Hyppää sisältöön

Kuntalaisten toive kirsikkapuistosta toteutuu ehkä sittenkin Kouvolassa – asukkaat saisivat istuttaa puita itse

Puistot tulisivat Kymenlaaksontien molemmin puolin Halkotorin puistoon ja Kouvolatalonpuistoon.

Ihmiset nauttivat aurinkoisesta säästä Roihuvuoren kirsikkapuistossa.. Helsinki. 13.05.2021.
Kirsikkapuupuistoja on perustettu viime vuosina ahkerasti. Kuva Roihuvuoren kirsikkapuistosta Helsingistä. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle
Minna Kaipainen

Kouvola saa ehkä sittenkin omat kirsikkapuistonsa. Puistot on suunniteltu perustettavaksi Kymenlaaksontien molemmin puolin sijaitseviin Halkotorinpuistoon ja Kouvolatalonpuistoon.

Kouvolan tekninen lautakunta käsittelee asiaa vielä ensi viikolla. Jos sopimus suunnitellun yhteistyökumppanin kanssa syntyy, olisi ensimmäiset puut mahdollista istuttaa jo ensi keväänä.

Kuntalaisten toive kirsikkapuistosta oli jo vähällä hautautua, koska kaupungilta ei löytynyt määrärahoja puiston perustamiseen ja se todettiin kaupungin rahoilla liian kalliiksi.

Asukkaat istuttaisivat puut

Kouvolan kaupunki aikoo toteuttaa puistot yhteistyössä Kouvolan Kulttuuri Tuki ry:n kanssa. Yhdistys tuli mukaan, kun kaupunginvaltuusto päätti edistää puiston perustamista yhteisöllisenä toteutuksena.

Puut istutettaisiin istutustapahtumissa, joissa Kouvolan asukkaat saisivat istuttaa ne. Yhdistys vastaisi taimien hankinnasta sekä tapahtumien järjestämisestä, markkinoinnista ja viestinnästä. Istutuksen jälkeen yhdistyksen vastuulle jää puiden hoito kastelua ja suojausta lukuun ottamatta.

Istutustapahtumia on tarkoitus järjestää yhdestä kahteen vuodessa useampana perättäisenä vuonna riippuen siitä, onko puille tilaa ja ihmisillä kiinnostusta osallistua.

Karttalokaattori näyttää Kouvolan tulevat kirsikkapuistot.
Puistot on suunniteltu perustettavaksi Kymenlaaksontien molemmin. Kuva: Teemu Kammonen / Yle

Halkotorinpuistoon ja Kouvolatalonpuistoon mahtuu yhteensä joitain kymmeniä kirsikkapuita. On mahdollista, että joukossa on myös muita kukkivia puita.

Puistoja olisi mahdollista vielä laajentaa Salpausselänkadun toiselle puolelle hotelli Vaakunan edustalle.

Kaupunkikin tekee paljon

Kaupungillekin jää vielä tehtävää. Se vastaa istutuspaikkojen suunnittelusta, istutuskuoppien kaivuusta sekä kasvualustan ja kate- ja tuentamateriaalien hankinnasta.

Kaupunki huolehtii myös puiden kastelusta ja suojauksesta sekä hoitotoimista sopimuksen rauetessa. Kustannuksia kaupungille kertyy noin 2 000 euroa puuta kohti. Suurin osa rahasta kuluu puiden kasteluun. Kaupunkiympäristö on puulle vaativa ympäristö, ja puut tarvitsevat alkuvaiheessa intensiivistä kastelua.

Kirsikkapuistot ovat olleet viime vuosina suosittuja. Niitä on perustettu muun muassa Lappeenrantaan, Lahteen ja Ikaalisiin.

Suosittelemme sinulle