Hyppää sisältöön

Vuoden elokuvanäyttelijän palkinto Emma Kilpimaalle – ”Kun itse on ollut 19-vuotias syrjäkylällä, niin pystyi ammentamaan omasta elämästä”

Näyttelijäliitto valitsi vuoden elokuvanäyttelijäksi Savukoskelta lähtöisin olevan Emma Kilpimaan. Kilpimaa aloitti näyttelemisen jo lapsena kotipaikkakuntansa harrastajateatterissa.

Emma Kilpimaa
Emma Kilpimaa aloitti näyttelemisen Savukosken omassa harrastajateatterissa, Rösölänperän Ruppanoissa. Kuva: Emma Kilpimaa
Jenni Mehtonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Näyttelijäliitto on valinnut vuoden elokuvanäyttelijäksi Savukoskelta kotoisin olevan Emma Kilpimaan. Liitto jakoi kyseisen palkinnon nyt kahdettatoista kertaa. Kilpimaa sai palkinnon Siirin roolistaan elokuvassa Huonot naiset.

Palkintoperusteissa Kilpimaan näyttelijäkollegat kehuivat hänen aseistariisuvaa läsnäoloaan sekä luonnollisuuttaan. Kilpimaata luonnehdittiin mielenkiintoiseksi ja uudenlaiseksi kameranäyttelijäksi.

Kilpimaa kertoo olevansa erityisen otettu tultuaan valituksi kollegoiden äänestyksen perusteella. Hän kertoo olevansa tunnustuksesta hämmentynyt ja kiitollinen samaan aikaan.

Tuntui aika lailla uskomattomalta silloin, kun minulle tuli tämä tieto, niin olin, että mitä hittoa minä tuolla teen? Olen kyllä varmasti paikkani ansainnut, mutta se on niin uutta, että ei ikinä ennen ole tuollaista tilannetta ollut elämässä.

Hän kertoo valintansa olleen yllättävä erityisesti senkin takia, että ehdolla palkinnon saajiksi oli Suomen tunnetuimpia näyttelijöitä, muun muassa Hannele Lauri ja Heikki Kinnunen.

– Oli aika häkellyttävää, varsinkin kun siellä oli niin kovia nimiä, sellaisia tyyppejä, joita on katsonut ihan pikku naperona.

Palkinto tuli Kilpimaalle roolista elokuvassa Huonot naiset, joka on kuvattu hänen kotimaakunnassaan Lapissa. Hän kertoo, että 19-vuotiaan Siirin rooliin oli helppo samaistua oman elämänkokemuksen kautta.

– Siinä roolisuorituksesta auttoi, kun murre oli oma ja sai käyttää sitä. Sekä myös se, että kun itse on ollut 19-vuotias syrjäkylällä, niin pystyi ammentamaan omasta elämästä.

Savukoski on edelleen rakas paikka

Noin tuhannen asukkaan itälappilaisesta Savukosken kunnasta näyttelijän uralle ponnistanut Kilpimaa kertoo saaneensa kotipitäjässään hyvät lähtökohdat ammattiin.

– Savukoski on aika pieni paikka, mutta siellä on kuitenkin ollut erittäin virkeä harrastajateatteriporukka Rösölänperän Ruppanat. Olin 6–7-vuotias, kun menin mukaan lasten ryhmään ja 10-vuotiaana isä houkutteli minut mukaan aikuistenryhmään.

Kilpimaa kertoo, että hänen isänsä näyttelee kotipaikkakunnan harrastajateatterissa edelleen.

26-vuotiaan Emma Kilpimaan polku näyttelijänä on vasta alussa. Hän toivoo, että pääsisi tekemään mahdollisimman monipuolisen uran teatterilavoilta kameran eteen.

– Kirjoittaminen kiinnostaa myös. Unelma olisi tehdä omasta urasta iso joki, mikä muotoutuu monessa pienessä purossa.

Vaikka työt kuljettavat näyttelijöitä tyypillisesti paikkakunnalta toiselle, Kilpimaa toivoo vielä joskus voivansa palata Savukoskelle, joka on hänelle edelleen rakas paikka.

– Vieläkin haaveilen siitä, että voisin joku päivä vielä muuttaa sinne ja yhdistää näyttelijän työt ja ja Lapissa asumisen. Mutta se on semmoinen pidempi projekti. Katsotaan sitten joskus.

Suosittelemme