Hyppää sisältöön

Psykiatri Hannu Lauerma nuorten väkivallasta: ”Jonot psykiatriseen hoitoon ovat kohtuuttoman pitkät”

Psykiatri Hannu Lauerman mukaan ei ole selvää määrällistä näyttöä, että nuorten väkivalta olisi raaistunut. Pelkkä epäily siitä on jo itsessään huolestuttavaa.

Psykiatri Hannu Lauerma kaipaa ajantasaista kyselytutkimusta väkivaltakäyttäytymisestä nuorilta itseltään. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle
Karri Laihonen

Turun majakkarannassa puukotettiin viime viikonloppuna kahta henkilöä. Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi keskiviikkona teosta epäiltynä kaksi 17-vuotiasta henkilöä.

Alaikäisten ja varsinkin alle 15-vuotiaiden tekemät rikokset ovat poliisin mukaan lisääntyneet viime vuosina Suomessa. Tilastojen mukaan alle 15-vuotiaiden tekemät pahoinpitelyt lisääntyivät viime vuonna Suomessa yli 23 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Psykiatrisen vankisairaalan asiantuntijaylilääkäri Hannu Lauerman mukaan ei ole selvää näyttöä siitä, että nuorten väkivalta olisi kuitenkaan raaistunut.

Hänen mukaan paras tieto saataisiin nuorilta itseltään.

– Nuorilta pitäisi anonyymisti kysyä, että paljonko olet kohdannut väkivaltaa ja kuinka paljon olet sitä harjoittanut. Olisin hyvin kiinnostunut näkemään ajantasaiset luvut näistä kysymyksistä.

Lauerma näkee, että on perusteltua olettaa korona-ajan lisänneen häiriökäyttäytymistä. Lisäksi lasten- ja nuorten psykiatriaan on kertynyt hoitovelkaa, joka pahentaa tilannetta.

– Siitä on näyttöä, että jonot psykiatriaan ovat kohtuuttoman pitkät. Vakavasti häiriökäyttäytyvät nuoret joutuvat odottamaan hoitoa todella pitkään, sanoo Lauerma.

Psykiatrin mukaan myöskään netissä roikkuminen ei ole ihmisen evoluutiossa normaali kehityskulku. Kiusaaminen ja väärinymmärrys tapahtuu verkossa paljon herkemmin.

Kotouttamisen vaikeus voi lisätä jengiytymistä

Hannu Lauerma nostaa esiin myös sen, että maahanmuuttajista useat tulevat hyvin väkivaltaisista olosuhteista.

– Väkivaltaisista oloista tai kulttuurista tulevat ihmiset ovat itse traumatisoituneita, mikä lisää väkivallan todennäköisyyttä erittäin paljon.

Hankalasti kotoutuvat ja väkivallan keskeltä tulevat maahanmuuttajat saattavat Lauerman mielestä liittyä orastavaan jengiytymiseen isoissa kaupungeissa. Hän korostaa, että valtaosa maahanmuuttajista on joka tapauksessa rauhallista väkeä.

Mahdollisimman varhainen puuttuminen olisi tehokkainta väkivallan ehkäisyä

Joukko suomalaisia turvallisuusalan ammattilaisia jätti hiljattain kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan suojeluperusteen palauttamista ampuma-aselakiin. Kansalaisaloitteessa esitetään suojeluaselupaa niille, jotka kokevat vakavaa uhkaa esimerkiksi työssään.

– Yleisesti ottaen lisääntyvä aseiden määrä ei ole hyvä ratkaisu. Aseiden varastaminen ja väärinkäyttö on yleistä, sanoo Hannu Lauerma.

Aselakien muuttamisen sijaan tulisi keskittyä mahdollisimman varhaiseen puuttumiseen.

– On selvää näyttöä, että häiriökäyttäytymiseen pitäisi puuttua mahdollisimman varhain. Hyötysuhde on merkittävästi parempi, jos lasta pystytään auttamaan jo alle 10-vuotiaana.

Aiheesta lisää:

Kadulla on tyttöjä, jotka oireilevat väkivallalla ja keräävät itselleen nimeä: asiantuntijat kertovat, miksi olemme nyt vedenjakajalla

Suosittelemme sinulle