Hyppää sisältöön

Hoitajana esiintynyt henkilö on käynyt kotihoitoasiakkaiden kodeissa Lahdessa – sote-yhtymä teki asiasta rikosilmoituksen

Päijät-Sote muistuttaa, ettei kotihoidon asiakkaiden ole tarpeen avata ovea hoitajille eikä tuntemattomille henkilöille. Oikealla asialla olevat hoitajat kulkevat ovista avaimilla.

Päijät-Sote selvittää, onko asiakkaiden kodeissa käyneellä henkilöllä ollut käytössään avaimia. Kuvituskuva. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Päijät-Soten kotihoidossa aiemmin työskennellyt henkilö on käynyt Lahden Ahtialan kotihoidon asiakkaiden kodeissa esiintyen hoitajana.

Päijät-Sote kertoo tiedotteessa tehneensä henkilöstä rikosilmoituksen. Asiakkaiden koteihin pääsyä on helpottanut se, että henkilö on hyödyntänyt aiempaa työtehtäväänsä.

Ahtialan alueen lisäksi henkilön ei tiedetä pyrkineen muiden alueiden asiakkaiden koteihin.

Päijät-Soten tulosaluejohtaja Piritta Mattila ei halua kommentoida asiaa, jonka poliisitutkinta on kesken. Mattila kuitenkin vakuuttaa, että epäillyn jokaisesta asiakasvierailusta on tehty rikosilmoitus.

Hyvinvointiyhtymä selvittää parhaillaan, onko hoitajana esiintyneellä henkilöllä ollut käytössään asiakkaiden avaimia tai ovikoodeja. Tarvittaessa asiakkaiden asuntojen ulko-oviin vaihdetaan uudet lukot Päijät-Soten laskuun.

Hoitajille ei tarvitse avata ovea

Päijät-Sote muistuttaa kotihoidon asiakkaita, ettei hoitajille tai tuntemattomille henkilöille tarvitse avata ovea.

Hoitajat soittavat ovikelloa ja tarvittaessa avaavat oven kotihoidolle luovutetulla avaimella tai avaimettomalla ovenavausjärjestelmällä. Kotihoidon jokaisesta käynnistä jää merkintä potilastietojärjestelmään.

Kotihoidon työntekijän tunnistaa Päijät-Soten henkilökortista, joka on aina vierailuilla mukana. Kortista ilmenee Päijät-Soten logo, henkilön nimi, titteli ja henkilönumero sekä kortin umpeutumispäivä. Asiakas voi tarvittaessa pyytää kortin nähtäväksi.

Muovikotelossa pidettävistä henkilökorteista osa on kuvallisia, osa kuvattomia. Lisäksi kotihoidon työntekijöillä on yllään helposti tunnistettava työvaate, esimerkiksi liivi tai jakku.

Kotihoidon asiakas tai hänen omaisensa voivat tarpeen tullen ottaa yhteyttä kotihoidon koordinaatiokeskuksen numeroon 044 729 7794 tai hätätilanteissa yleiseen hätänumeroon 112.

Päijät-Sote tiedottaa tekevänsä varkaus- tai väärinkäytösepäilyistä aina rikosilmoituksen.

Suosittelemme sinulle