulleen vain 10 pistettä.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Kansainvälinen hiihtoliitto (siirryt toiseen palveluun) halusi muutoksella saada normaalimatkoihin panostavia hiihtäjiä osallistumaan myös sprinttikisoihin.

Pärmäkosken mukaan muutos on herättänyt maajoukkueurheilijoiden kesken paljon keskustelua. Hän uskoo, että normaalimatkoja yleensä hiihtävissä löytyy mielenkiintoa sprinttiä kohtaan ja päinvastoin.

– Varmasti joitakin sprinttejä tulen hiihtämään, mutta hiihdänkö kaikkia, se jää nähtäväksi, Pärmäkoski sanoi ja samoilla linjoilla on myös Kerttu Niskanen.

– Joutuu tekemään valintaa, satsaako kokonaiskilpailuun vai esimerkiksi arvokisoihin. Kaikkia kisoja tuskin jaksaa tänä vuonna hiihtää.

Sekä Pärmäkoski että Niskanen tähtäävät tällä kaudella Planican MM-kisoihin. Maailmancupissa he panostavat vuodenvaihteen Tour de Skihin, mutta kokonaiscup jää vähäisemmälle huomiolle.

Krista Pärmäkoski (keskellä) aikoo hiihtää tänä talvena maailmancupissa sprinttikisojakin, mutta todennäköisesti ei kuitenkaan kaikkia osakilpailuja. Kuva: imago images/Nordphoto/ All Over Press

Armoton muutos ei motivoi Iivo Niskasta

Iivo Niskasen mielestä pistemuutos ei lisää motivaatiota maailmancupia kohtaan, pikemminkin päinvastoin. Muutos suosii paljon kilpailevia urheilijoita, mutta on armoton esimerkiksi niitä urheilijoita kohtaan, jotka jättävät tai joutuvat jättämään kisoja väliin.

Juuri ennen Rukan maailmancupin avausta koronaan sairastunut Niskanen totesikin Yle Urheilun haastattelussa, että hänen maailmancup-kautensa meni jo käytännössä ”plörinäksi”.

– Uudistetulla pistesysteemillä pystyy olemaan kolmen parhaan joukossa, kunhan vain hiihtää mahdollisimman paljon, eikä välttämättä edes ole absoluuttisesti paras hiihtäjä. Kymmenennestäkin sijasta saa tosi paljon pisteitä, Niskanen harmitteli Oloksen maajoukkueleirillä tehdyssä haastattelussa.

Iivo Niskanen ei innostu uudesta pistesysteemistä. Kuva: Lehtikuva / Otto Ponto

Kerttu Niskanen uskoo veljensä tavoin, että pistesysteemi muuttaa kokonaiscupia radikaalisti. Kun kausi on ohi, voi cupin kärjessä olla yllättäviäkin nimiä.

– Saattaa olla mielenkiintoinen top3 sekä miehissä että naisissa kokonaiskisan osalta. Katsotaan, saako tämä uusi pistesysteemi jatkoa vai ei, hän tuumi.

Pidennetyt matkat miellyttävät Kerttu Niskasta, Iivo Niskanen haluaa pysyvyyttä

Toinen merkittävä muutos koskee maailmancupissa hiihdettäviä kilpailumatkoja, sillä sekä naiset että miehet hiihtävät samat matkat. Tällä kaudella hiihdetään lähinnä sprinttiä, 10 kilometrin ja 20 kilometrin matkoja.

Iivo Niskasen bravuurimatka, 15 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla, on ohjelmassa ainoastaan Tour de Skillä. Myös arvokisojen jälkeen perinteisesti Oslon Holmenkollenilla hiihdettävä naisten 30 kilometrin kilpailu on alkavalla kaudella 50 kilometrin mittainen.

Iivo Niskanen ei pidä jatkuvista muutoksista, sillä ne tuovat hänen mielestään haasteita sekä katsojille että urheilijoille.

– Toivotaan, että nyt kun on tähän systeemiin päädytty, niin mennään tällä niin kauan kuin kilpailuja pystytään hiihtämään. Pidetään matkat ainakin samana, että siihen tulee jonkinlainen rutiini. Olen tosi paljon sitä vastaan, että lähdetään muuttamaan tuollaisilla sääntömuutoksilla niinkin pitkiä perinteitä, mitä meidän lajissamme on ollut, Iivo Niskanen sanoi.

Pidemmät matkat sopivat Kerttu Niskaselle (oik.). Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Kerttu Niskanen ja hänen valmentajansa Juho Mikkonen taasen ovat matkamuutoksista innoissaan, sillä matkojen pidentäminen palvelee Niskasta.

– Ei harmita ollenkaan, päinvastoin! Olen lukeutunut siihen joukkoon, joka on sille uudistukselle antanut peukkua, Niskanen totesi.

