Hyppää sisältöön

Kosovon jalkapalloliitto teki valituksen Serbian pukukopissa nähdystä banderollista: "Osoittavat muukalaisvihamielisyyttä ja viittaavat kansanmurhaan"

Kosovon jalkapalloliitto on valittanut kansainväliselle jalkapalloliitolle Fifalle Serbian pukukopissa torstain Brasilia-ottelun yhteydessä nähdystä banderollista.

Serbian pukukopissa Brasilia-ottelun yhteydessä nähty banderolli nähtiin myöhemmin katsomossa serbikannattajilla. Kuva: EPA-EFE

Torstai-iltana pelatun Brasilian ja Serbian välisen jalkapallon MM-kisaottelun tapahtumat ovat kuohuttaneet tunteita Kosovossa. Serbian kopissa roikkuneessa banderollissa oli Kosovon kartta, joka oli väritetty Serbian lipun väreillä. Tekstinä oli ”no surrender (Nema Predaje)”, eli ”ei antautumista”.

Myöhemmin banderolli nähtiin myös katsomossa faneilla.

Kosovon liitto on närkästynyt tapahtuneesta, ja tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) vaaditaan Fifalta konkreettisia toimia Serbiaa vastaan.

– Nähdyn kaltaisille sovinistisille ja nationalistisille toimille ei ole mitään sijaa urheilutapahtumissa, etenkään kun kyseessä on maailman suurin jalkapallotapahtuma. Kosovon liitto Fifan täysimääräisenä jäsenenä vaatii rangaistustoimia Serbiaa kohtaan, sillä tällaiset toimet lietsovat vihaa ihmisten välille ja ne ovat myös ihmisarvoa vastustavia.

Balkan Insight -sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) banderollin taustalla on kiista, jossa Kosovon hallinto on painostanut maan pohjoisosassa serbialaisia vaihtamaan autojen serbialaiset rekisterikilvet kosovolaisiin.

Myös Kosovon urheiluministeri Hajrulla Ceku otti tapaukseen myös kantaa Twitter-tilillään.

– Häpeällisiä kuvia Serbian pukuhuoneesta. Ne osoittavat muukalaisvihamielisyyttä ja viittaavat kansanmurhaan, Ceku kirjoitti.

– Odotamme Fifalta konkreettisia toimia, sillä olemme täysivaltainen Fifan ja Uefan jäsen.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun kosovolaisten tilanne on noussut esiin jalkapallon MM-kisoissa. Vuonna 2018 Venäjällä sveitsiläisiä Xherdan Shaqiria ja Granit Xhakaa sakotettiin 10 000 Sveitsin frangilla, kun he tuulettivat maalia Serbiaa vastaan demonstroimalla Albanian lipusta löytyvää kotkaa ja sen siipiä.

Kuva: All Over Press

Kaksikko on taustaltaan Kosovon albaaneja. Serbia ja Sveitsi kohtaavat kisoissa jälleen alkulohkovaiheessa.

Suosittelemme sinulle