Hyppää sisältöön

Puolustusvoimain komentajan karu arvio Ukrainan sodasta: "En näe loppua tälle sodalle tässä vaiheessa"

Kriisin kärjistymisen välttäminen ilmatorjuntaohjuksen osuttua Puolaan osoitti, että ydinasepelote toimii puolin ja toisin, sanoi kenraali Timo Kivinen Ylen Ykkösaamussa.

Antti Parviala

Puolustusvoiman komentaja, kenraali Timo Kivinen ei näe merkkejä sodan loppumisesta Ukrainassa.

– En näe loppua tälle sodalle tässä vaiheessa, Kivinen sanoi Yle Ykkösaamussa.

Kivisen mielestä on vaikea nähdä, että ”Venäjän suunta” muuttuisi sen jälkeen, kun maa väitti liittäneensä neljä Ukrainan aluetta itseensä. Myöskään Ukraina ei ole valmis aselepoon tai rauhaan. Ensi kevään taistelutilannetta Kivinen ei halunnut arvioida.

Hänen mukaansa muutaman kuukauden kuluessa nähdään, miten Venäjän kyky jatkaa sodankäyntiä kehittyy. Siinä on ratkaisevaa paitsi liikekannallepanon onnistuminen, myös puolustusteollisuuden mobilisoiminen.

Kivisen mukaan Venäjä on jo käyttänyt merkittävän osan varastossa olevista ohjuksistaan. Lännen pakotteet vaikeuttavat uusien ohjuksien tuottamista, mutta toisaalta pakotteita pystytään hänen mukaansa myös kiertämään.

Ydinasepelote toimii

Riski Ukrainan sodan laajentumisesta kasvoi puolitoista viikkoa sitten kun Nato-maa Puolaan harhautui todennäköisesti Ukrainan ampuma venäläisvalmisteinen ilmatorjuntaohjus.

Sodan laajentuminen Venäjän ja Naton välille onnistuttiin välttämään Kivisen mukaan sillä, että Nato, Puola ja Yhdysvallat eivät hätiköineet. Vaara sodan laajentumisesta oli kuitenkin todellinen.

– Ydinaseaikakaudella lännessä on lähtökohtana se, että läntiset asevoimat eivät joudu suoraan kontaktiin Venäjän kanssa. Ja samalla tavalla varmaan Venäjälläkin ajatellaan, Kivinen sanoi.

– Puolan esimerkki kertoi siitä, että ydinasepelote toimi puolin ja toisin – länsi ei suoraan sotilaallisesti tähän sotaan osallistu.

Merivoimien hankinnat venyvät

Suomessa Rauman telakalla merivoimille tehtävien neljän uuden korvetin on määrä korvata seitsemän nykyistä alusta. Telakan aikataulu on kuitenkin venynyt entisestään, nyt jo kahteen vuoteen.

– Kyllä luotan siihen että ne alukset sieltä aikanaan tulee.

Nyt Kivinen odottaa, että alukset ovat käytössä vuonna 2029.

Nykyisten alusten käyttöikää jatketaan jo parhaillaan huoltoimilla.

Suosittelemme sinulle