– Kahdenkympin kisat ovat hyvin erilaisia kuin kympin ja viidentoista kisat. Suoritusaika menee sinne tunnin paikkeille ja alkukaudesta hiihdetään melkein joka viikonloppu se kahdenkympin kisa. Ne rupeavat kuormittamaan, eivätkä kaikki niitä välttämättä kestä, Mikkonen muistutti.

Maailmancupin kolmessa ensimmäisessä kisaviikonlopussa on ohjelmassa kolme matkaa: joko sprintti tai sekaviesti, 10 kilometriä ja 20 kilometriä. Davosin viikonloppunakin, juuri ennen joulua, hiihdetään 20 kilometrin kisa.

– On tosi mielenkiintoista nähdä, rupeavatko urheilijat valitsemaan kisoja ja miten urheilijat pystyvät palautumaan viikonlopusta toiseen, Mikkonen pohti.

Lähtöviivalla ei katsota, kuka puuttuu

Tämän kauden kilpailuihin vaikuttaa myös se, että Kansainvälinen hiihtoliitto on jatkanut venäläis- ja valkovenäläishiihtäjien osallistumiskieltoa kaikkiin kilpailuihin. Viime kaudella Venäjä oli maiden välisessä cupissa Norjan ja Ruotsin jälkeen kolmas, kun Suomi sijoittui neljänneksi.

Natalia Neprjajeva voitti naisten maailmancupin kokonaiskilpailun sekä Tour de Skin, miesten puolella Aleksandr Bolshunov oli toinen sekä cupissa että Tourilla.

Iivo Niskanen puhuu venäläishiihtäjien poissaolon vaikutuksesta.

Iivo Niskasen mielestä venäläisten poissa ollessa sijoitukset 12 parhaan joukkoon on helpompi saavuttaa, mutta arvokisoissa vaikutus on pienempi kuin maailmancupissa.

– Venäjä on mieshiihdossa erittäin vahva maa, joten kyllähän se ison loven jättää kilpailulliseen asetelmaan. Se tulee vaikuttamaan väistämättä yhteislähtökisojen kulkuun, usein Bolshunovin kanssa yhteistyötä yhteislähtökisoissa tehnyt Niskanen sanoi.

Naisten puolella tilanne on muutenkin erilainen, sillä Therese Johaugin jäätyä kilpaladuilta sivuun, on pelikenttä täysin avoin.

– Siinä vaiheessa, kun viivalla seisoo, ei sitä ajattele, kuka on poissa kisasta, Kerttu Niskanen sanoi.

Sekä Niskanen että Pärmäkoski uskovat, että taistelu palkintosijoista on tänä talvena äärimmäisen tiukkaa. Normaalimatkoille ei tällä kertaa ole sitä yhtä selkeää ennakkosuosikkia, kuten on aikaisempina vuosina ollut.

– Nyt kun sieltä puuttuu se veturi, Johaug, niin uskon, että kisoista tulee taktisestikin erityyppisiä. Se mahdollistaa myös erilaisten urheilijoiden pärjäämisen, Pärmäkoski arvioi.

Rukan maailmancupin lähetystiedot

Perjantai 25.11.

10.47 Urheilustudio TV1 & Areena

10.55 Hiihto, sprinttikarsinnat TV1 & Areena

12.10 Yhdistetty M, mäkiosuus TV1 & Areena

13.25 Hiihto, sprintti TV1 & Areena

15.55 Yhdistetty M, hiihto-osuus TV1 & Areena

17.40 Mäkihyppy M, karsinta TV2 & Areena

Yle Puhe klo 12.05 alkaen

Lauantai 26.11.

10.05 Mäkihyppy M, HS142 TV1 & Areena

10.55 Urheilustudio TV1 & Areena

11.55 Hiihto N, 10 km (p) TV1 & Areena

13.25 Yhdistetty M, mäkiosuus TV1 & Areena

14.25 Hiihto M, 10 km (pe) TV1 & Areena

16.15 Yhdistetty M, hiihto-osuus TV1 & Areena

Yle Puhe klo 9.55 alkaen

Sunnuntai 27.11.

08.25 Mäkihyppy M, karsinta Areena

09.57 Urheilustudio TV2 & Areena

10.00 Mäkihyppy M, HS 142 TV2 & Areena

11.55 Yhdistetty M, hiihto-osuus TV2 & Areena

12.55 Hiihto N, 20 km (v) TV2 & Areena

14.25 Hiihto M, 20 km (v) TV2 & Areena

16.10 Yhdistetty M, mäkiosuus TV2 & Areena

Yle Puhe klo 9.55 alkaen

Areenalähetykset löydät tästä linkistä.

Suosittelemme sinulle