Hyppää sisältöön

Pöllöjä voi talvisin nähdä myös kaupunkialueella – Tampereella on nähty hiiripöllöjä

Pöllöjä löytyy myös kuolleina, sillä kaupunkeihin tai asuntojen läheisyyteen hakeutuvat pöllöt ovat usein nälkiintyneitä.

Väijyvä hiiripöllö kuvattuna Tampereen Iidesjärvellä. Kuva: Jukka T. Helin
Pasi Punkari

Pöllöjä voi talvisin nähdä myös kaupunkien keskustojen tuntumassa. Pöllöt ovat talven koittaessa usein nälkiintyneitä ja ne hakeutuvat ihmisten läheisyyteen ravinnon toivossa.

– Tampereen keskustan tuntumassa on tavattu parikin hiiripöllöä vähentämässä myyriä. Myös huuhkajista, lehtopöllöistä ja varpuspöllöistä on havaintoja keskustan lähialueilta, kertoo Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin tiedotteessa.

Muualla Pirkanmaalla on tavattu esimerkiksi hiiripöllöjä.

Pöllöt herättävät lintuharrastajissa runsaasti mielenkiintoa. Hyville havaintopaikoille kertyy ihmisiä ruuhkaksi asti. Tämä kuitenkin heikentää pöllöjen ruokailumahdollisuuksia.

– Ravinnon saaminen on turvattava. Pöllöjen on myös välttämätöntä saada lepäillä ilman häiriöitä, sanoo Helin.

Lisää aiheesta: Upea lapinpöllö lensi Helsinkiin ja Instagram-kuvaajat hullaantuivat – uteliaille tiukka käsky: Älä mene liian lähelle

Kuolleita pöllöjä löytyy usein

Pöllöjä löytyy kaupunkiasutuksen läheisyydestä usein myös kuolleina. Suurimpia syitä tähän ovat heikko kunto, autoon törmääminen teiden varsilla tai osuminen rakennusten ikkunoihin.

Jos löytää kuolleen pöllön, pitää tarkastaa onko pöllöllä rengasta. Renkaan tiedot pitää ilmoittaa Luonnontieteellisen museon rengastustoimistolle (siirryt toiseen palveluun).

Huonokuntoisesta pöllöstä pitää ilmoittaa paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle.

Pirkanmaalla esimerkiksi Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistykselle.

Katso Yle Areenasta Tarinoita metsästä -jakso, jossa aiheena olivat metsien hiljaiset ja salaperäiset pöllöt.

Suosittelemme sinulle