Hyppää sisältöön

Ministeri järkyttyi rytmisessä voimistelussa paljastuneista epäkohdista ja vaatii Voimisteluliitolta nopeita toimia – ”Missään oloissa tällaista ei voi hyväksyä”

Urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen haluaa saada Voimisteluliitolta selvityksen mahdollisimman pian.

Voimistelija pallon kanssa.
Kuva: John Palmén / Yle
Anu Karttunen,
Heikki Ali-Hokka
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Urheilu kertoi viime viikolla, että Suomen rytmisen voimistelun maajoukkueen entistä päävalmentajaa Laura Ahosta ja toista maajoukkueen valmentajaa epäillään vuosia jatkuneesta epäasiallisesta toiminnasta. Useat entiset maajoukkueurheilijat kertoivat Yle Urheilulle jatkuvasta laihduttamisesta ja vakavista terveysongelmista.

Lue lisää: Suomen maajoukkueen entistä päävalmentajaa epäillään vuosia kestäneestä epäasiallisesta toiminnasta – voimistelijat kertovat jatkuvasta laihduttamisesta ja syömishäiriöistä

Urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) otti asiaan tiukasti kantaa ja kertoi, että ministeriö on pyytänyt Voimisteluliitolta selvitystä.

– Olen aika järkyttynyt näistä uutisista ja näistä tiedoista. Yhteiskunnan ja aikuisten tehtävä on suojella lapsia tämänkaltaiselta toiminnalta. Missään oloissa tällaista ei voi hyväksyä, Honkonen sanoi.

Honkosen mukaan on selvää, että urheiluun kuuluu tietynlainen kurinalaisuus, mutta rytmisen voimistelun maajoukkueessa esiin tullut epäasiallinen toiminta ei ole ollut hyväksyttävää.

– Etenkin kun se liittyy kasvaviin, kehittyviin lapsiin ja nuoriin. Tätä on täysin mahdotonta hyväksyä.

Erään voimistelijan vanhemmat ottivat ministeriöön ja Voimisteluliittoon yhteyttä asiasta jo vuonna 2018. Ministeriö piti palaverin Voimisteluliiton johdon kanssa, ja liitto lupasi panna valmennusprosessit kuntoon. Voimisteluliitto aloitti valmentajien toiminnasta kurinpitomenettelyn, joka on kestänyt lähes vuoden.

Ministeri Honkosen mukaan näin ei voi jatkossa enää tapahtua.

– En ole vielä saanut [Voimisteluliiton] selvitystä, mutta on selvää, että näiden prosessien täytyy olla paljon nopeampia. Odotan lajiliitolta tietenkin toimenpiteitä, että tällainen toiminta saadaan loppumaan.

Milloin odotatte vastausta Voimisteluliitosta?

– Mahdollisimman pian.

Petri Honkonen
Urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen odottaa saavansa Voimisteluliiton selvityksen pian. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Rytminen voimistelu on vahvasti tuettu laji. Opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja Esko Ranto kommentoi Yle Urheilulle viikko sitten, että tapaus voi vaikuttaa Voimisteluliiton saamaan valtiontukeen. Ministeri Honkonen ei ottanut tukirahoihin kantaa.

– En ota kantaa siihen, että minkälaisia toimenpiteitä tai toimenpide-ehdotuksia mahdollisesti tullaan esittämään.

Honkonen muistuttaa, että prosessi on käynnistynyt jo edellisellä hallituskaudella, mutta hän on kuullut tapauksesta vasta vähän aikaa sitten. Sitä, olisiko asian pitänyt tulla ministerin tietoon jo aiemmin, hän ei lähde spekuloimaan.

– Mutta kuten sanoin, niin tämä prosessi on kestänyt aivan liian pitkään.

Suosittelemme