Hyppää sisältöön

Englannin esitykselle kovaa kritiikkiä legendoilta – asiantuntija näyttää pahimman ongelman ja ihmettelee pelaajavalintoja: ”En tiedä, mitä pahaa hän on tehnyt”

Englanti jäi maalittomaan tasapeliin Yhdysvaltoja vastaan jalkapallon MM-kisoissa. Tulos siirsi joukkueen lähemmäs jatkopaikkaa, mutta peliesitys jätti paljon toivomisen varaa.

Manchester Cityn tähti Phil Foden joutui ihmettelemään vaihtopenkillä koko ottelun ajan, kun Englanti nyhjäsi maalittoman tasapelin Englantia vastaan. Kuva: Getty Images
Henri Pitkänen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Englannin ja Yhdysvaltojen odotettu kohtaaminen jalkapallon MM-kisojen B-lohkossa päättyi maalittomaan tasapeliin. 0–0-pelejä on nähty turnauksessa toistaiseksi jo viisi, eli joka neljäs otteluista on päättynyt maalittomana.

Englanti voitti avausottelussa Iranin selvästi 6–2, mutta Yhdysvaltoja vastaan viime vuoden EM-finalistin esitys jäi todella tukkoiseksi. Yleisö Al Bayt -stadionilla antoi palautteensa valkopaidoille buuaamalla joukkueelle loppuvihellyksen jälkeen äänekkäästi.

Tähtihyökkääjä Harry Kane myönsi, ettei melko tapahtumaköyhän illan esitys ollut paras mahdollinen, mutta tulos auttoi joukkueen lähemmäs jatkopaikkaa.

– Tämä oli täysin erilainen peli ensimmäiseen verrattuna, ja kohtasimme hyvin organisoidun joukkueen. Tasapeli ei ole maailmanloppu. Ei MM-kisoissa ole helppoja pelejä, ja ehkä ihmiset luulivat, että rallattelemme joka pelissä selviä voittoja, Kane puolusteli ITV:lle.

Englannilla oli ottelussa kahdeksan maalintekoyritystä, ja määrä jakaa maan pienintä lukemaa koko 2000-luvulla MM-kisoissa. Maaliodottamaksi jäi 0,48, kun Yhdysvaltojen lukema oli 0,93.

Ex-puolustaja Gary Neville näki Englannin olleen Yhdysvaltoja heikompi etenkin keskikentällä.

– Turnaukset harvoin ovat pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta tämä oli heikkoa. Kaikki ovat pettyneitä, ja kaikki odottivat joukkueelta paljon parempaa, tv-asiantuntijana työskentelevä Neville ruoski ITV:lle.

– Ajoittain keskikenttä ei vain toiminut, ja joukkue näytti väsyneeltä.

Brittikannattajan huivi muistuttaa Englannin toistaiseksi ainoasta MM-kullasta vuodelta 1966. Ottelu Yhdysvaltoja ei vastaan aiheuttanut riemunkiljahduksia. Kuva: Getty Images

”Ongelmia tulee, jos rakenne ei parane”

Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas totesi, että Englannin suurimmat ongelmat olivat pelin rakenteessa ja sijoittumisessa. Pallonliikuttelu meni hitaaksi ja helpoksi puolustaa.

– Heillä oli liian monta pelaajaa muodon ulkopuolella. He jättivät pelintekoalueen alataskut tyhjiksi, ja samaten ylätaskuissa oli turhan vähän pelaajia. Vastaliikkeet puuttuivat, ja kun palloa lähdetään liikuttamaan ja alataskuissa ei ole pelaajia, varsinkin laita-alueilla syöttösuunnat ovat vain ylös- tai alaspäin.

– Yhdysvalloilla linjojen välit olivat tosi tiiviit, mutta rakenteellinen ongelma se oli enemmän kuin mikään muu. Englannilla on toki nyt neljä pistettä, mutta ongelmia tulee jatkossa, jos rakenne ei parane.

