Hyppää sisältöön

Poliisikoulu ei aio laskea sisäänpääsyvaatimuksia, vaikka valittujen määrä laski roimasti – kokeen kompastuskivestä halutaan silti eroon

Poliisiammattikorkeakouluun valitaan tänä vuonna alle 300 opiskelijaa, vaikka tavoite on 400.

Poliisit ajoharjoituksissa Polamkissa.
Poliisiammattikorkeakoulun pääsyvaatimukset ovat osoittautuneet monille hakijoille liian koviksi. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisimmattikorkeakoulu aikoo pitää pääsykokeen vaatimustason korkealla myös tulevaisuudessa.

Rehtori Marko Laitinen kertoo, että valintaperusteiden muuttamisesta on käyty keskustelua sekä Poliisiammattikorkeakoulun sisällä että poliisissa laajemmin. Koulu ei kuitenkaan tällä hetkellä suunnittele sisäänpääsyn helpottamista.

– Haluamme varmistaa, että kaikki koulutukseen valittavat täyttävät poliisityöltä vaadittavat kriteetit niin henkisen kuin fyysisen puolen soveltuvuuden osalta, Laitinen sanoo.

Yle uutisoi torstaina, että poliisikouluun valittujen opiskelijoiden määrä on romahtanut. Tavoitteena on, että vuodessa koulutukseen tulisi yhteensä 400 uutta opiskelijaa. Tänä vuonna koulutukseen valitaan vain noin 300 opiskelijaa.

Iso osa hakijoista putoaa heti fyysisessä kokeessa ja vielä suurempi osa soveltuvuustesteissä eli haastatteluissa ja psykologisissa testeissä.

Laitinen kertoo, että vuonna 2020 koulutuksen poliisiksi aloitti 358 opiskelijaa ja vuonna 2021 heitä oli 317. Tänä vuonna vastaava luku on hieman alle 300.

– Trendi on laskeva. Se on huolestuttava, mutta en ehkä käyttäisi sanaa ”romahtanut”, Laitinen sanoo.

Painotus voi muuttua kokeen sisällä

Vaikka Poliisiammattikorkeakoulu ei sinänsä aio laskea rimaa, muutoksia painotuksiin pääsykokeen sisällä voi tulla.

Pääsykokeen kokonaispistemäärästä puolet tulee soveltuvuuden arvionnista. Se koostuu kolmesta osasta: haastattelusta, ryhmäkeskustelusta ja psykologisesta testistä.

Nykyään jokaisesta kolmesta osa-alueesta pitää saada tietty pistemäärä, jotta tulee valituksi. Monelle hakijalle on osoittautunut vaikeaksi päästä läpi haastattelusta. Kyseessä on osio, jossa virassa olevat poliisit haastattelevat hakijoita.

Ammattikorkeakoulu on pohtinut, voisiko kouluun päästä, vaikka haastattelusta saisi vähemmän pisteitä kuin nykyään vaaditaan, jos kaikista kolmesta osa-alueesta yhteensä saa riittävästi pisteitä. Haastattelun alhaisempaa pistemäärää voisi siis paikata ryhmäkeskustelun ja psykologisen testin vaadittua korkeammalla pistemäärällä.

Päätöstä painotuksen muuttamisesta ei ole tehty.

Joka tapauksessa rehtori Marko Laitinen luottaa siihen, että Poliisiammattikorkeakoulu pystyy houkuttelemaan pääsykokeisiin nykyistä enemmän valintakelpoisuudet täyttäviä hakijoita. Tämä takaisi sen, että myös tulevina vuosina poliiseja valmistuu Suomessa riittävästi.

– Näköpiirissä ei ole pulaa poliiseista, Laitinen sanoo.

Suomen ainoa poliisitutkintoon tähtäävä ammattikorkeakoulu on Tampereen Hervannassa.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta lauantaihin klo 23 saakka.

Artikkelia korjattu 28.11. klo 08.09: Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeen haastatteluosio on kokeen toisessa vaiheessa, joten artikkelista on poistettu virheellinen tieto ensimmäisestä kierroksesta.

Enemmän aiheesta:

Poliisikouluun valittujen opiskelijoiden määrä on romahtanut vuodessa – sata hakijaa putoaa heti fyysisessä kokeessa

Suosittelemme