Hyppää sisältöön

Marko Saloranta jatkaa Helmareiden päävalmentajana – sopimus kattaa ensi syksynä alkavan Kansojen liigan ja EM-karsinnat

Marko Saloranta nousi Helmareiden väliaikaiseksi päävalmentajaksi kesällä, kun Anna Signeul sai lähteä heikosti sujuneiden EM-kisojen jälkeen.

Marko Saloranta jatkaa Helmareiden päävalmentajana. Kuva: PA Images / Getty Images

Marko Saloranta jatkaa Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana.

Salorannan sopimus kattaa syyskuussa käynnistyvän Kansojen liigan lisäksi EM-karsinnat kesän 2025 kisoihin ja option kisoista.

– Olen hyvin ylpeä ja kiitollinen siitä, että tälläistä luottoa on. Innoissani jatkan töitä siitä, mihin Espanjassa Wales-otteluissa jäimme. Se oli erinomainen tapahtuma ja saimme taas askeleen eteenpäin peliämme, Saloranta kommentoi Yle Urheilulle.

– Tietenkin on helpottunu, kun tietää, mitä ensi vuonna tekee. Tiesin, että työttömäksi en jää, minulla oli muutamia vaihtoehtoja. Nyt pystyy keskittämään kaikki energiat tulevaan.

Saloranta nimettiin Helmareiden väliaikaiseksi päävalmentajaksi kesällä sen jälkeen, kun Anna Signeul lähti heikosti sujuneiden EM-kisojen jälkeen.

Saloranta toimi Helmareiden väliaikaisena päävalmentajana myös vuosina 2016–2017. Palloliitossa hän on työskennellyt tyttöjen ja naisten jalkapallon eteen pitkään, sillä hän aloitti alle 16- ja 17-vuotiaiden päävalmentajana vuonna 2011. Hänen johdollaan alle 17-vuotiaiden maajoukkue selvisi EM- ja MM-kisoihin vuonna 2018 ja EM-kisoihin vuonna 2022.

Saloranta uskookin, että pitkästä kokemuksesta tyttöjen ja naisten maajoukkueissa oli hyötyä myös valinnassa.

– Joukkue on murrosvaiheessa, EM-kisojen jälkeen hienoja pelaajauria päättyi. EM-kisoissa Suomella oli toisiksi vanhin joukkue ja muutos on nyt tapahtumassa. Yksi valttikortti on se, että tunnen suomalaiset pelaajat hyvinkin tarkkaan, monta ikäluokkaa. Minulla on näppituntuma noin 250 pelaajasta, Saloranta juttelee.

– Haastatteluprosessissa käytiin todella tarkkaan läpi asioita. Uskoisin, että aiemmat tekoni ovat antaneet luottoa ja ehkä jopa tämän syksyn neljä peliä, miten peli on kehittynyt, sillä on uskoakseni ollut merkitystä.

Marko Salorannalla on kokemusta myös kotimaan naisten pääsarjasta, missä hän muun muassa valmensi Hongan mestaruuteen kolmesti. Kuva: /All Over Press

Voitotonta putkea katkaisemaan

Salorannan valmennusryhmää ei vielä päävalmentajavalinnan yhteydessä julkaistu.

– Koko ryhmä ei ole vielä kasassa, koska nyt vasta tuli vahvistus, että minä olen jatkamassa. Tämä vaikuttaa moneen suuntaan. Se vaikuttaa A-maajoukkueen ja nuorten taustaryhmiin, kun en palaa 16- ja 17-vuotiaiden maajoukkueeseen. Moni asia on auki, ja niiden kanssa tehdään kovasti töitä. Seuraavat viikot ovat kiireisiä, että saamme paketin kuntoon ennen joulua, Saloranta kertoo.

Helmareiden pelit eivät ole sujuneet tänä vuonna toivotusti, sillä vuoden ainoa voitto tuli MM-karsintalohkon heittopussi Georgiasta huhtikuussa. Sen jälkeen joukkue hävisi seitsemän ottelua putkeen. Marraskuun maajoukkueleirillä Helmarit pelasi Walesia vastaan tasapelin. Wales halusi pelata joukkueiden toisen kohtaamisen suljetuin ovin, ja epävirallisen maaottelun Suomi voitti.

– Wales on todella kova joukkue, joka on tämänhetkisen rankingin mukaan aloittamassa Kansojen liigaa A-liigassa ja oli vain parin minuutin päässä MM-kisoista. Kahdessa ottelussa Wales laukoi maaliamme kohden kaksi kertaa. Ensimmäinen peli oli valitettavasti 1–1, mutta kaikilta osin todennäköisyydet olivat meidän puolella, meidän olisi pitänyt peli voittaa, Saloranta kommentoi.

Siitä huolimatta hän on seurannut pelin kehitystä tyytyväisenä. Saloranta on uudistanut joukkuetta kutsumalla mukaan monia uusia nimiä ja toiminnassa aiemmin mukana olleita pelaajia.

– 27 pelaajaa on ollut kentällä neljässä ottelussa, se on väistämättä iso määrä. Peli ei kuitenkaan ole hajonnut. Lisäksi on vielä kiinnostavia pelaajia, jotka eivät ole näissä tapahtumissa olleet mukana. Näen, että meillä on hyvä kilpailutilanne. Meillä on vaihtoehtoja ja on mahdollista, että ryhmän ulkopuolelta nousee vielä uusia pelaajia, Saloranta paljastaa.

Jonne Kunnas ja Marko Saloranta Uruguayssa alle 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa. Kuva: imago/Hartenfelser/ All Over Press

Helmareiden seuraavat kilpailulliset ottelut ovat ensi syksynä, kun uusi Kansojen liiga käynnistyy. Salorannalla on selvä tavoite uuteen kilpailuun.

– Kyllähän se on selkeää, että meidän on askel kerrallaan nostettava rankingiamme. Nähdäkseni selkeä tavoitteemme on, että menemme 16 parhaan joukkoon A-liigaan ja aloittaa sieltä seuraavana kevänä karsinnat.

Sitä ennen Helmarit hioo peliään keväällä ja kesällä kolmen Fifan peli-ikkunan aikana.

– Niissä tapahtumissa ei ole yhtään ylimääräistä aikaa hukattavana. Iso juttu on myös taustaryhmän varmistaminen. Pelaajatarkkailu alkaa heti isosti jo vuoden alussa.

Entisen päävalmentaja Anna Signeulin kohdalla esiin nousi usein ruotsalaisluotsin kansainväliset suhteet, joiden kerrotaan auttaneen paitsi harjoitusvastustajia valitessa myös monia pelaajia parempiin seuraympäristöihin.

Mutta minkälaiset suhteet Marko Salorannalla on maailmalle?

– Koen, että suhteeni ovat ihan hyvät. Pelaajasiirroissa pelaajia auttavat agentit. Joihinkin maihin Annalla oli varmasti henkilökohtaisia suhteita tiettyihin seuroihin, mutta koen, että minulla oli aika hyvin ovet auki jo 2017. Olen ollut mukana kansainvälisessä futiksessa jo aika pitkään ja piirit ovat suhteellisen pienet. Tähän asti, jos on pyytänyt jonnekin menemään, niin ovet ovat olleet auki.

Suosittelemme sinulle