Hyppää sisältöön

Venäjän kansalaiset ovat menettämässä äänioikeuden Viron kuntavaaleissa

Hallituspuolue Isänmaa ja oppositiopuolue Ekre haluavat äänioikeudet pois kaikilta kolmansien maiden kansalaisilta. Pääministeripuolue tyytyisi vain venäläisiin ja valkovenäläisiin.

Ylen Viron-toimittaja Rain Kooli kertoo lyhyesti, miksi Venäjän kansalaisilta halutaan Virossa viedä kuntavaalien äänioikeus.

TALLINNA Virossa asuu vakituisesti 140 000 niin sanottujen kolmansien maiden eli EU:n tai Schengen-alueen ulkopuolisten maiden kansalaista. Heistä puolet on venäläisiä.

Maassa asuu lisäksi yli 60 000 ihmistä, joilla ei Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena ole minkään maan kansalaisuutta. Kansalaisuudettomista (siirryt toiseen palveluun) moni on venäläistaustainen.

Tähän asti kaikilla heillä on ollut oikeus äänestää Viron kuntavaaleissa kansalaisuuteen katsomatta.

Venäjän hyökkäyssota ja kolmen kuukauden päästä järjestettävät parlamenttivaalit ovat muuttaneet tilanteen. Enemmistö Viron parlamenttipuolueista haluaa äänioikeuden pois ainakin Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisilta.

– Se [äänioikeus] uhkaa maamme turvallisuutta, sanoo pääministeripuolue reformipuolueen parlamenttiryhmän puheenjohtaja Mart Võrklaev Ylen haastattelussa.

Mielestämme henkilöillä, jotka äänestävät Putinia presidentiksi, ei ole asiaa virolaisille vaaliuurnille, toteaa Mart Võrklaev. Kuva: Rain Kooli / Yle

Reformipuolue haluaa äänioikeuden menetyksen koskevan kuitenkin vain Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisia eikä muita ulkomaalaisia. Lisäksi kyseessä olisi väliaikainen toimi, joka kestäisi Ukrainan sodan loppuun asti.

Hallituspuolue Isänmaa ja oppositiossa oleva konservatiivinen kansanpuolue Ekre pitävät tätä liian lepsuna. He haluaisivat viedä äänioikeuden pysyvästi kaikilta EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolisten maiden kansalaisilta.

– Jos joku haluaa sanoa sanottavansa Viroa koskevissa asioissa, opetelkoon viron kielen ja hakekoon kansalaisuutta, Ekren varapuheenjohtaja Mart Helme kertoi hiljattain (siirryt toiseen palveluun) Viron yleisradiolle.

Venäläisten äänistä hyötyvä keskusta vastustaa

Viime kuntavaaleissa vuonna 2021 äänioikeuttaan käytti noin 30 000 Venäjän kansalaista. Venäläisten äänet ovat siivittäneet pääkaupungissa Tallinnassa keskustapuolueen ylivoimaisiin vaalivoittoihin jo parinkymmenen vuoden ajan.

Niinpä keskustapuolue odotetusti vastustaa venäläisten äänioikeuden poistamista. Puolueen mukaan äänioikeuden menetyksellä rangaistaan myös kunnon veronmaksajia, jotka ovat Venäjän kansalaisia lähinnä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen tehtyjen käytännön valintojen seurauksena.

– Suinkaan kaikki Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaiset eivät kannata sotaa Ukrainassa, muistuttaa keskustan venäläissyntyinen kansanedustaja Maria Jufereva-Skuratovski.

Hänen mukaansa Virossa asuvat venäläiset kokevat nykyään muutenkin olevansa hyljeksittyjä.

Maria Jufereva-Skuratovskin mukaan Venäjän kansalaisten oikeus äänestää kotikuntansa valtuustoa ei uhkaa Viron turvallisuutta millään lailla. Kuva: Rain Kooli / Yle

– Sodan alettua Virossa on tehty monia lakiehdotuksia, joiden viestinä on, että olette toisen luokan ihmisiä, joihin ei ole luottaminen, sanoo Jufereva-Skuratovski.

– Tämä on yhteiskunnan yhtenäisyyttä ajatellen vaarallinen sanoma.

Yhtenä ratkaisuna tilanteeseen Jufereva–Skuratovski ehdottaa parempia mahdollisuuksia Viron kansalaisuuden saamiseksi. Esimerkiksi kielitaitovaatimusta voisi höllentää nykyisestä B2-tasosta A2:een (siirryt toiseen palveluun).

Perustuslakituomioistuin uhkaa

Mikäli kuntavaalien äänioikeutta rajoittava laki hyväksytään reformipuolueen, Ekren ja Isänmaan äänin, sillä saattaa olla vielä yksi mutka matkassa.

Viron oikeuskansleri Ülle Madise nimittäin pitää kaavailuja perustuslain vastaisina.

– Perustuslaki on tässä kohtaa hyvin yksiselitteinen. Ehdokkuuteen missä tahansa vaaleissa pitää olla Viron kansalaisuus, mutta äänioikeus kuuluu kaikille vakituisille kuntalaisille, Madise toteaa Ylelle.

Hän arvioi joutuvansa viemään asian tarvittaessa korkeimpaan oikeuteen, joka toimii Virossa myös perustuslakituomioistuimena.

Voit keskustella aiheesta pe 25.11. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle