Hyppää sisältöön

Puolustusvoimien ex-komentaja Jarmo Lindberg pyrkii kokoomuksen vaaliehdokkaaksi –teemoina turvallisuuspolitiikka ja Nato

Myös muita entisiä Puolustusvoimien upseereita, Pekka Toveria ja Martti J. Karia on kyselty ehdokkaiksi.

Lindbergin ehdokkuudesta päätetään ensi maanantaina. Kuva: Sara Aaltio / Yle

Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali evp. Jarmo Lindberg pyrkii eduskuntaan Helsingin Kokoomuksen listalta, kokoomus tiedottaa (siirryt toiseen palveluun). Päätöksen ehdokkuudesta tekee piirikokous ensi maanantaina.

– Pitkän maanpuolustuskokemukseni myötä minulla olisi tässä tilanteessa paljon annettavaa suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi, ja eduskunta on se paikka, jossa tätä koskevat päätökset tehdään, Lindberg sanoo tiedotteessa.

Hän korostaa myös rooliaan toimissa, joilla on vaikutettu Suomen Nato-valmiuteen ja -yhteensopivuuteen.

– Oleellista on ymmärtää mitä ja miten Naton kanssa tulee toimia, kun jäsenyys on vahvistettu. Tulevan eduskuntakauden aikana rakennetaan suomalaisen Nato-jäsenyyden sisältö, tavoitteet, vastuut ja velvoitteet – Suomen turvallisuus uudessa maailmanjärjestyksessä, Lindberg sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan Lindbergin kokemukselle on erityisesti tarvetta nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

– Turvallisuuteen ja maanpuolustukseen liittyvät kysymykset ovat varmasti paljon esillä kevään eduskuntavaaleissa, ja kokoomuksella on tarjota uskottavin kattaus ratkaisuja Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi, Orpo sanoo tiedotteessa.

Lindberg kertoi Ylelle jo elokuussa saaneensa kyselyjä ehdokkuudesta ”muutamalta taholta”.

– Olen ajatellut asiaa kesän mittaan, se on kaikin puoli auki, hän kommentoi tuolloin mahdollista ehdokkuuttaan.

Toveri harkitsee ehdokkuutta, Martti J. Kari ei lähde

Lindbergin lisäksi puolueet ovat lähestyneet myös muita sotilastaustaisia henkilöitä. Puolustusvoimien entinen apulaistiedustelupäällikkö, eversti evp. Martti J. Kari kertoo STT:lle, että ei lähde ehdolle kevään eduskuntavaaleihin.

– Minua on kysytty, useampi puolue. Olen ilmoittanut, etten lähde, vaan minusta on enemmän hyötyä isänmaalle työelämäprofessorina kuin mahdollisena kansanedustajana, Kari sanoo.

Entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri puolestaan kertoo, että kokoomus on tiedustellut häneltä halukkuutta eduskuntavaaliehdokkaaksi. Hän sanoo pitävänsä tarjousta mielenkiintoisena ja harkitsevansa sitä.

Toveri kertoi Ylelle elokuussa, että yksi puolue oli kysynyt häntä ehdokkaaksi. Hän ei tuolloin vielä nimennyt puoluetta.

Päivitetty ingressiä ja juttua STT:n tietojen pohjalta 25.11. kello 12.40.

Lue lisää:

Sanna Marin: Suomen tuleva Nato-jäsenyys lujittaa yhteistyötä Viron kanssa

Analyysi: Nato ei halua Suomea ilman Ruotsia

Suosittelemme sinulle