Hyppää sisältöön

Sudet ovat saalistaneet koiria ja lampaita Keski-Suomessa – pihapiiriin tulleesta sudesta on tehtävä ilmoitus hätäkeskukseen

Susihavainnoista kotipihassa on aina ilmoitettava hätäkeskukseen ja riistanhoitoyhdistykseen. Sudesta metsätiellä ei tarvitse ilmoittaa, sillä se on sudelle ominainen elinympäristö.

Susi Ähtärin eläinpuistossa
Sudet ovat tehneet vahinkoa ainakin Jämsässä ja Uuraisilla syksyllä. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Kaisa Uusi-Kraapo,
Marja Roiha

Sudet ovat surmanneet kolme koiraa Jämsässä ja lampaita Uuraisilla kuluneen syksyn aikana.

Uuraisten petoyhdyshenkilö Petri Paananen kertoo, että Tehlon kylällä susi tai sudet raatelivat hengiltä neljä lammasta muutama viikko sitten. Myös Höytiällä on arvioiden mukaan nähty susi marraskuussa.

Jämsässä susi surmasi aiemmin syksyllä pihapiirissä perheen lemmikkikoiran. Kaksi muuta suden surmaamaa koiraa oli hirvimetsällä olleita metsästyskoiria.

Jämsän seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Pasi Myyry korostaa, että susihavainnosta pihapiirissä on aina tehtävä ilmoitus hätäkeskukseen, josta tieto menee poliisille.

– Poliisi voi tehdä päätöksen suden lopettamisesta poliisilain nojalla. Usein poliisi pyytää virka-apua riistanhoitoyhdistyksesta, kertoo Myyry.

Metsässä tai metsätiellä nähdystä sudesta on hyvä tehdä ilmoitus riistanhoitoyhdistykseen. Tällöin susien liikkeitä voidaan seurata.

– Lisäksi susihavainnosta on kerrottava riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilölle, joka käy varmistamassa jäljen. Jos jälki saadaan todennettua, tieto eläimestä saadaan järjestelmään, Myyry toteaa.

Facebookin Petäjävesi-ryhmässä on myös viime aikoina kerrottu epäillyistä susihavainnoista muun muassa Kintaudella.

Suosittelemme sinulle