Englannin pelinrakentelu oli hidasta, eikä joukkue saanut luotua maalipaikkoja sen paremmin hitaista kuin nopeistakaan hyökkäyksistä. Kuva: Aleksi Hyvönen

Kunnas, Neville ja ex-hyökkääjä Michael Owen ihmettelivät päävalmentaja Gareth Southgaten vaihtoja. Etenkin Manchester Cityn moniosaajan Phil Fodenin jättäminen penkille koko pelin ajaksi hämmästytti.

Fodenin sijaan Southgate vaihtoi Raheem Sterlingin ja Jude Bellinghamin tilalle toisella jaksolla Jack Grealishin ja Jordan Hendersonin. Kolmas vaihto käytettiin vaihtamalla Bukayo Saka Marcus Rashfordiin.

– Hämmästyttävää, että olemme käyttäneet neljäätoista pelaajaa, ja lahjakkain pelaajamme on edelleen penkillä, Owen twiittasi (siirryt toiseen palveluun).

– Se, ettei Foden ollut avauksessa eikä tullut edes penkiltä sisään, oli mielenkiintoista. Olin todella pettynyt, ettei hän pelannut, Neville komppasi.

Kunnas näkee, että 22-vuotiaan Fodenin hyökkäyspään ominaisuuksille USA-ottelu olisi sopinut täydellisesti.

– En tiedä, mitä pahaa Foden on Southgatelle tehnyt. Hän on Englannin paras pelaaja pelaamaan ahtaissa tiloissa linjojen välissä. Jos joukkue haluaa mennä pitkälle, hänenlaisiaan pelaajia tarvitaan hyvällä pelituntumalla.

Englanti pyöritteli palloa pitkälti muodon ulkopuolella, ja pelaajien etäisyydet olivat pitkiä.

”Mestaruuteen on pitkä matka”

Englanti pelasi viime vuonna EM-kotikisojen loppuottelussa, mutta viime aikojen otteet ovat olleet hapuilevia. Kansojen liigassa joukkue putosi B-tasolle, kun ryhmä ei saanut kasaan kuudesta ottelustaan kuin kolme tasapelipistettä.

Edellisissä MM-kisoissa Venäjällä neljänneksi sijoittunut joukkue ei kuulunut ennen kisoja kuumimpien mestarisuosikkien joukkoon, eikä perjantain esitys ainakaan nostanut osakkeita. Jatkopaikka joukkueella toki on hyppysissä, ja vain selvä tappio Walesia vastaan voi pullauttaa Kolmen leijonan ryhmän vielä ulos neljännesvälieristä.

– Iran-peli antoi odottaa enemmän kaiken puolesta, ja he olivat siinä pelissä paljon parempia toki johtuen vastustajastakin. Nyt noita haasteita, joita heillä on ollut aiemmin, oli taas näkyvissä, Kunnas totesi.

– Mestaruuteen on pitkä matka, se on ihan selvää. Espanja ja Brasilia esimerkiksi olivat paljon vakuuttavampia myös pelin rakenteen puolelta.

Gareth Southgate sai rapaa niskaansa Englannin jäätyä maalittomaan tasapeliin Yhdysvaltoja vastaan. Kuva: Getty Images

Turnauksen aikana voi kuitenkin tapahtua kehitystä.

– Päivät pitäisi käyttää nyt hyödyksi, eikä tuo ole ihan tekemätön paikka, jos siellä tunnistetaan asiat, Kunnas muistutti.

Hyökkääjälegenda, tv-persoona Gary Lineker heitti Twitterissä pallon (siirryt toiseen palveluun) jatkoa ajatellen Southgaten suuntaan.

– Esitys oli heikko, mutta sitä sattuu joskus MM-kisoissa. Suuri kysymys näinkin lahjakkaan ryhmän kanssa on se, pystyykö manageri muuttamaan peliä taktisesti sekä vaihtojen avulla, kun peli ei toimi.

Englanti johtaa B-lohkoa neljällä pisteellä ennen tiistai-iltana pelattavia päätösotteluita.

Suosittelemme sinulle