Hyppää sisältöön

Ukrainan turvallisuuspalvelu teki ratsian Kiovan luolaluostariin – 5 seikkaa paikasta, jonka väitetään suojelevan Venäjän kätyreitä

Kiovan luolaluostari on ollut vuosien varrella monen kohun keskellä. Viimeisin niistä liittyy siihen, että täysimittaisen sodan keskellä luostarissa rukoiltiin Venäjän puolesta.

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU ja poliisi tekivät ratsian ortodoksiluostariin Kiovassa 22. marraskuuta.
Maxim Fedorov

KIOVA Ukrainan turvallisuuspalvelu suoritti tällä viikolla etsinnät kuuluisassa Kiovan luolaluostarissa. Paikka on maailmanperintökohde.

Miksi munkkiluostari kiinnostaa Ukrainan viranomaisia ja mitä etsinnöissä on löytynyt?

Listasimme vastaukset viiteen tärkeimpään kysymykseen luostarin tilanteesta.

1. Mistä Kiovan luolaluostari on tunnettu?

Kiovan keskustassa sijaitseva luolaluostari eli Petšerskin lavra on Ukrainan pääkaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä. Se perustettiin vuonna 1051. Unesco lisäsi luostarin maailmanperintökohteiden listalle vuonna 1994.

Luostarin luolissa on ortodoksipyhien jäännöksiä. Osa luostarista toimii museona, loput kuuluu hallinnollisesti Moskovan patriarkaatin alaisuuteen.

Ukrainassa on tällä hetkellä toiminnassa useampia ortodoksikirkkoja. Kaksi suurinta niistä ovat Moskovan patriarkaattiin kuuluva kirkko ja Ukrainan ortodoksinen kirkko, jonka autokefaalisen eli itsenäisen aseman tunnusti vuonna 2019 Konstantinopolin patriarkaatti.

Muut kirkot ovat yrittäneet saada Petšerskin lavran haltuunsa, mutta tuloksetta.

Luolaluostari ja sen johto ovat olleet useamman kerran kritiikin kohteina Ukrainassa. Munkkien on väitetty julistavan Venäjän imperialistista retoriikkaa ja levittävän neuvostoajan historiallisia myyttejä.

Myöskään se ei ole miellyttänyt ukrainalaisia, että luolaluostarissa järjestetään opastettuja kierroksia pääasiassa venäjän kielellä.

Kiovan luolaluostarin kullattuja kupoleita.
Vuonna 1994 luostari lisättiin Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Kuva: Pavlo Gonchar / AOP

Lavran johtajan on vuodesta 2014 ollut metropoliitta Pavlo. Häntä kutsutaan Ukrainassa ironisesti Paša Mercedekseksi, sillä hän pitää kalliista autoista kuten monet venäläiset papit.

Pavlo on tunnettu Venäjä-mielisistä kannanotoistaan. Hän on muun muassa syyttänyt Ukrainaa sodan aloittamisesta Donbasissa, vaatinut Ukrainan ja Venäjän yhdistämistä ja väittänyt, ettei Krim ole koskaan ollut ukrainalainen.

Helmikuun jälkeen Pavlo ei tuominnut Venäjän hyökkäystä. Sen sijaan hän sanoi, että ukrainalaiset eivät olleet kuunnelleet varoituksia, joten nyt he niittävät hedelmät.

2. Miksi Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on suorittanut etsinnät luostarissa?

Ukrainan mediassa levisi 13. marraskuuta tieto, että luostarissa mainitaan rukouksissa Venäjä. Eräässä laulussa laulettiin näin: “Kellon soitto leijuu Venäjän yllä, Äiti-Venäjä herää.”

Lavran johto siirsi kyseistä jumalanpalvelusta toimittaneen papin sivun ja sanoi, että Venäjän olivat maininneet “aktivistit”, eikä pappi ollut tietoinen asiasta.

