Hyppää sisältöön

Voimisteluliitto tekee muutoksia kurinpitoonsa – myöntää, ettei tavoite voimistelusta turvallisena harrastuksena ole toteutunut

Voimisteluliitto kertoo liittyneensä urheilun vakavien eettisten rikkomusten keskitettyyn kurinpitoon.

Yle Urheilu kertoi viime viikolla, että Suomen rytmisen voimistelun maajoukkueen päävalmentajana työskennelleen Laura Ahosen ja toisen valmentajan epäillään toimineen epäasiallisesti työssään. Kuva: Getty Images

Suomen Voimisteluliitto julkaisi perjantaina tiedotteen, jossa se kertoi tuomitsevansa ehdottomasti kaiken epäasiallisen käytöksen valmennuksen parissa.

– Olemme pahoillamme, että tavoite voimistelusta turvallisena harrastuksena ei ole kaikkien kohdalla toteutunut. Meidän Voimisteluliittona tulee pyrkiä aina varmistamaan turvallinen harrastaminen, tiedotteessa todetaan.

Voimisteluliiton mukaan se on tunnistanut lajissa vaadittavan kulttuurinmuutoksen tarpeen ja kertoi toimenpiteistä, joilla se pyrkii vauhdittamaan muutosta.

– Teemme selkeät säännöt, joilla linjaamme entistä konkreettisemmin siitä, miten kehorauhaa turvataan valmennuksessa. Osana sääntöjen toteuttamista pidämme aiheesta koulutuksen ohjaajille ja valmentajille alkuvuonna 2023, liitto tiedottaa.

– Olemme liittyneet urheilun yhteiseen vakavien eettisten rikkomusten keskitettyyn kurinpitoon. Teemme omiin kurinpitosääntöihin muutosehdotuksen maaliskuussa pidettävään sääntömääräiseen kokoukseen. Muutosten tavoitteena on tehostaa kurinpitoprosessien käsittelyä.

Voimisteluliiton mukaan se on haastanut jäsenseuransa ottamaan käyttöön seuran oman vastuullisuusohjelman.

Epäilty epäasiallinen käytös

Yle Urheilu kertoi viime viikolla, että Suomen rytmisen voimistelun maajoukkueen päävalmentajana alkuvuoteen 2022 saakka työskennelleen Laura Ahosen ja toisen valmentajan epäillään toimineen epäasiallisesti nuoria, jopa alaikäisiä maajoukkuevoimistelijoita kohtaan vuosien ajan. Yle Urheilun haastattelemat voimistelijat kertoivat nöyryyttämisestä, kiusaamisesta, vakavista terveysongelmista ja pakottamisesta laihduttamaan.

Lue lisää: Suomen maajoukkueen entistä päävalmentajaa epäillään vuosia kestäneestä epäasiallisesta toiminnasta – voimistelijat kertovat jatkuvasta laihduttamisesta ja syömishäiriöistä

Ahosen mukaan hän ei ole koskaan kommentoinut maajoukkueen urheilijoiden painoa epäasiallisesti eikä hän omien sanojensa mukaan koskaan tekisi valmentajana tarkoituksellisesti mitään sellaista, mikä vaarantaisi urheilijan terveyden.

Keskitetty kurinpito aloitti vuoden 2022 alussa

Voimisteluliiton toiminnanjohtaja Maria Laakso tarkentaa, että liitto piti syyskokouksen 19.11., jossa päätettiin liittymisestä keskitettyyn vakavien eettisten rikkomusten kurinpitoon.

Tänä vuonna toimintansa aloitti yhteinen eettisten rikkomusten kurinpitolautakunta. Suomen urheilun eettinen keskus (Suek) vastaa näiden kurinpitomääräysten alaisen rikkomusten tutkinnasta ja kurinpitovaatimusten esittämisestä. Vakavien eettisten rikkomusten tutkintaa tehdään vain kurinpitomääräyksiin sitoutuneiden lajiliittojen alaisiin tapahtumiin liittyen.

Uudessa systeemissä Suek voi myös itsenäisesti aloittaa tapauksen tutkinnan. Menetelmä pohjautuu Suomen olympiakomitean laatimiin urheilun vakavien eettisten rikkomusten kurinpitosääntöihin. Suek ei voi aloittaa tutkintaa tapauksista, jotka ovat tapahtuneet ennen tätä vuotta.

Voimisteluliitto aikoo myös tehdä tarkennusehdotuksia omiin kurinpitosääntöihinsä maaliskuussa pidettävään sääntömääräiseen kokoukseen. Suek ei tutki kuin vakavat tapaukset. Suekin tutkinnan ulkopuolelle jäävät esimerkiksi sellaiset tapaukset, jotka ovat luonteeltaan yksittäisiä ja ratkaistavissa tarkoituksenmukaisimmin mainittujen yhteisöjen omilla määräyksillä.

Toiminnanjohtaja Laakso kertoi, että liiton omiin kurinpitosääntöihinsä miettimät tarkennukset liittyvät esimerkiksi kurinpitolautakuntien kokoonpanoihin sekä siihen, millaisista kurinpitoasioista voidaan tiedottaa julkisuuteen.

Voimisteluliiton tapaus päätyi Suekiin, kun Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea teki tutkintapyynnön Laura Ahosen toiminnasta kevättalvella 2021 huolestuttuaan maajoukkuevoimistelijoiden terveydestä ja henkisestä jaksamisesta.

Esiselvityksen jälkeen Voimisteluliitto teki Suekille selvityspyynnön kesäkuussa 2021. Suek toimitti selvityksen Voimisteluliitolle joulukuussa 2021, minkä jälkeen liitto vei tapauksen kurinpitovaliokuntaansa. Nyt tapaus on ollut pian vuoden Voimisteluliiton kurinpitovaliokunnassa.

Urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) kertoi Yle Urheilulle, että hän odottaa Voimisteluliitolta selvitystä tapahtumista.

– On selvää, että näiden prosessien täytyy olla paljon nopeampia. Odotan lajiliitolta tietenkin toimenpiteitä, että tällainen toiminta saadaan loppumaan, Honkonen totesi.

Suosittelemme sinulle