Hyppää sisältöön

Kiinteistövälittäjien liitto: Käänne parempaan on tulossa – asuntokaupasta puhuttava realistisesti

Asuntokaupan asiantuntijoiden mukaan 1990-luvun lamaan vertailu on täysin väärin, koska maailmantilanne oli erilainen ja Suomen taloustilanne sodanjälkeisen historian pahin.

Kalliit asunnot eivät välttämättä mene nopeasti kaupaksi. Kuva: Matti Myller / Yle

SKVL eli Suomen Kiinteistövälittäjät katsoo, että olosuhteisiin nähden asuntomarkkina pyörii normaalisti. Kauppamäärät ja hinnat ovat ennustetusti laskeneet koronaa edeltävälle tasolle.

SKVL soisi, että asuntokaupasta puhuttaisiin realistisesti. Lukujakin pitäisi vertailla pitkällä aikavälillä.

76-vuotias SKVL on Suomen suurin yksityisten välittäjien verkosto. Viime vuonna, joka oli myynnillinen huippuvuosi, SKVL:n jäsenyritykset tekivät noin 40 000 asunto- ja kiinteistökauppaa.

Nyt kaupat ja hinnat ovat laskeneet koronaa edeltävälle tasolle, SKVL sanoo. Ne, joilla ei ole tarvetta myydä, odottelevat käännettä. Liikkeellä ovat he, joilla on tarve vaihtaa asuntoa.

– Maailmanmarkkinoilla on jo pieniä merkkejä käänteestä. Esimerkiksi USA:ssa markkinat ovat jo kääntyneet nousuun merkittävästi korkeammasta korkotasosta huolimatta, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Mitä korkea korot merkitsevät, kuuntele Uutispodcast:

Kommentoijat liioittelevat ja vertaavat väärin, väittää SKVL

Kiinteistönvälittäjien liitto on huolissaan liioiteltujen lukujen kommentoinnista ja vertailuista, joissa ei oteta huomioon koronakriisin aiheuttamaa valtavaa kysynnän nousua

SKVL:n mukaan vertailu pitäisi tehdä kaukaisempiin lukuihin.

1990-luvun lamaan vertailu on SKVL:stä täysin väärin, koska maailmantilanne oli erilainen ja Suomen taloustilanne sodanjälkeisen historian pahin.

Nyt Suomessa on avoimia työpaikkoja ja työllisyys on parantunut koko ajan, huomauttaa Mannerberg.

– Olen pannut merkille, että 90-luvun laman perussyyt ovat jääneet monelta unohduksiin, sanoo Mannerberg.

Hän huomauttaa, että monet kommentoijat eivät ole kokeneet 1990-luvun alun kriisivuosia. Niitä ei SKVL:n mukaan ole näkyvissä.

Koronan jälkeinen kauppamäärän lasku on näkynyt kaikilla isommilla asuntomarkkinoilla kautta maailman ja oli odotettavissa.

Energian uusi hinta näkyy joka laskussa

Moni ajattelee, että energian hinnan muutokset vaikuttaisivat vain pientalokauppaan, mutta lämmitysenergian hinta näkyy kaikissa asumismuodoissa joko kerrostaloasuntojen vastikkeiden muutoksina tai muuten vain energialaskussa.

Tilastot eivät kerro todellista tilannetta hintakehityksestä. Kun kalliimpien asuntojen kauppoja on vähemmän, niin keskihinnat laskevat, korostaa SKVL.

Uudisrakentamisen pienet tuotanto- ja kauppamäärät osoittavat, että on odotettavissa selvää kysynnän nousua vanhoissa asunnoissa, kun markkinat kääntyvät ylöspäin.

Suosittelemme sinulle