Kohu sai kuitenkin sellaiset mittasuhteet, että Ukrainan turvallisuuspalvelu alkoi tutkia tapausta. 22. marraskuuta SBU teki etsinnät muutamassa Moskovan patriarkaatiin alaisuuteen kuuluvassa kirkkoyksikössä, joista yhtenä oli Kiovan luolaluostari.

SBU:n mukaan ratsia on osa terrorisminvastaista toimintaa, jonka tarkoituksena on tarkistaa, käytetäänkö luostarin tiloja sabotaasiryhmien ja aseiden piilotuspaikkana ja levitetäänkö siellä Venäjän propagandaa.

3. Mitä luostarista on löytynyt etsinnöissä?

Ukrainan turvallisuuspalvelu kertoo tarkastaneensa 350 rakennusta ja 850 henkilöä kolmessa osoitteessa.

SBU:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) kirkkotiloista on löytynyt henkilöitä ilman papereita, Venäjä-mielistä kirjallisuutta ja suuria rahasummia hryvnioissa, dollareissa ja ruplissa.

Sen lisäksi SBU:n mukaan Kiovan luolaluostarissa oleskeli 32-vuotias ukrainalainen, joka voi olla osallisena Venäjä-mielisen uutistoimiston toimintaan Ukrainassa.

En polis vid säkerhetstjänsten SBU övervakar trafiken medan en räd pågår i Kiev.
Kirkkotiloista on löytynyt henkilöitä ilman papereita, Venäjä-mielistä kirjallisuutta ja suuria rahasummia. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

4. Miksi Moskovan patriarkaatin toimintaa ei kielletty Venäjän hyökkäyksen jälkeen?

Toukokuussa Ukrainan ortodoksinen kirkko päätti irtaantua Moskovan patriarkaatista säilyttäen kuitenkin hengelliset yhteydet Moskovaan.

Käytännössä päätöstä ei ole pantu toimeen, koska siihen tarvitaan Moskovan patriarkaatin siunaus.

Venäjän hyökkäyksen jälkeen muutama sata Moskovan alaisuudessa toiminutta seurakuntaa on siirtynyt itsenäinen ortodoksikirkon alaisuuteen. Osa muista seurakunnista on lakannut muistelemasta Moskovan patriarkka Kirillia liturgioissaan.

Maaliskuussa muutama kansanedustaja teki lakiesityksen Moskovan patriarkaatin toiminnan kieltämisestä Ukrainassa. Esitys ei kuitenkaan saanut tuulta alleen presidentinkanslian vastustuksen takia. Presidentin mielestä kielto johtaisi Ukrainan kansan jakautumiseen.

Tällä viikolla Ukrainan parlamentille annettiin jälleen esitys (siirryt toiseen palveluun), joka kieltäisi kaikki kirkolliset yhteisöt, jotka ovat jollain tavalla sidoksissa Venäjän ortodoksiseen kirkkoon.

Kiellolla olisi kansan tuki. Hiljattain julkaistun mielipidetutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 48,7 prosenttia ukrainalaisista suhtautuu Moskovan patriarkaatin Ukrainan ortodoksisen kirkon toimintaan kielteisesti ja 61,9 prosenttia vastanneista kieltäisi sen toiminnan.

5. Kuinka Venäjä on reagoinut luolaluostarin tilanteeseen?

Venäjän ulkoministerin tiedottaja Maria Zaharova sanoi, että kyseessä on “jumalaton bakkanaali, jolle ei voi olla mitään syitä tai selityksiä”.

Kremlin lehdistösihteeri Dmitri Peskov kutsui SBU:n etsintöjä “seuraavaksi askeleeksi Ukrainan sodassa venäläistä ortodoksikirkkoa vastaan”.

Ukrainan ortodoksikirkosta vastattiin tähän toteamalla, että sillä on yhtä paljon tekemistä Venäjän ortodoksisuuden kanssa kuin Hersonilla Venäjän kanssa.

Päivitetty klo 17.08: korjattu Ukrainan suurinten ortodoksikirkkojen lista

Suosittelemme sinulle