Hyppää sisältöön

Yksinäisyys kasvussa Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa: SPR:n vapaaehtoistyöntekijöistä eli ystävistä pulaa Kuopiossa

Ystäviä tarvitaan monenikäisille yksinäisyyden tunteiden kanssa painiville ihmisille Itä-Suomessa. Avuntarvitsijoissa on paljon ikäihmisiä.

Tee- ja kahvikuppi pöydällä.
Kuvituskuva. Kuva: Anu Heikkinen / Yle
Meri Remes

Yksinäisyyden kokemus ja avuntarve ovat kasvaneet, kerrotaan Suomen Punaisen Ristin Savo-Karjalan piiristä. Ystävistä on vapaaehtoistyössä paikoin pulaa: esimerkiksi Kuopion alueella vapaaehtoisten ystävien määrä on noin puolittunut koronavuosina. Ystäviä tarvitaan monenikäisille yksinäisyyden tunteiden kanssa painiville ihmisille Itä-Suomessa.

– Yksinäisyys on koronan jälkeen entisestään korostunut. Vapaaehtoistyöntekijöinä toimivista ystävistä on kova pula ja tarve, kertoo vapaaehtoistyöntekijä, ystävävälittäjä Maija-Liisa Pirskanen Kuopion SPR:n osastolta.

Pohjois-Karjalassa tämän hetkinen tilanne kuitenkin poikkeaa Kuopion tilanteesta ainakin Joensuussa. Vapaaehtoistyön yksinäisten ystävinä toimivista ihmisistä on ollut pitkään pulaa, mutta Joensuussa ihmiset ovat heränneet auttamiseen Ukrainan kriisin alettua.

– Vapaaehtoisia ystäviä on tarjolla Joensuussa oikeastaan nyt kaikille avuntarvitsijoille, mikä on hyvä tilanne. Meidän vapaaehtoisina ystävinä toimii monet eläkeläiset ja opiskelijat, työssäkäyviä meillä on vähemmän vapaaehtoisina ystävinä, kun silloin aikaa on usein vähemmän, kertoo ystävävälittäjänä toimiva Jyri Hassinen.

Hassisen mukaan avuntarvitsijoina on paljon ikäihmisiä, ja osa ystävistä saattaa olla mukana ja apuna esimerkiksi kauppareissulla. Avuntarvitsijoita on Joensuussakin aiempaa enemmän.

Etelä-Suomessa asuvat lapset pyytävät ystävää äidille tai isälle

Pohjois-Savossa Kuopion alueella asuvien ikäihmisten esimerkiksi Etelä-Suomessa asuvat omaiset myös ottavat yhteyttä Punaisen Ristin ystävätoimintaan aiempaa useammin.

– Lapset pyytävät äidilleen tai isälleen ystäväseuraa, kun asuvat itse kaukana. Siihen liittyvät kyselyt ovat lisääntyneet, Pirskanen sanoo.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry muistuttaa lisäksi, että pienet teotkin ovat muista ihmisistä välittämistä, vaikkapa tervehtiminen rappukäytävässä tai oven auki pitäminen perässätulevalle, erityisesti iäkkäälle henkilölle.

Tänään perjantaina 25.11. vietetään VALLI ry:n käynnistämää Välittämisen päivää viidettä kertaa.

Suosittelemme sinulle