Hyppää sisältöön

Kanta-Hämeen hyvinvointialue tekee ensi vuonna rajusti tappiota

Jo syyskuussa hyvinvointialueiden johtajat sanoivat, että uusille hyvinvointialueille budjetoidut rahat eivät tule riittämään.

Valtion rahoitus osuus Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle on 696,8 miljoonaa euroa. Kuvituskuva. Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

Kanta-Hämeen hyvinvointialue tulee tekemään rajusti tappiota ensi vuonna. Hyvinvointialueen ensi vuoden talousarvio on 30,9 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Budjetin valmistelijan, projektijohtaja Petrus Kukkosen mukaan ensimmäinen talousarvio on poikkeuksellisen haastava. Suuren alijäämän taustalla ovat muun muassa rahoituksen taso sekä lainsäädännön ja toimintaympäristön muutokset.

Hyvinvointialueet eivät voi ensimmäisen toimintavuoden aikana suuremmin vaikuttaa kustannuksiin, sillä ne perivät nykyisen toiminta- ja kustannusrakenteen kunnilta sekä kuntayhtymiltä.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue tulee tekemään muutetun talousarvioesityksen ensi keväänä, kun valtion rahoituksen lopullinen taso ja tasapainottamisohjelman toimenpiteet on määritetty.

Jo syyskuussa Ylen selvityksessä kaikki hyvinvointialueet arvioivat tarvitsevansa valtiolta reippaasti lisää rahaa ensi vuodeksi, jos ne aikovat selvitä kaikista vuoden kuluista.

Tuolloin myös Kanta-Hämeessä epäiltiin rahojen riittävyyttä. Hyvinvointialueilla on kolme vuotta aikaa saada taloutensa tasapainoon.

Aluehallitus saa budjetin käsiteltäväkseen maanantaina 28. marraskuuta, ja sen päätösesitys menee aluevaltuustoon joulukuun 13. päivä.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle