Hyppää sisältöön

Kennelliitto määräsi suojelukoirien väkivaltaisesta kohtelusta seuraamuksia 16 ihmiselle

Sanktioiden taustalla ovat helmikuussa 2021 julkaistut videot, joissa koiria koulutettiin väkivaltaisesti.

Oikeutta Eläimille -järjestö julkaisi helmikuussa 2021 salavideoita, joissa suojelukoiria koulutettiin väkivaltaisesti. Kuvakaappaus videolta. Kuva: Oikeutta eläimille

Suomen Kennelliiton hallitus on määrännyt 16 ihmiselle seuraamuksia suojelukoirien väkivaltaisesta kohtelusta. Hallitus päätti lähettää 13 henkilön asian Kennelliiton eettisen lautakunnan käsiteltäväksi ja määrätä henkilöt väliaikaiseen koe- ja kilpailukieltoon sekä toimintakieltoon luottamustehtävissä. Kiellot ovat voimassa, kunnes asia on lopullisesti ratkaistu eettisessä lautakunnassa, Kennelliitto kertoo tiedotteessaan.

Kolmesta henkilöstä päätettiin tehdä ilmoitus henkilön kotimaan kennelliitolle ja kansainväliselle kennelunionille.

Seitsemän henkilön osalta käsittelyä päätettiin siirtää, kunnes asiasta saadaan lisätietoja.

Laajuudeltaan ainutlaatuinen

Seuraamukset ovat jatkoa tapahtumasarjalle, joka alkoi helmikuussa 2021. Tällöin Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi salavideoita, joissa suojelukoiria koulutettiin väkivaltaisesti. Koiria muun muassa potkittiin, lyötiin päähän ja kuristettiin.

Asiasta kertoi ensimmäisenä julkisuuteen Yle, ja Kennelliiton verkkosivuilla kerrotaan, että Kennelliitto, Suomen Palveluskoiraliitto ja Saksanpaimenkoiraliitto näkivät julkisuudessa näytetyt videot samana päivänä, kun Yle julkaisi ne verkkosivuillaan.

Liitot määräsivät heti helmikuussa 2021 toimintakieltoja ja keskeyttivät toistaiseksi suojelukoirakoulutuksia. Huhtikuussa 2021 liitot kertoivat käynnistävänsä yhdessä eettisen koulutuksen suojelukoiraharrastuksen kilpailuavustajille ja tuomareille. Koulutuksesta tuli pakollinen kaikille niille, jotka haluavat jatkossa harrastaa suojelukoiratoimintaa.

Kennelliitto sai maaliskuussa 2021 Suomen eläinsuojelu ry:ltä (SEY) ilmoituksen videoilla esiintyvistä henkilöistä. Kennelliito kertoo verkkosivuillaan, että koska asia oli laajuudeltaan ja näytön osalta ainutlaatuinen Kennelliiton toiminnassa, liiton hallitus odotti käsittelyssä viranomaisten päätösten valmistumista.

Tuoreimmat päätökset Kennelliiton hallitus teki kokouksessaan 25. marraskuuta.

Suosittelemme sinulle