Hyppää sisältöön

Kaarle Tapper näytti EM-kisoissa, että Pariisiin olympiavesiltä voi odottaa paljon – ensi vuodelle on kaksi isoa tavoitetta

Kaarle Tapper nappasi maanantaina pronssia Ranskan Hyeresissä käydyissä EM-kilpailuissa. Ensimmäisen arvokisamitalin aikuisten tasolla napannut Tapper suuntaa katseen jo tulevaan kauteen.

Kaarle Tapperin kilpailuluokka ILCA 7 on aiemmalta nimeltään Laser. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Purjehtija Kaarle Tapper saavutti maanantaina EM-pronssia Ranskan Hyeresissä. Arvokisamitali oli ILCA 7 -luokassa kilpailevan Tapperin ensimmäinen aikuisten tasolla ja kruunasi näin ollen hänen tämänvuotisen kilpailukautensa.

– Kausi oli kokonaisuudessaan hyvä, kun se vielä huipentui tähän EM-mitaliin. Toki kauteen mahtui myös vastoinkäymisiä.

– Joidenkin kisojen aikana tuli sairastumisia. Jotkut kisat jouduttiin perumaan liian kovan tuulen vuoksi. Sen takia en päässyt kilpailemaan tällä kaudella niin paljon kuin olisin halunnut. Muuten kaikki leiritykset ja treenit saatiin vedettyä suunnitelmien mukaisesti, Tapper jatkaa.

Tapperilla oli selkeä päämäärä EM-kisoihin lähdettäessä, vaikka hän lähti kuusi päivää kestäneeseen kisarupeamaan hieman ristiriitaisista lähtökohdista.

– Vaikka kisaa edeltävät treenit eivät sujuneet niin hyvin kuin halusin, niin lähdin tavoittelemaan mitalia.

Olympiavesistöt tutuiksi

EM-kisat olivat Tapperille tämän kauden viimeinen kisarupeama. Ensi kausi häämöttää jo horisontissa, sillä napakka harjoituskausi kohti Pariisin 2024 olympialaisia käynnistyy alkuvuodesta.

– Nyt tässä on pidempi jakso Suomessa. Ehdin keskittyä fysiikkaharjoitteluun. Tammikuun alussa leirit lähtevät käyntiin Etelä-Espanjassa. Keväällä maaliskuusta eteenpäin on kisoja.

– Ensi vuoden isoin tavoite on lunastaa Suomelle maapaikka ja voittaa Suomen sisäiset karsinnat, Tapper jatkaa.

EM-kilpailut purjehdittiin Etelä-Ranskan Hyeresissä, joka sijaitsee vain reilun tunnin ajomatkan päässä vuoden 2024 olympiavesistöstä Marseillesta. Totuttelu tuuliin on siis alkanut, ja se jatkuu Tapperin mukaan myös ensi vuonna.

– Me olemme olleet jo nyt neljä kertaa Ranskassa leirillä, joten ne vesistöt alkavat olla tuttuja. Ensi vuonna on myös suunnitelmissa viettää Marseillessa noin 2,5 kuukautta, jotta saadaan mahdollisimman paljon irti paikasta.

Yhdistävät menestystekijät

Kulunut vuosi on ollut Suomen purjehdusmaajoukkueelle historiallisen menestyksekäs. Tapperin lisäksi arvokisamenestystä Suomeen toivat Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen, jotka purjehtivat EM-hopeaa ja MM-pronssia Nacra 17 -luokassa.

Hyvät suoritukset maajoukkuepurjehtijoiden kesken varmasti ruokkivat toisiaan. Tapperin mukaan häneltä, Kurtbayltä ja Keskiseltä löytyy yhdistäviä tekijöitä, jotka ovat osaltaan johtaneet menestykseen.

– Meillä on hyvä ”haippi” päällä. Sen verran mitä Nacra-tiimiä tunnen, niin tiedän heidän olevan todella kovia harjoittelemaan. He myös harjoittelevat todella systemaattisesti ohjelmaansa. Heillä on myös hyvät valmentajat ja treeniryhmät sekä he viettävät lukuisia päiviä leireillä.

Suosittelemme sinulle