Hyppää sisältöön

Energiakriisi tyhjensi kaupat aggregaateista, uutta voi joutua odottamaan jopa vuoden

Pahin pula on suurista varavoimalaitteista. Pienemmän aggregaatin voi vielä löytää, jos jaksaa odottaa tai nähdä vaivaa.

Aggregaattihyllyllä on tyhjää ja tilalle on tuotu muita tuotteita, kertoo Jyväskylän Keljon Motonetin tavaratalopäällikkö Sami Arisalo. Kuva: Minna Matintupa / Yle

Uhka energiapulasta on saanut suomalaiset ostamaan varavoimalähteitä ennätykselliseen tahtiin.

Pieniä varavirtalähteitä esimerkiksi kännyköiden lataamista varten on hankittu normaalia enemmän jo keväästä lähtien, mutta viime kuukausina kauppa on kiihtynyt myös sähköä tuottavien laitteiden, kuten aggregaattien kohdalla.

Esimerkiksi Hankkija-ketjusta kerrotaan, että aggregaattien myynti on lähes kolminkertaistunut viime vuoteen verrattuna. Enemmänkin olisi mennyt kaupaksi, mutta tuotteiden saatavuudessa alkaa olla ongelmia.

Myös K-Rauta ja Motonet kertovat myynnin kasvaneen merkittävästi tämän vuoden aikana.

Pakastimen aarteet ja lämmitys halutaan turvata sähkökatkoissa

Jyväskylän Keljon Motonet-myymälässä aggregaattihylly ammottaa jo tyhjyyttään. Käytävällä on enää yksi laite odottamassa ostajaa.

– Kun energiakriisistä alettiin puhua, niin ne lähtivät saman tien. Myös päävarastolla on sama tilanne. Kun sinne saapuu tuotteita, niin ne myydään heti, sanoo tavaratalopäällikkö Sami Arisalo.

Aiemmin aggregaatteja ostettiin lähinnä mökeille ja muihin paikkoihin, missä sähköä ei ole. Tällä hetkellä laitteita myydään aivan tavallisiin kotitalouksiin.

Aggregaatti tuottaa sähköä bensiini- tai dieselmoottorin voimalla. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Sami Arisalon mielestä ihmisten sietokyky sähköttömiä hetkiä kohtaan ei ole laskenut, mutta kotien sähkölaitteiden määrä on kasvanut. Se lisää kiinnostusta varavoimalähteitä kohtaan.

– Pakastin on yleisin, mikä halutaan pitää aggregaatilla päällä. Nyt on tietysti myös lämpö, mitä ihmiset kaipaavat. Näillä haetaan sähköpattereille virtaa, jos sähköt ovat poikki ja lämmöt katkaistu, Arisalo kertoo.

Myrskyt ja sähkökatkot lisäävät kysyntää

Kysyntäpiikit ovat aggregaattikaupassa tuttu ilmiö. Myynti kasvaa aina suurempien myrskyjen ja sähkökatkojen jälkeen, kun olosuhteen muistuttavat varavoiman tarpeesta.

Nyt kysyntä on jatkunut korkeana normaalia pidempään ja se on yllättänyt kauppiaat, myöntää Hankkijan rauta ja vapaa-aika osaston päällikkö Patrik Johansson.

Johanssonin mukaan suurten lähinnä maatilojen tai muiden tuotantolaitosten käyttöön tarvittavien aggregaattien kohdalla uutta laitetta voi joutua odottamaan jopa vuoden.

Pienempien laitteiden kohdalla valikoimaa pyritään täydentämään koko ajan, mutta saatavuus on ollut vaihtelevaa mm. komponenttipulan vuoksi.

– Jos aggregaatin haluaa ja vähän jaksaa nähdä vaivaa, niin kyllä sellaisen vielä saa, Johansson sanoo.

Motonet-ketjusta arvioidaan, että aggregaattien myyntiä ovat lisänneet paitsi uutiset tulevan talven mahdollisista sähkökatkoista, myös Ukrainan kriisi. Avustusjärjestöt ovat tiettävästi toimittaneet jonkin verran varavoimalähteitä Ukrainaan.

Herkimmät laitteet eivät kestä virtapiikkejä

K-Rauta ketjusta kerrotaan, että suosituimpia olisivat nyt noin 2,5 kW:n tehoiset invertterillä varustetut aggregaatit, joilla pystyy käyttämään pieniä kotitalouskoneita, esimerkiksi tietokonetta, televisiota, mikroaaltouunia tai kahvinkeitintä.

Invertteri eli vaihtosuuntaaja on laite, joka muuntaa tasavirtaa vaihtovirraksi.

Taneli Passi ehti hankkia Lakeuden Kone ja Maataloustarvikkeen liikkeeseen sopivan kokoisen aggregaatin. Nyt isommista laitteista on pulaa.

Vaikka varavoimalaitetta saattaa nyt joutua metsästämään, mitä tahansa konetta ei kannata ostaa. Tuotteen valinnassa on syytä miettiä, mitä laitteita aikoo aggregaatin avulla käyttää.

Herkimpiä sähkölaitteita ei kannata kytkeä suoraan kaikkiin aggregaatteihin, sillä sähköntuotannossa voi syntyä virtapiikkejä, jotka vaurioittavat esimerkiksi tietokonetta.

Aggregaatille on myös vaihtoehtoja, jos varavirran tarve ei ole suurta tai pitkäaikaista. Saatavana on mm. erikokoisia ennakkoon ladattavia virtapankkeja, akkuja ja akkuinverttereitä, joista voi saada virtaa sähkökatkon aikana.

Pelastustoimi ohjeistaa (siirryt toiseen palveluun)ihmisiä varautumaan sähkökatkoihin hankkimalla paristoja radioita ja taskulamppuja varten ja pienempiä varavirtalaitteita esimerkiksi puhelimen lataamiseen.

– Oma vaimokin on kysynyt, että tarvitaanko me aggregaatti. Olen toistaiseksi sanonut, että ei välttämättä, koska asutaan kaupungissa. Mutta eihän se haittaisikaan. Sille voisi olla jatkokäyttöäkin joskus ja olisi varalta ehkä ihan hyvä olla, Sami Arisalo arvelee.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 26.11. klo 23 asti.

Lue myös:

Junat kulkevat mutta asuinalueita pimenee – selvitimme 4 tärkeintä kysymystä suunnitelluista sähkökatkoista

Näin varaudut pitkään sähkökatkoon ja toimit katkon alettua

Omakotiasujat lähtivät aggregaattikaupoille sähkökatkojen pelossa – "Heti kun jotain tulee, käytettyjäkin, ne menevät", sanoo myyjä

Suosittelemme sinulle