Hyppää sisältöön

Turku ja Helsinki mittailivat runkojensa pituuksia somessa – kuuden suurimman kaupungin kuusikisan todellinen voittaja on kuitenkin Vantaa

Turun Tuomiokirkon edessä kohoava kuusi on Suomen kuuden suurimman kaupungin joulukuusista korkein, mutta se ei ole turkulainen.

Turun juhlakuusi haettiin Loimaalta Tuomiokirkon eteen tiistaina. Video: Arash Matin / Yle

Jos joulukuusi on kaupungin mitta, Helsinki häviää tänä vuonna Suomen entiselle pääkaupungille selvästi.

Helsinki pystytti marraskuun puolivälissä Senaatintorille 20-metrisen komistuksen, mutta Turku pani vain muutamaa päivää myöhemmin kolmella metrillä paremmaksi. Helsingin 1 700-kiloinen kuusi on höyhensarjalainen verrattuna Turun reilusti yli kolmetonniseen karpaasiin.

Pääkaupunkien välinen mittamittelö karkasi myös sosiaaliseen mediaan.

Pääkaupunkiseudulla Helsingin runko on korkein. Vantaan kaupungintalon eteen torstaina pystytetty kuusi on 16-metrinen eli noin yhdeksän keskimääräisen suomalaismiehen (siirryt toiseen palveluun) korkuinen. Espoolla ei virallista joulukuusta ole.

Helsingin kuusi on Vantaan kuusta hieman yli kaksi miestä korkeampi ja Turun lähes neljä miestä. Tampereen joulupuu on kuusen tavoin mäntykasveihin kuuluva pihta, sekin Aamulehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) yli 20-metrinen. Oulu pitää perää 13 metriä korkealla kuusellaan (siirryt toiseen palveluun).

Vertailun vuoksi, maailmankuulu New Yorkin Rockefeller Centerin (siirryt toiseen palveluun) edessä seisova euroopankuusi on tänä vuonna 25 metriä korkea.

Helsingin, Turun ja Tampereen mittaustulokset voidaan kyseenalaistaa, sillä yksikään näistä ei ole paljasjalkainen. Helsingin kuusi on tuotu Tuusulasta (siirryt toiseen palveluun), Turun kuusi Loimaalta (siirryt toiseen palveluun) ja Tampereen kuusi Ylöjärveltä. Vantaan kuusi on Vantaan Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) ehta vantaalainen Kuninkaalan kaupunginosasta.

Tiukimmilla mahdollisilla kriteereillä epävirallisen kuusikilpailun kuusikosta voittajaksi kruunataan näin Vantaa.

Kaupungit pystyisivät parempaan, sillä kuuset kasvavat Suomessa arvion mukaan (siirryt toiseen palveluun) tavallisestikin 15–30-metrisiksi. Vuonna 2013 Eino-myrsky kaatoi Muuramessa 44-metrisen kuusen, jonka Metsähallituksen luontopalveluista erikoissuunnittelija Raimo Itkonen arvioi tuolloin olleen Suomen mahdollisesti korkein. Itkosen mukaan otollisissa olosuhteissa kuusi kasvaa Suomessakin 40-metriseksi.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 25.11.2022 kello 23:een saakka.

Enemmän aiheesta:

3 400 kilon kaunotar matkasi Turun tuomiokirkolle Loimaan Mellilästä – joulukuusen hakureissu sujui sutjakasti

Suomen tunnetuimmalla torilla Helsingissä on nyt "harkittua pimeyttä”, jota kaupungin omat päättäjätkin ihmettelevät

Suomen suurin kuusi sortui myrskyyn

Suosittelemme sinulle