Hyppää sisältöön

Nuorten levottomuudet jatkuneet Seinäjoella, jopa rikosilmoituksia tehty – nuorisotoimi ottaa aikalisän sulkemalla rähinöinnin keskiöön joutuneen tilan

Nuorten välillä on ollut väkivaltaisuuksia, joista on tehty myös rikosilmoituksia. Vanhempia on herätelty tilanteeseen jo usein tavoin.

Levottomuudet Rouben pihassa ovat jatkuneet edelleen. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Nuorten levottomuuksiin ja jopa rähinöinniksi yltyneeseen käytökseen Seinäjoen kaupungin nuorisotilojen yhteydessä on pyritty puuttumaan viime viikkoina.

Seinäjoen nuorisotoimi muun muassa kutsui nuorten huoltajat tutustumaan tiloihin ja toimintaan marraskuun alussa. Tilanteesta on lähetetty koteihin Wilma-viesti ja puhuttu mm. koulujen vanhempainilloissa.

Puuttumisyrityksistä huolimatta tilanne ei ole kuitenkaan parantunut.

Nyt Seinäjoen Pajuluoman palvelutalon rakennuksessa toimiva päihteetön nuorisotila Roube ilmoittaa olevansa tämän perjantain kiinni. Myös 9. joulukuuta nuorisotila on kiinni.

Syyksi Roube ilmoittaa aiemmin kerrotut levottomuudet alueella sekä viimeaikaiset väkivaltaisuudet.

Lisää: Jopa sadat nuoret kokoontuvat koulujen pihoille Seinäjoella, suuri osa päihtyneitä – nuorisotoimi huolestui: ”Tunnelma kuin festareilla”

Roubesta on jouduttu hälyttämään useita kertoja poliisi tai ambulanssi paikalle muun muassa alaikäisten runsaan alkoholinkäytön takia.

Vs. nuorisopalvelupäällikkö Katja Ruotsalaisen mukaan tilanteista on tehty jo rikosilmoituksiakin.

– Tänä syksynä siellä on syntynyt ilmiö, että nuorten käsirysyjä on ollut. Ne ovat aiheuttaneet myös jatkotoimenpiteitä, osa nuorista on tehnyt niistä rikosilmoituksia, Ruotsalainen sanoo.

Aikalisä tilat sulkemalla

Nuorisotoimen mukaan Roube haluaa olla jokaiselle nuorelle turvallinen ja viihtyisä paikka. Tällä hetkellä piha-alue ei viikonloppuisin sellainen ole.

– Nuorisotilan sulkemalla haluamme ottaa aikalisän, Katja Ruotsalainen sanoo.

Nuorisotilan sulkemisella pyritään myös, edelleen, herättelemään nuorten vanhempia ja huoltajia tilanteen vakavuuteen.

– Emme halua uuvuttaa työntekijöitämme ulkoalueiden valvonnalla. Se ei oikeastaan edes kuulu meidän toimintaan. Työntekijöiden perustyö kärsii nyt liikaa.

Roubesta ollaan oltu yhteydessä nuorten vanhempiin. Joitain vanhempia vieraili myös ”avointen ovien illassa” pari viikkoa sitten.

– Oikeastaan mikään ei ole näistä toimista huolimatta muuttunut. Nyt kokeillaan tällaista keinoa, että onko tällä mitään vaikutusta. Haluamme, että työntekijämme jaksavat vielä käydä töissä, Ruotsalainen sanoo.

Jatkossa Roube on toistaiseksi vain joka toinen viikonloppu auki. Tulevat aukiolot ovat nyt nuorisotilan käyttäjistä kiinni.

– Jokaisella nuorisotilalla on säännöt. Meidän tiloihin ei tulla päihtyneenä. Myös muita nuoria ja työtekijöitä ja heidän tilaansa pitää kunnioittaa. Jos ei pelisäännöt toimi, niin aina seuraa sankitioita.

Aiheesta enemmän:

Väkivalta on nuorille jo arkipäivää – kolme yläkoululaista kertoo, mitä ajattelee tappeluista: "Ei aina tiedä, onko se leikkimistä vai ihan totista"

Laittomat aseet pois kaduilta, rikollisten autot valtiolle ja rahaa nuorten ongelmien ehkäisyyn – näin poliitikot taittaisivat katujengien nousun

Kadulla on tyttöjä, jotka oireilevat väkivallalla ja keräävät itselleen nimeä: asiantuntijat kertovat, miksi olemme nyt vedenjakajalla

Poliisin havainto Lahdessa: nuoret rikoksentekijät ovat aiempaa piittaamattomampia – mallia true crime -sarjoista

Suosittelemme sinulle