Hyppää sisältöön

Kommentti: Paljasta pintaa tarjolla! Jääkiekkoilijat räväyttävät – hullunrohkeaa menoa!

Monet jääkiekkoilijat leikkivät oudolla tavalla terveydellään, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

Waltteri Merelä loukkaantui vakavasti Leijonien EHT-ottelussa Tshekkiä vastaan. Kuva: Lehtikuva

Pahoittelut karmeasta otsikosta. En voinut vastustaa kiusausta. Otsikko on todella mauton, mutta jokainen sana siitä pitää paikkansa.

Halusin tällä alhaisella tavalla, vieläpä kahden huutomerkin saattelemana, kiinnittää mahdollisimman monen huomion asiaan, jota ei saa jättää huomioimatta.

Ei, tarjolla ei ole nyt lätkäjätkien tekemää poikakalenteria.

Mutta paljasta pintaa, sitä jääkiekon SM-liigasta löytyy! Ja se on pelottavaa katsottavaa.

Silmäni avautuivat lopullisesti, kun entinen jääkiekkoilija, nykyinen asiantuntija Topi Nättinen tyhjensi sanaisen arkkunsa Yle Puheen Jääkiekkokierroksella.

Lähetyksen teema, kiekkoilijoiden varusteet, sai lähtölaukauksen viime aikojen kahdesta kammottavasta loukkaantumisesta, jotka olisi mahdollisesti voitu estää oikeanlaisilla varusteilla.

Tapparan Waltteri Merelä sai Leijonien EHT-ottelussa luistimenviillon ranteeseensa. NHL:ssä samoin kävi Edmonton Oilersin Evander Kanelle.

Nättinen paljasti itsekin hypänneensä urallaan kaukaloon varusteilla, jotka olivat pelaajan turvallisuuden näkökulmasta puutteelliset. Hän tiesi, että luistimenviilto voisi tulla juuri siihen paikkaan, jonka jätti tyyli- ja mukavuustekijöiden vuoksi suojaamatta.

Monet kiekkoilijat muokkaavat suojuksiaan. Esimerkiksi pelihanskoista voi leikata pois tietyn osan, jotta kädet ovat vapaammat mailan käsittelyyn. Monia muitakin suojia tuunataan tarvittaessa niin, että pelaaminen tuntuu mahdollisimman kevyeltä.

Jääkiekko on armottoman raskas ja vaativa laji, jossa kaikki pienetkin häiriötekijät pyritään kuorimaan yltä pois. Lajia tuntemattomalle tämä voi olla mahdotonta ymmärtää.

Tyyli on – Nättisen tavoin – monelle kiekkoililjalle tärkeää. Ymmärrän sen hyvin, sillä olen parantumaton jääkiekkoromantikko. Rakastan kaikkia lajin esteettisiä elementtejä, myös varusteisiin ja niiden tietynlaiseen kantamiseen liittyviä puolia.

Silti kyynärsuojien alle kääritty pelipaita ja pitkä pätkä paljasta pintaa ranteen kohdalla saa selkäpiini karmimaan. Siihen kun jossain epäonnisessa tilanteessa osuu luistin, niin...

Muutamat pelaajat (onneksi vain muutamat!) uskaltautuvat SM-ligassa kaukaloon jopa ilman alasuojia, siis munasuojia. Ne kuulemma kiristävät. En halua edes kuvitella, miltä tuntuisi saada kova lämäri suoraan sinne.

Sääntöihin muutos välittömästi

Miten ihmeessä mukavuudenhalu voi ohittaa terveyden? Sitä jokaisen, joka ottaa tietoisen riskin varusteitaan peukaloimalla tai kieltäytymällä tietyistä suojista, pitää kysyä itseltään.

Tuoreimpien veristen loukkaantumisten johdosta onneksi ainakin osa kiekkoilijoista on alkanut vihdoin käyttää rannesuojia. Leijonakuningas Jukka Jalonenkin ehti jo jyrähtää (siirryt toiseen palveluun) niiden puolesta. Sen jälkeen viiltosuojien kauppa on käynyt vilkkaasti.

Varusteet ovat viime vuosien aikana kehittyneet huimaa vauhtia. Ne ovat kevyempiä ja kaikin puolin parempia kuin koskaan ennen. Silti oikeanlaiset varusteetkaan eivät tietenkään ehkäise kaikkea.

Jääkiekossa voi tapahtua vakavia loukkaantumisia, vaikka pelikamat olisivat täydelliset. Lajin evoluutio puskee hurjalla höyryllä pelaajia koko ajan nopeammiksi. Vauhdit kaukalossa kasvavat, törmäykset kovenevat, yllättävät tilanteet tulevat entistä nopeammin eteen.

En halua osoitella sormella yksittäisiä pelaajia, jotka yhä leikkivät terveydellään. Tämän kommentin tarkoitus ei ole aloittaa mitään noitavainoja heitä kohtaan. Kuten Nättinen Jääkiekkokieroksella alleviivasi, jokainen tietää leikin riskit. Ja vastaa niistä sitten itse.

Se, mitä toivon – vaadin! – on, että viiltosuojat ja kaikki mahdolliset suojukset, jotka auttavat ehkäisemään vakavia vammoja, kirjataan jääkiekon sääntöihin pakollisiksi varusteiksi, joita ilman ei kaukaloon ole asiaa. Tämä pitää tehdä välittömästi.

Ja kun kaikki pelaajat oppivat jatkossa käyttämään nyt hankalilta tuntuvia varusteita juniori-ikäisestä lähtien, ei kukaan jatkossa edes tiedä, miltä tuntuu pelata ilman rannesuojia.

Paljas pinta ei kuulu kaukaloon.

P.S. Anteeksi vielä kerran tuosta otsikosta!

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 25.11. klo 23 asti. Kommentoiminen vaatii Yle-tunnuksen.

Suosittelemme sinulle