Hyppää sisältöön

Marinin 3 000 euron lappu yllätti SAK:n vaalitentissä – Ohisalo tarjosi puolet vähemmän pienimmäksi "reiluksi" palkaksi

Kuusi suurinta puoluetta osallistuivat SAK:n vaalitenttiin, jossa esillä olivat erityisesti työelämään liittyvät kysymykset.

Kokoomuksen ajamat veronkevennykset saivat Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n vaalitentissä ryöpytystä hallituspuolueiden puheenjohtajilta.

Sekä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson että keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko viittasivat Iso-Britannian esimerkkiin, jossa ehdotus mittavista veronkevennyksistä johti kriisiin.

– Toivon että kokoomus tutkii tarkoin mitä Iso-Britanniassa tapahtui. Markkinat menivät sekaisin, kansainvälinen valuuttarahasto heristi sormeaan ja pääministeri sai potkut, Saarikko tiivisti tilanteen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Andersson arvosteli kokoomuksen lisäksi myös perussuomalaisten ajamia veronkevennyksiä.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan useimmat muut puolueet ottavat julkisen talouden tilanteen vakavasti, vasemmistoliittoa lukuun ottamatta.

Purralle vastannut Andersson kyseenalaisti puolestaan perussuomalaisten ratkaisut.

– Perussuomalaiset on ajanut mittavia veronalennuksia bensaveroon ja myöskin tuloveroon. Nämähän heikentävät julkistaloutta toisin kuin ratkaisut, joista olen puhunut, jotka liittyvät sosiaaliturvan maksumuutoksiin, Andersson sanoi.

Vasemmistolitto on ehdottanut taannoisen kiky-sopimuksen yhteydessä palkansaajien maksettavaksi siirrettyjä sosiaaliturvamaksuja takaisin työnantajien maksettavaksi.

Kokoomus julkistaa vaihtoehtobudjettinsa ensi viikolla

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan kokoomus tulee esittämään ensi viikolla julkistettavassa vaihtoehtobudjetissaan veronkevennysten lisäksi myös säästöjä, joilla veronkevennykset katetaan.

– Meidän mielestämme keskituloisen palkkaverotuksen keventäminen merkittävällä tavalla pitkäjänteisesti, ei millään radikaalilla tavalla, on selkein tapa lisätä ostovoimaa ilman että se johtaa kustannuskierteeseen palkankorotusten tapaan, Mykkänen sanoi.

Mykkäsen mukaan puolue esittää neljän miljardin euron leikkauksia vaalikauden ajalle ja vaihtoehtobudjetissa nettovelanottoa vähennetään 1,1 miljardia euroa. Tähän on laskettu mukaan kokoomuksen tekemät lisäpanostukset.

Säästöjä tehdään vaihtoehtobudjetissa kokonaisuudessaan Mykkäsen mukaan 2,5 miljardia euroa. Säästöt kohdistuvat esimerkiksi sosiaaliturvaan, hallintoon ja hankintoihin. Sosiaaliturvasta kokoomus ja Mykkänen leikkaisivat ”satoja miljoonia euroja”.

SAK on vaatinut, että nopeasti noussutta hintatasoa pitäisi korvata palkansaajille palkankorotuksilla. Työnantajapuoli puolestaan on varoitellut inflaatiota kiihdyttävistä palkankorotuksista.

Marinin 3 000 euron lappu yllätti

Kuuden suurimman puolueen edustajat vastasivat tentissä erityisesti työelämään liittyviin kysymyksiin.

Kaikki puheenjohtajat ilmoittivat kannattavansa yleissitovuuden säilyttämistä.

Puheenjohtajat saivat esittää lapulla näkemyksensä pienimmästä reilusta kuukausipalkasta.

SDP:n Sanna Marin yllätti ainakin vihreiden Maria Ohisalon ja vasemmistoliiton Anderssonin kirjoittamalla lappuunsa 3 000 euroa. Ohisalon lapussa reilun palkan tarjous oli puolta pienempi.

Perustulo herätti intohimoja

Sosiaaliturvajärjestelmän ja palkkatulojen yhteensovittamisesta käytiin kipakkaa väittelyä hallituskumppaneiden arvostellessa vihreiden Ohisalon esillä pitämää perustulomallia.

Ohisalon mukaan jokaiselle maksettava perustulo voisi olla pohjana, joka tekisi myös pienipalkkaisille työn vastaanottamisesta järkevää.

– En ymmärrä tätä perustuloajattelun lähtökohtaa siitä, että yhteiskunnan maksettavaksi pitäisi siirtää palkkatuloja, Marin kummasteli.

Myös keskustan Saarikko arvosteli ehdotusta.

– Kaikki saisivat jonkin pohjan valtiolta ja työnantaja voisi maksaa vähemmän. Tässä ei ole mitään järkeä, Saarikko sanoi.

Eduskuntavaalit huhtikuussa

Tentti käytiin lähestyvien eduskuntavaalien jo hiljalleen kuumentaessa poliittista tunnelmaa. Seuraavat eduskuntavaalit pidetään ensi huhtikuussa, ja hallituksen riidat ovat olleet viime aikoina esillä julkisuudessa.

Hallituspuolueet ovat ottaneet yhteen muun muassa EU:n luonnon ennallistamisasetuksesta ja saamelaiskäräjien uudistamiseen tähtäävästä laista. Hallitus toi saamelaiskäräjälain eduskuntaan, vaikka keskusta vastustaa lakiesitystä.

Sen sijaan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, erityisesti Nato-jäsenyyden tavoittelemisessa ja Ukrainan tukemisessa, puolueet ovat löytäneet yksimielisyyttä.

Talven yksi ajankohtainen kotimaan aihe on energian hinnan nousu ja mahdollinen energiapula. On mahdollista, että Suomessa joudutaan talven aikana turvautumaan suunniteltuihin kiertäviin sähkökatkoihin.

Viime päivinä keskustelua on herättänyt myös katurikollisuus. Perussuomalaisten mukaan ongelmien juurisyyt ovat maahanmuuttopolitiikassa. Pääministeri Sanna Marin on sanonut haluavansa puuttua katurikollisuuden kaltaisiin ilmiöihin esimerkiksi rangaistuksia koventamalla.

Suosittelemme sinulle