Hyppää sisältöön

Työnantajat hakevat tekijöitä koulunpenkiltä – teollisuusyritys pohtii osaajapulan ratkaisuksi jo automatisaatiota tai rekrytointeja ulkomailta

Tamperelainen teollisuusyritys Nomet löytää parhaiten uusia työntekijöitä suoraan ammattikoulusta tai aikuiskoulutuskeskuksista. Jos työntekijöitä ei löydy, joudutaan turvautumaan myös ylitöihin.

Pasi Punkari
Avaa Yle-sovelluksessa

Tamperelainen teollisuuden komponentteja valmistava Nomet palkkaisi heti lisää työntekijöitä, jos heitä vain löytyisi. Yritys työllistää nyt runsaat 50 työntekijää ja tarvetta olisi heti muutamille sorvaajille ja koneistajille.

Yritys ei ole ongelman kanssa yksin. Samaa tuskailevat yritykset eri puolilla Suomea.

– Uusien työntekijöiden löytäminen on mennyt koko ajan hankalammaksi. Vuosi sitten saimme palkattua useita koneistajia, nyt ei löydy mistään, kertoo Nometin tuotantopäällikkö Antti Uusitalo.

Nainen työssään Nomet Oy:n pajalla Tampereella.
Tammikuussa Nomet ottaa tuotannossa käyttöön uuden koneen, jonka käyttämiseen siirtyy muilta koneilta kolme henkilöä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Jos uusia tekijöitä ei löyty, yrityksessä pyritään tekemään tilauksia aluksi ylitöinä. Jos tilanne pitkittyy, joudutaan harkitsemaan tarkemmin, paljonko ja mitä töitä pystytään ottamaan vastaan.

Tällä hetkellä yritys löytää parhaiten uusia työntekijöitä suoraan ammattikoulusta tai aikuiskoulutuskeskuksista.

– Näiden väylien kautta olemme saaneet hyviä, motivoituneita työntekijöitä, Uusitalo sanoo.

Kouluilla on kuitenkin on rajallinen määrä opiskelijoita ja tulevista ammattilaisista ovat kiinnostuneita muutkin yritykset.

Automaation lisääminen on yksi ratkaisu tekijäpulaan

Jos työntekijöitä ei löydy tarpeeksi, on Nometin kaltaisten yritysten lisättävä automaatiota korvaamaan työntekijöiden tekemiä vaiheita.

Toinen vaihtoehto on, että katse käännetään Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Se on kuitenkin meille ponnistus ja satsaus. Vaikka käyttäisimme vuokravälitystä, kielitaitohaasteita tulee, sanoo Nometin toimitusjohtaja Jyrki Tiira.

Nomet Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Tiira.
Nometin toimitusjohtaja Jyrki Tiira palkkaisi heti muutamia työntekijöitä lisää. Kuva: Antti Eintola / Yle

Toimitusjohtajan mielestä työntekijöiden hakemisessa yrityksen joustavuus on yksi iso kilpailuvaltti. Nometin tilanteessa myös sijainti kaupunkialueen läheisyydessä ja hyvien liikenneyhteyksien päässä on etu.

– Täytyy tehdä fiksummin asioita yhdessä työntekijöiden kanssa, jotta pärjätään, Tiira sanoo.

Hän korostaa oppilaitosyhteistyön tärkeyttä. Sen avulla opiskelijat pyritään sitouttamaan yrityksiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Työttömyys vähentynyt edelleen

Tuoreimpien Tilastokeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksien mukaan työllisten määrä kasvoi Suomessa lokakuussa 66 000:lla vuoden takaisesta. Työttömiä oli lokakuussa 162 000 eli 2 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Pirkanmaan ely-keskuksen mukaan tilanne on alueella nyt parempi kuin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hyvän kehityksen uskotaan myös jatkuvan.

Kone työstämässä metallia Nomet Oy:n pajalla Tampereella.
Käsipareja puuttuu nyt myös teollisuudesta sekä palvelusektorilta. Kuva: Antti Eintola / Yle

– Monella alalla on osaajapula ja käsipareja puuttuu muiltakin toimialoilla kuin sote-sektorilla. Työllisyystilanne on nyt poikkeuksellisen hyvä, kertoo Pirkanmaan Ely-keskuksen ennakointiasiantuntija Juha Salminen.

Salmisen mukaan tilanteeseen vaikuttaa nyt erityisesti väestörakenteen muutos. Työmarkkinoilta poistuu enemmän tekijöitä eläkkeelle kuin sinne siirtyy nuoria tilalle.

Nuorten työttömyys on paremmalla tasolla kuin pitkiin aikoihin. Samalla pitkäaikaistyöttömyys laskee.

Maailmantalouden tilanne heijastuu myös Pirkanmaalle

Pirkanmaa on Pohjanmaan ohella alueita, joissa vientikaupan vaikutus työllisyyteen on keskimääräistä suurempi. Muut alueet Suomessa eivät ole niin vientisidonnaisia.

Juha Salminen kertoo, että tällä hetkellä positiiviset signaalit tulevat teollisuuden pörssiyhtiöiden johtajien näkemyksistä.

– Jos heillä on positiivinen näkymä ja tilauskirjat ovat täynnä, se kertoo todellisuudesta aika paljon, sanoo Salminen.

Jos maailmantaloudessa tulee taantuma, joka vaikuttaa erityisesti konepajateollisuuteen ja puhelinsektoriin, se taas vaikuttaa nopeammin negatiivisesti.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida tiistaihin kello 23:een.

Suosittelemme