Hyppää sisältöön

Joukkuevoimistelun MM-kisoihin lähdetään poikkeuksellisista lähtökohdista – Venäjän poissaolo asettaa suomalaisjoukkueet ykkössuosikeiksi

Suomalaisjoukkueet ovat tämän vuoden ennakkosuosikkeja joukkuevoimistelun MM-kisoissa, koska venäläisiä ei kilpailussa nähdä. Suomalaisten ulkomaalaishaastajat tulevat Bulgariasta ja Virosta.

Hallitseva maailmanmestari Minetit esitteli MM-kisaohjelmaansa viime viikolla. Kuva: Lehtikuva / VESA MOILANEN
Vilma Ahosola,
Maija Kautto

Joukkuevoimistelun maailmanmestaruudesta on kilpailtu vuosituhannen vaihteesta lähtien. Suomi ja Venäjä ovat olleet lajin mahtimaita ja vain kahdesti maailmanmestaruus on livahtanut Viroon, vuosina 2001 ja 2007.

Suomesta Itävallan Grazissa järjestettäviin kisoihin matkaa kolme kovaa joukkuetta: hallitseva maailmanmestari Minetit, OVO Team ja Gloria. Finaalissa yhdestä maasta voi olla mukana vain kaksi joukkuetta, joten karsinnassa nähdään jo tiukkaa kamppailua suomalaisjoukkueiden välillä.

OVO Teamin kapteeni Aurora Kapasen mukaan suomalaisjoukkueet ovat tasaväkisiä.

– Tänä syksynä on huomattu, että kärkikolmikko on lähellä toisiaan. Erot ovat todella pienet. Finaalipaikasta tulee kova taistelu.

OVO Teamin esityksen teema on Enkeli. Esitys koskettava ja on täynnä taidokkuutta.

Tämän vuoden MM-kilpailuihin lähdetään poikkeuksellisista lähtökohdista, kun lajin mahtimaa Venäjä on suljettu pois kansainvälisistä kilpailuista. Suomalaisjoukkueiden tämän vuoden isoimmat haastajat tulevat Venäjän sijaan Virosta ja Bulgariasta.

Vaikka Venäjä on ulkona MM-kilpailuista, niin Kapanen näkee, että kamppailu muita maita vastaan on varmasti tiukka.

– Kun MM-kisat ovat kyseessä, niin Virosta ja Bulgariasta tulee kovia joukkueita. Kisasta tulee kova.

Samaa mieltä on myös Glorian kapteeni Laura Airila.

– Bulgarian joukkue haastaa ehdottomasti suomalaisia. Sen lisäksi Viro on noussut lajissa todella hyvin. Kisa ei tule olemaan pelkästään suomalaisten välinen.

Gloria lähtee MM-kisoihin Pieni Tulitikkutyttö -tarinalla. Teemalla joukkue haluaa tuoda esille sanomaa, että ketään ei jätetä yksin ja kaikki ovat arvokkaita.

Uusiiko Minetit mestaruutensa?

Viime vuonna Helsingissä järjestetyissä MM-kisoissa kultaan yltänyt Minetit ovat tehneet pieniä parannuksia ohjelmaansa ennen MM-kisoja. Joukkueen tämän vuoden kisaohjelman teema on elokuva, tarkemmin elämäntarina filminauhalla.

Minetit voitti kultaa viime vuoden MM-kisoissa. Esitys sai inspiraatiota Kalevalasta.

Kapteeni Sanni Hartmanin mukaan joukkue lähtee selkein tavoittein kohti Itävallan MM-kisoja.

– Meidän tavoitteena on voittaa MM-kultaa, niin kuin viimekin vuonna. Koitetaan pitää se meillä itsellämme.

Hartmanin mukaan MM-kisat ovat edelleen MM-kisat, vaikkei Venäjä siellä kilpailekaan.

– Venäjän poissaolo vaikuttaa kisojen tasoon, koska aina vähintään yksi joukkue heiltä on aina ollut mitaleilla. Mutta kyllä ne MM-kisat ovat, vaikka yksi joukkue sieltä puuttuisikin.

Joukkuevoimistelun MM-kilpailut kisataan Itävallan Grazissa 24.-27. marraskuuta. Karsinta kilpaillaan lauantaina kello 16.30 lähtien ja finaali sunnuntaina kello 15.

Suosittelemme sinulle