Hyppää sisältöön

Palefacen mielestä tunteista puhumattomuuden kulttuuri istuu miehissä tiukassa – oululaislukiolaiset osoittavat, että muutos on jo täällä

Räppäri Palefacelle miesten puhumattomuuden kulttuuri on näyttäytynyt esimerkiksi hyväntekeväisyystyössä koulukodeissa.

Räppäri Karri Miettinen eli Paleface palkittiin Suomen setlementtiliiton Ihmisen puolella -palkinnolla. Hän on puolustanut ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa ja puhuu miesten tunnepuheen puolesta.

Räppäri Palefacen eli Karri Miettisen isoisä oli 16-vuotias lähtiessään jatkosotaan rintamalle. Nyt hänen tarinansa on päätynyt räppärin uusimman kappaleen kolmanteen säkeistöön.

– Aika monessa muussa yhteydessä puhuttaisiin lapsisotilaista. He olivat nuoria pojankloppeja, joilla ei ollut mitään mahdollisuuksia käsitellä kokemaansa.

Laulu on nimeltään Miehet ei itke. Kappaleessa hän käsittelee tabua, miesten tunnelukkoja ja vaikenemisen kulttuuria. Sen hän on huomannut jatkuvan edelleen.

– Kappaleesta saamani runsaan palautteen perusteella vaikuttaa siltä, että monet tunnistavat tämän kyvyttömyyden käsitellä omia tunteita tai omia epäonnistumisia. Taustalla on selvästi ylisukupolvisuutta. Myös 90-luvun lama on jättänyt jäljet.

Herkkyys voi tuoda ulkopuolisuuden kokemuksia

Palefacen toivoma muutos voi kuitenkin olla jo ovella. Oululaisten lukiolaisten Aaron Pinoniemen ja Niko Viitalan mielestä tunteiden näyttäminen ja niistä puhuminen on sallittua ja jopa suotavaa – ainakin oikeanlaisessa seurassa.

– Mietin monesti muiden miesten seurassa, uskallanko näyttää tunteita. Vaikka ajattelen, että saan, eikä muiden ajatuksilla ole väliä, niin silti sitä miettii, Niko Viitala pohtii.

Niko Viitala (edessä) ja Aaron Pinoniemi toivovat, että tunteiden ja herkkyyden osoittaminen olisi sallitumpaa myös miehille. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Aaron Pinoniemi myöntää, että oma herkkyys on toisinaan aiheuttanut ulkopuolelle jäämisen kokemuksia muiden poikien seurassa. Hänen mielestään se saatetaan edelleen yhdistää helposti feminiinisyyteen.

– Ja se yhdistetään heikkouteen. Haluaisin taistella sitä vastaan. Feminiinisyys ei ole heikkoutta. Siksi haluan korostaa omia feminiinisiä piirteitäni, Pinoniemi sanoo.

Kaksikko toivoo, että herkkyyttä ja tunteita olisi myös miehillä lupa osoittaa vapaammin. Kaiken pitäisi lähteä kasvatuksesta – ei pitäisi sanoa esimerkiksi, että ”isot pojat eivät itke”.

Tunnepuheen puute on polttava aihe

Paleface on yksi Suomen tunnetuimmista räppäreistä, jonka ura on kestänyt jo lähes parikymmentä vuotta.

Hänen uskalluksensa puhua miesten tunnepuheen puutteesta räppikulttuurissa ja toimintansa ihmisyyden ja inhimillisten arvojen puolesta toivat hänelle tämän vuoden Ihmisen puolella -tunnustuspalkinnon, jonka jakaa Setlementtiliitto.

– Poikien ja miesten tunnepuheen puute on aiheena polttava; poikien ja nuorten miesten ongelmat ja syrjäytyminen aiheuttavat mittavia ongelmia nyt ja tulevaisuudessa. Asia kaipaa huomiota ja muutosta, toteaa Suomen setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen tiedotteessa.

Esimerkiksi Setlementtien järjestämässä Poikien talojen toiminnassa näkyy nuorten miesten syrjäytyminen ja miehisen maailman kovat paineet, kertoo Vuolle setlementin toiminnanjohtaja Jussi Kemppainen.

– Miesolettama on, että ollaan vahvoja ja meneviä. Myös ulkonäköpaineet ovat nostaneet päätään paljon.

Lisää: Sean Ricks: Älä pakota miestä puhumaan tunteistaan

Heikompien puolustaminen on ”mummilta opittu juttu”

Jussi Kemppaisen mukaan pitkään jatkunut kriisiaika on lisännyt nuorten miesten syrjäytymistä entisestään. Sen vuoksi Palefacen tekemä työ syrjimättömyyden puolesta koetaan erityisen tärkeänä.

Miettinen vetää muun muassa räp-työpajoja, joissa pyritään sanoittamaan omia kokemuksia. – Räpin kautta sen tekeminen on usein helpompaa, hän sanoo. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Palefacelle eli Karri Miettiselle palkinto kertoo, että hänen arvomaailmaansa ja tekemäänsä työtä inhimillisyyden eteen ymmärretään.

– Jotkuthan pitää mua vähän radikaalinakin, mutta kyllä ne on ihan vuoden 1948 YK:n ihmisoikeusjulistuksesta ja mummilta opittuja juttuja.

Tuoreimmasta kappaleestaan ja miesten tunteista puhumisesta Paleface kertoo saaneensa paljon hyvää palautetta, mutta artisti on herättänyt ihmisissä myös toisenlaisia tunteita ja tuonut hänelle vihamiehiä.

Hän pitää sitä hintana siitä, että puolustaa ihmisoikeuksia.

– Olen saanut tappouhkauksia ja oon armottoman vihapuheen kohteena netissä koko ajan. Se ei tunnu hyvältä, mutta se ei juurikaan vaikuta mun tekemisiin.

Juttua muokattu 24.11. kello 21.35: Tarkennettu, että ulkopuolisuuden tunne liittyy muiden poikien seuraan, ei kaveripiiriin, kuten jutussa aiemmin luki.

Herättikö juttu ajatuksia? Voit osallistua keskusteluun perjantaihin 25.11. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle