Hyppää sisältöön

Oulujokea jäädytetään pitämällä joen virtaus tasaisena – tavoitteena jääkansi, joka estää haitallisen suppojään syntyä

Jäädytysajoa jatketaan, kunnes Oulujokeen on syntynyt kestävät ja riittävän peittävät yhtenäiset jääkannet.

Turbiinin juoksupyörää lasketaan voimalan turbiinikuiluun.
Ilman jäädytysajoa suppojää aiheuttaisi vesivoimaloille ongelmia. Jäähyytymät voisivat haitata esimerkiksi voimalan turbiinien toimintaa. Kuva Utasen voimalasta, jonka turbiineja uusittiin vuonna 2020. Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

Fortum on aloittanut Oulujoen jäädytysajot tänään. Niiden aikana joen vedenvirtaus pidetään voimalaitosten kohdalla tasaisena, jotta jokeen muodostuu yhtenäinen jääkansi.

Jäädytysajolla jokeen syntyvä jääkansi estää jäähyytymien eli suppojään muodostumisen. Turbiineihin ja vesikanaviin kertyvä suppojää haittaisi voimaloiden toimintaa.

Ilman yhtenäistä jääkantta kylmään veteen satava lumi muodostaisi jokeen suppojäätä, kun jokiveden lämpötila on nollassa tai sen alapuolella.

– Jäädytysajoa jatketaan, kunnes Oulujokeen on syntynyt kestävät ja riittävän peittävät yhtenäiset jääkannet. Jää voi joessa kuitenkin olla pitkään vaarallisen ohutta, kertoo Oulujoen ja Hyrynsalmen reitin säännöstelystä vastaava Mikael Heikkilä Fortumilta.

Jäädytysajojen aikana Fortum tekee myös vesivoimalaitosten huoltotöitä. Fortumin mukaan ne ajoitetaan niin, että ohijuoksutusten tarve olisi mahdollisimman vähäinen pakkaskaudella.

Pidemmät huollot Utasen ja Pyhäkosken vesivoimalaitoksilla pyritään saamaan valmiiksi ennen joulua.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 26. marraskuuta kello 23 asti.

Suosittelemme