Hyppää sisältöön

Sotataidon opettaja palauttaa mieleen Suomen talvisodan: ”Ukraina selviää kovasta talvesta paremmin”

Pakkastalvi tulee olemaan ukrainalaisille raskas, mutta sotimisen kannalta kova talvi on ukrainalaisten etu.

Ukrainaan on perustettu moniin kaupunkeihin joko rakennuksiin tai telttoihin niin sanottuja lannistumattomuuden pisteitä. Niistä jaetaan ukrainalaisille vettä, ruokaa, lämpöa ja sähköä

Venäjän viimeisten ohjusiskujen jäljiltä noin puolelta väestöstä puuttuu sähköt.

Ylen paikalla olevan toimittajan Maxim Fedorovin mukaan tunnelma ukrainalaisten keskuudessa on edelleen lannistumaton. Yleistä ”Mieluummin ilman sähköä kuin teidän kanssa ” -iskulausetta kuulee ja näkee paljon.

Ukrainassa talviolosuhteet kuitenkin lähestyvät, vaikka sää ei ole ollut vielä monin paikoin kovin talvinen.

Everstiluutnantti Jarmo Mattila näkee, että siviilien kannalta leuto talvi olisi armollisempi. Sen sijaan taisteluiden etenemisen kannalta ankara talvi olisi Ukrainan menestykselle eduksi. Suomella on kokemusta sotimisesta pakkasella talvisodassa 1939.

– Näen, että Ukraina selviää kovasta talvesta paremmin, sanoo sotataidon laitoksen pääopettaja Mattila Ylen aamun haastattelussa.

Edellytyksiä tukee myös se, että länsimaat toimittavat ukrainalaisille varusteita myös talven varalle. Mattilan arvion mukaan Venäjän armeijan varusteilla pakkastalvesta tulee vaikea.

Taisteluiden etenemisestä on Mattilan mukaan vaikea sanoa tällä hetkellä mitään varmaa. Ukrainan eteneminen tapahtuu hänen mukaansa joko etelässä tai kohti idän separatistialueita.

Kuuntele Ukrainan tilanteesta:

Jos Ukraina etenee kohti itää, siihen tarvitaan raskasta panssaroitua kalustoa. Kova pakkanen tekisi hyökkäyksen myös mahdolliseksi. Joka tapauksessa Mattilan mukaan Ukrainan ei pidä tuudittautua yhdeksän kuukauden taisteluiden jälkeen ainakaan tulitaukoon.

Venäjä on ennättänyt linnoittautua valtaamilleen alueille. Tämä ainakin vaikeuttaa Ukrainan etenemistä.

– Emme tiedä missä ja miten eteneminen tapahtuu, sanoo johtaja Markku Kangaspuro Aleksanteri-instituutista.

Ukrainan kyvystä hyökätä itään Donetskin suuntaan raskaalla kalustolla ei everstiluutnantti Mattilan mukaan ole tarkkaa käsitystä.

Lue lisää:

Venäjän hyökkäyksen jatkuva seuranta Yle Uutisissa

Suosittelemme sinulle