Hyppää sisältöön

Kangasalla ja Ylöjärvellä tulee jo valmista, Valkeakoskella aloitetaan rakentaminen – Tampereen naapurit investoivat ensi vuonna kouluihin

Uudisrakentamisen lisäksi meneillään on vanhojen koulujen laajennuksia ja peruskorjauksia. Tampereen naapurikunnat käyttävät koulutiloihin useita kymmeniä miljoonia ensi vuonna.

Pulpetti Leppälän koulussa.
Ensi vuoden aikana Pirkanmaalla kannetaan pulpetteja sisään sekä upouusiin koulutiloihin että peruskorjattuihin vanhoihin tiloihin. Arkistokuvan pulpetti on Valkeakosken Leppälän koulusta. Kuva: Miikka Varila / Yle
Reija Grönroos
Avaa Yle-sovelluksessa

Pikainen kierros Tampereen naapurikuntien ja -kaupunkien ensi vuoden talousarvioihin kertoo, että suunnitelmissa, tekeillä tai valmistumassa on useita koulurakennuksia.

Kunnasta riippuen rakennuksen vaihe vaihtelee. Joissakin kunnissa mietitään jo kalustusta, toisaalla valmistaudutaan vasta ensimmäisiin maansiirtohommiin.

Ensi syksynä uuteen kouluun

Kangasalan Lamminrahkassa ja Ylöjärven Siltatiellä oppilaat pääsevät uuteen kouluun, kun lukukausi seuraavan kerran alkaa eli elokuussa 2023. Kangasalan ensi vuoden budjetissa kouluun on varattu 11 miljoonaa euroa, Ylöjärvellä 19,5 miljoonaa.

Valkeakoskella alkaa rakentaminen ensi vuoden alussa. Sorrilan yhtenäiskouluun on varattu kaikkiaan lähes 33 miljoonaa euroa, ja valmista pitäisi olla vuonna 2025.

Sääksjärvellä ja Mouhijärvellä laajennetaan

Lempäälän suurin investointi ensi vuonna on Sääksjärven koulun laajennus ja peruskorjaus. Rahaa on kaikkiaan varattu yli 16 miljoonaa euroa, josta ensi vuonna kuluu noin puolet.

Toinen iso laajennus- ja remonttityömaa on Sastamalassa. Mouhijärven yhteiskoulun kustannusarvio on kymmenisen miljoonaa, ja valmista pitäisi tulla vuoden 2024 aikana.

Nokia investoi halliin ja matkakeskukseen

Nokian uudessa hyvinvointikeskuksessa tehdään jo sisätöitä, sillä keskus otetaan käyttöön ensi kesänä. Rakennus valmistuu vanhan, huonokuntoisena puretun terveyskeskuksen paikalle.

Lisäksi Nokialla alkaa ensi vuonna uuden palloiluhallin sekä Siuron-Linnavuoren alueen päiväkodin rakentaminen. Nokia varautuu jo ensi vuonna myös asema- ja matkakeskuksen alueen rakentamiseen.

Oriveden suurin yksittäinen investointi vuonna 2023 on Asematien kevyen liikenteen väylä. Oriveden kontolle siitä jää 900 000 euroa, sillä valtio maksaa väylästä puolet.

Lisäksi Orivesi aikoo tehdä muun muassa yhteiskoululle ja Rovastinkankaan koululle niin sanotun elinkaaritarkastelun. Siinä selvitetään sekä rakennuksen että siellä pyörivän toiminnan ympäristövaikutukset koko käyttöajalta.

Lue lisää ensi vuoden taloudesta:

Tarua vai totta ensi vuoden verotuksesta. Katso faktat.

Kuntaliiton verotietoa, mm. kuntien veroprosentit löydät täältä.

Vuodenvaihde tuo historiallisen muutoksen kunnille: talous puolittuu ja velkaantuneisuus kasvaa merkittävästi

Suosittelemme sinulle