Hyppää sisältöön

Timo Jutila muisteli jääkiekkolegenda Börje Salmingia – ”Jokainen valmentaja olisi ottanut hänet joukkueeseensa, jos olisi saanut valita”

Ruotsalainen jääkiekkosuuruus Börje Salming on kuollut 71-vuotiaana. Maailmanmestari Timo Jutila pelasi monta kertaa legendaa vastaan.

Darryl Sittler ja Börje Salming 11. marraskuuta 2022 Torontossa. Kuva: Bruce Bennett / AFP / Lehtikuva

Suru-uutinen Börje Salmingin poismenosta kerrottiin ensimmäisenä Toronto Maple Leafsin Twitter-tilillä. Salming edusti Torontoa NHL:ssä 16 kauden ajan 1970- ja 80-luvuilla.

Salming haali vuosien aikana haltuunsa kuusi seuraennätystä. Yhteensä NHL-otteluita hänelle kertyi 1 148 ja runkosarjan tehopisteitä 787 (150+637).

Vuonna 1973 hänestä tuli yksi ensimmäisistä ruotsalaisista, joka otti askeleen Atlantin toiselle puolelle pelatakseen NHL:ssä ja legendaarisessa kanadalaisseurassa.

Torontossa Salmingista tuli erittäin suosittu pelaaja muun muassa röyhkeän ja uhrautuvan pelityylinsä ansiosta, jossa hän ei kaihtanut mustelmia, kovia otteita eikä edes tappeluita.

Leijonien ensimmäistä jääkiekon maailmanmestaruutta vuonna 1995 joukkueen kapteenina juhlinut Timo Jutila muistaa Salmingin todella hyvin.

Kansainvälissä mittelöissä ”Juti” pelasi muun muassa 40- ja 41-vuotiasta Salmingia vastaan vuoden 1991 Kanada-cupissa ja Albertvillen olympialaisissa 1992.

Börje Salming jääkiekkolegendojen ottelussa vuonna 2012. Kuva: IBL Sweden

– Kiirunan poika lähti Pohjois-Ruotsista, Norrbottenista Gävleen ja sieltä sitten ensimmäisinä eurooppalaisina NHL:ään ja Toronto Maple Leafsiin. Sai siellä vielä ekstrakovan vastaanoton, mutta klaarasi sen erinomaisesti maailmanluokan ottein. Yksi kaikkien aikojen parhaita puolustajia. Lajin sisällä hänen arvostuksensa oli ihan jäätävä, kehui Jutila.

Jutila huomautti, että Salming tuli vielä NHL-uransa jälkeen Ruotsiin, jossa pelasi AIK:ssa kolme kautta. Suomalainen puolustajasuuruus pelasi itse samoihin aikoihin Ruotsin pääsarjaa Luulajassa ja kohtasi kaukalossa itseään 13 vuotta vanhemman, reilusti yli 40-vuotiaan Salmingin.

– Hän oli legenda vielä silloinkin. Salming hoiti tonttinsa tyylikkäästi, pelasi isoja minuutteja, oli oman pään luuta sekä isä-hahmo sen aikaiselle AIK-joukkueelle. Ei hän silloin pelannut rumasti, vain kovaa ja fyysisesti, arvioi Jutila.

Kiekkolähettiläs, lippulaiva Ruotsin jääkiekolle

Jutila oli erityisen mielissään, että Salming sai maailmanlaajuista arvostusta.

– Eihän Börje ollut kiekon kanssa mikään taikuri, mutta ihan varmasti jokainen valmentaja olisi ottanut hänet joukkueeseensa, jos olisi saanut valita. Hän oli mahtava kiekkopersoona ja ennen kaikkea kiekkolähettiläs, lippulaiva Ruotsin jääkiekolle.

Salming sairasti harvinaista ALS-sairautta, jossa lihaksia käskyttävät liikehermot tuhoutuvat vähitellen. Hän kertoi elokuussa sairaudestaan, joka eteni poikkeuksellisen nopeasti.

– Sitkeä kaveri hän oli ihan loppuun asti. Vaikka ei tullut sanaa enää suusta, niin vielä hän vieraili muutama viikko sitten Torontossa jääkiekon Hall of Fame -tilaisuudessa saaden liikuttavat suosionosoitukset. Hänen elämässään jääkiekko näytti valtavasti suuntaa loppuun saakka. Ei voi kuin toivoa voimia perheelle, herkistyi Jutila.

ALS-tautia sairastava Börje Salming sai Toronton kotiyleisöltä kaiken tuen myrskyävän kannustuksen myötä.

Päivitetty 25.11. kello 7.01: Korjattu, että Salming kertoi sairaudestaan kesällä 2022, ei 2021.

Suosittelemme sinulle