Hyppää sisältöön

Oulussa osallistutaan kansainväliseen päivään naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi: keskustan puut saavat ylleen oransseja ketjuja

Oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta. Oranssit päivät -kampanjaan ottavat osaa muun muassa Oulun Naisunioni ry ja Oulun Zonta-kerho.

Nainen nojaa suureen puuhun.
Idean takana on Oulun Naisunioni ry. Oulun Naisunioni ry:n puheenjohtaja ja idean organisoija Ulla Kaislaranta kertoo, että nauhoja on tullut satoja. Kuva: Janne Körkkö / Yle
Emilia Pakkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Huomenna vietetään YK:n kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomi on tehnyt Oranssit päivät -kampanjaa näkyväksi Suomessa muun muassa aikaisempina vuosina toteutettujen rakennusten valaisujen kautta.

Oulussakin osallistutaan Oranssit päivät -kampanjaan.

Oulun Naisunioni ry on haastanut jokaisen tekemään oransseja ketjuja vapaalla tekniikalla. Oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta. Ketjut ripustetaan Torikadun ja Aleksanterinkatujen välissä olevien puiden runkoihin tänään.

Oulun Naisunioni ry:n puheenjohtaja ja idean organisoija Ulla Kaislaranta kertoo, että nauhoja on tullut satoja.

Oranssinauha puussa solmittuna.
Kaislaranta kertoo, että tarkoituksena on ottaa tämän vuotiset nauhat talteen ja jatkaa tätä entistä isommin tulevina vuosina. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Kaislarannan mukaan osallistuminen tällaiseen kampanjaan edustaa käsityöaktivismia.

– Onhan tämä yhdenlainen mielenilmaus. Käsityöaktivismilla on tarkoitus vaikuttaa erilaisiin asioihin ja nostaa esille epäkohtia positiivisella tavalla, Kaislaranta kertoo.

Kaislaranta kertoo tavoitteena olevan, että Oransseista viikoista saataisiin Ouluun perinne. Kaislaranta kertoo, että tämän vuotiset ketjut tullaan ottamaan talteen ja niitä tehdään myös lisää.

– Ajatus on, että tulevaisuudessa tämä voitaisiin ulottaa muihinkin Oulun kaupunginosiin ja pitkin maakuntaan. Tämä on mahdollista, sillä kuka vaan voi osallistua ketjujen tekoon, Kaislaranta kertoo.

Nauhat ovat paikalla naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamisen muistopäivästä 25.11. ihmisoikeuksien päivään 10.12. saakka.

Oulussa myös Zonta-kerho osallistuu Oranssien päivien tempaukseen. Tasa-arvoa edustavasta Zonta-kerhosta kerrotaan, että tapahtuma on heille yksi vuoden tärkeimmistä. Tänä vuonna he ovat mukana huivittamassa kolme veistosta Oulun keskustassa: Toripoliisin, Tiernapojat ja Ajankulun.

Juttua muokattu 24.11. kello 18.44: Lisätty maininta YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin roolista kampanjassa.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 25. marraskuuta kello 23 asti.

Suosittelemme