Hyppää sisältöön

Gradian henkilöstö vähenee ja koulutusaloja lopetetaan Jämsässä – Nuorisovaltuustoa huolestuttaa säästötoimet, joista päätettiin eilen

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian hallitus hyväksyi eilen illalla kokouksessaan kymmenen miljoonan euron kustannusvähennyksiin tähtäävät esitykset.

Gradian toimipiste Jyväskylässä.
Ravintola- ja matkailualan koulutus siirtyy Jämsästä Jyväskylään, mutta laboratorioalan koulutus Gradiassa päättyy kokonaan. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Kaisa Uusi-Kraapo
Avaa Yle-sovelluksessa

Koulutuskuntayhtymä Gradian hallitus vahvisti eilen 24.11.2022 yhteistoimintaneuvottelujen tuloksen.

Gradia irtisanoo 60 työntekijää, joista 36 on opetushenkilöstöä ja 24 hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä. Tekemällä henkilöstövähennyksiä koulutuskuntayhtymä säästää 7,5 miljoonaa.

Vuoden 2024 alussa Gradian henkilöstömäärän arvioidaan olevan noin 930 työntekijää, kun säästöneuvottelujen alkaessa syyskuussa henkilöstöä oli vielä 1080.

Lisäksi Gradia tavoittelee vähintään 2,5 miljoonan kustannusvähennyksiä hankintoja ja investointeja karsimalla sekä tiloista luopumalla.

Gradia Jyväskylä ja Gradia Jämsä yhdistetään ensi vuoden elokuusta alkaen yhdeksi oppilaitokseksi. Jämsässä järjestettävät laboratorioalan sekä ravintola- ja matkailualan koulutukset päättyvät nykyisten opiskelijoiden valmistuttua. Muiden koulutusalojen tarjonta Jämsässä jatkuu.

Tehdyt päätökset ovat välttämättömiä Gradian hallituksen puheenjohtaja Tom Nevanpään mukaan.

– Vaikutukset kontaktiopetukseen ja oppilaiden arkeen pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Talouden sopeuttamisen vaikutuksia on tarkoitus seurata hallituksessa tiiviisti. Huolta on myös koko henkilöstön jaksamisesta tässä muutosten edessä, Nevanpää toteaa.

Nuorisovaltuusto on pettynyt päätökseen

Jämsän nuorisovaltuusto kertoo olevansa huolestunut muutosneuvotteluiden tuloksista ja pitää päätöksiä negatiivisena kaupungin elin- ja vetovoiman kannalta.

Opintoalojen leikkauksien kohdistuminen ravintola- ja matkailualaan nähdään erityisesti nuorisovaltuustossa haitallisena, sillä matkailu on tärkeä elinkeino Jämsän alueella.

Nuorisovaltuuston mukaan päätös opintojen karsimisesta laskee entisestään nuorta väestöä Jämsässä. Valtuusto on huolestunut jämsäläisnuorista, joiden on itsenäistyttävä aikaisin muuttaessaan opintojen perässä uudelle paikkakunnalle.

Uutisen pääkuvan kuvatekstiin korjattu 28.11.2022 klo 16.06, että laboratorioalan koulutus Gradiassa loppuu kokonaan.

Suosittelemme