Hyppää sisältöön

Asiantuntija näki Jasmi Joensuun uran parhaan maailmancup-sijoituksen taustalla röyhkeyttä ja kokemusta – ”Jos on liian kiltti, niin ei pärjää”

Jasmi Joensuu pystyi kääntämään viime kauden epäonnen Rukalla ja saavutti uransa parhaan maailmancupin tuloksen. Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiaisen mukaan Joensuu osoitti nyt tarvittavaa röyhkeyttä.

Jasmi Joensuu selviytyi ainoana suomalaisena Rukan sprintin välieriin ja finaaliin. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Jasmi Joensuu osoitti perjantaina Rukan sprintissä, että hän on nostanut tasoaan jälleen ainakin pykälän verran. Neljänneksi sijoittunut Joensuu sanoi haastattelussa salaisuudekseen sen, että hän on tehnyt viime vuoteen verrattuna 365 päivää lisää treeniä eli urheilijan perustyötä.

Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiainen uskoo, että Joensuun hyvässä suorituksessa näkyi viime kauden aikana saatu kokemus. Viime talvena Joensuu koki kovia useaan otteeseen, kun hän kolaroi, kaatui ja katkoi sauvojaan kisojen tuoksinnassa.

– Kun hän on mennyt niihin tiukkoihin väleihin, välineitä on mennyt rikki. Mutta niihin pieniin väleihin pitää uskaltaa tunkea ja olla röyhkeä. Se kuuluu sprinttiin. Jos sitä ei tee koskaan, ei näissä karkeloissa voi pärjätä, Nousiainen totesi.

– Jos on liian kiltti, niin ei pärjää, ikävä kyllä. Tai sitten pitää olla niin ylivoimainen kuin (Johannes Hösflot) Kläbo oli miesten puolella.

Myös Suomen maajoukkueen valmentaja Ville Oksanen näki eron vuoden takaiseen Joensuuhun, sillä Oksasen mielestä Joensuusta huokui tietynlainen rauhallisuus. Erävaiheessa tämän huomasi siinä, että suomalaissprintteri pystyi säästämään energiaa loppuun ja sai parhaat vahvuutensa käyttöön.

– Oli tosi viileää ja kylmäpäistä hiihtoa Jasmilta tänään, ja hyvin riitti jalkaa radan loppuun, Oksanen kehaisi.

Jasmi Joensuu sijoittui neljänneksi Rukan sprinttifinaalissa.

Huolimattomuutta ja epäonnea

Rukan sprintti on ollut suomalaisille yleensä kaksijakoinen. Karsinta on usein sujunut varsin hyvin, mutta erävaiheessa tie on noussut pystyyn. Tällä kertaa 16 suomalaista pääsi karsinnasta jatkoon, mutta vain yksi urheilija pääsi välieriin ja finaaliin asti.

Nousiaisen mukaan karsinnassa näkyi, että Suomen huolto on onnistunut jälleen lukemaan hyvin Rukan olosuhteet, ja se oli yksi ratkaiseva tekijä. Hyvin onnistuneesta huollosta ei ollut kuitenkaan paljoa apua erävaiheessa, jossa moni suomalaishiihtäjä kolaroi. Myös parhaiten karsinnassa onnistuneen Johanna Matintalon kisa päättyi pettymykseen, kun hänen sauvansa katkesi lähdössä.

Johanna Matintalon hyvin alkanut sprinttipäivä päättyi sauvarikkoon startissa.

Oksasen mukaan vastaavanlaista päivää ei ole Suomen joukkueessa ollut hiljattain. Hän toivoikin, että kauden epäonnen kiintiö on nyt täynnä.

– Osittain se on pientä huolimattomuutta, etenkin jos on paljon latinkia ja adrenaliinia. Toisaalta kaikki, joille nyt kävi näin, osaa myös pysyä pystyssä, Oksanen sanoi.

Nousiaisen mielestä suomalaishiihtäjillä on usein sprintissä vaikeuksia saada niin sanottu viimeinen vaihde käyttöön.

– Se ei monestikaan ole nopeuskysymys. Meillä on riittävän nopeita hiihtäjiä, mutta kuinka saada säilytettyä nopeus, kun ollaan hapoilla, se on se avainasia, Nousiainen totesi.

Muun muassa Joni Mäki ja Krista Pärmäkoski ovat hänen mielestään todistaneet, että kunnossa ollessaan, he hallitsevat tämänkin puolen. Perjantaina nuorista tulokkaista Niilo Moilanen oli lähellä jatkopaikkaa.

– Hän tarvitsee vain pieni stepin, se ei ole paljosta kiinni. Sekunti tai puoli lisää loppukiriin, niin sitten hän on jo hyvillä sijoilla.

Hyviä asioita nähtävissä

Perinteisen hiihtotavan sprintti on ohjelmassa myös helmi-maaliskuussa käytävissä Planican MM-kisoissa. Oksasen mielestä Rukan avaus oli kohtuullisen hyvä, sillä seuraavaan maailmancupiin naisten joukkueen valinnoissa riittää pohdittavaa, sen verran moni meni karsinnasta jatkoon.

– Miesten puolella en ole tuloksiin tyytyväinen, mutta siellä oli hyviä asioita, Oksanen sanoi.

Erityisen tyytyväinen Oksanen oli sprinttijoukkueen syömähampaan, Joni Mäen menoon. Mäki kärsi syksyllä säären rasitusvammasta, eikä ole sen takia pystynyt tekemään juoksuharjoitusta. Tämä on vaikuttanut jalkojen hermotukseen. Myös Taivalkosken Suomen cupissa heikosti hiihtäneen Lauri Vuorisen parantunut vauhti oli huomattavasti parempaa.

– En ole yhtään huolissani, etteikö Joni olisi Planicassa kunnossa. Hyviä asioita tapahtuu. Luotan prosessiin, ja koetamme tehdä kauden mittaan parempaa tulosta.

Urheiluviikonlopun lähetysajat ja tarjonnan löydät täältä.

Suosittelemme sinulle