Hyppää sisältöön

Analyysi: Artistien uran lopettamisilmoituksista jää edelleen rahastuksen maku

Esimerkiksi Antti Tuiskun kevään ja kesän keikkoja myydään jäähyväisten merkeissä, vaikka artistin tulevaisuus on auki, kirjoittaa musiikkitoimittaja Ville Vedenpää.

Vesala, Antti Tuisku ja Chisu kuvakoosteessa.
Useat suomalaisartistit kuten Vesala, Antti Tuisku ja Chisu ovat kertoneet tänä vuonna joko tauosta tai uran päättämisestä. Kuva: Joanna Tzortzis, Henrietta Hassinen / Yle
Ville Vedenpää

Useat Suomen ykkösartistit ovat kertoneet tänä vuonna lopettavansa uransa, jäävänsä tauolle tai jotain epämääräistä siltä väliltä.

Chisu ilmoitti jäädyttävänsä nykyisen artistiuransa, Vesala kertoi jäävänsä useamman vuoden tauolle, Pate Mustajärvi ilmoitti jättävänsä Popedan ja Paula Koivuniemi kertoi lopettavansa uransa kokonaan. Antti Tuisku tekee puolestaan jäähyväiskiertueen ja viimeisiä kesäkeikkoja, vaikka ei varmuudella ole artistiuraansa lopettamassa.

Lukuisilla Emmoilla palkittu Chisu aloitti sunnuntaina yhdeksän perättäisen keikan rupeaman Helsingin Tavastialla. Freeze Chisu -nimisillä jäähyväiskeikoilla hän on pistämässä tämän hetkisen artistiuransa jäihin.

Laulaja kertoi keväällä Ylen haastattelussa, mitä tämä tarkoittaa. Hän ei enää koe voivansa ilmaista itseään sinä Chisuna, jona hänet on totuttu tuntemaan.

Muusikko ei puhu varsinaisesta lopettamisesta, vaan Chisu-nimisen artistin laittamisesta hyllylle vuosiksi, jotta hän voi keskittyä muihin musiikkiprojekteihin. Takaportti on kuitenkin avoinna eli Chisu voi vielä jonain päivänä tehdä paluun.

Chisu vieraili viime sunnuntaina Arto Nyberg -ohjelmassa. Haastattelun voi katsoa alta.

Vielä muutama vuosi sitten oli tyypillistä, että artistin ilmoitettiin lopettavan uransa tai jäävän tauolle määrittelemättömäksi ajaksi. Lippuja myytiin ”viimeisille” keikoille ja vähintään parin vuoden päästä markkinoitiin paluukeikkoja. Taukoon oli kulunut yleensä uuden levyn tekemiseen tarvittava aika.

Näin tehtiin esimerkiksi Sannin, Robinin ja Antti Tuiskun kohdalla. Markkinointikikka alkoi tuntua rahastukselta, joka ei jäänyt yleisöltäkään huomaamatta.

Nykyisin lopettamisista ja tauoista kerrotaan varovaisemmin sanamuodoin. Haloo Helsinki ilmoitti vuonna 2018 jäävänsä kahden ja puolen vuoden tauolle. Bändi teki paluun keikkalavoille sovitusti.

Vesala kertoi puolestaan tänä vuonna, että hän jää useamman vuoden tauolle keskittyäkseen muihin projekteihin. Moniosaajalla on intohimoja tehdä esimerkiksi käsikirjoittajan tai näyttelijän töitä, joten päätös ei yllätä.

Molemmissa tapauksissa selkeä ja rehti peli.

Hämmentävin tapaus on kuitenkin Antti Tuisku. Elokuun Olympiastadionin keikkojen jälkeen Helsingin Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että laulaja lopettaa uransa. Hetki artikkelin julkaisemisen jälkeen levy-yhtiön julkaisemassa tiedotteessa puhuttiin kuitenkin pitkälle tauolle jäämisestä.

Silti kevään areenakiertuetta on myyty jäähyväisten merkeissä. Kesän Ruisrockin keikkaa on markkinoitu hänen uransa päätöksenä, vaikka samassa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) sanotaan: ”artisti vetäytyy keikkalavoilta ja sinetöi artistiuransa toistaiseksi.”

Toistaiseksi.

Suomen kuuluisin artistiuransa lopettanut lienee Cheek. Näyttävästi viimeiset keikkansa Lahden Mäkimontussa vuonna 2017 vetänyt räppäri on päätöksessään pysynyt, eikä ole tehnyt paluuta.

Tasaisin väliajoin ihmiset kuitenkin spekuloivat, että milloin Cheek tekee paluun. Siitä on tullut jo läppä. Tuleeko sellainen myös ammattitaukoilija Antti Tuiskusta?

Voit keskustella aiheesta 29.11. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle