Hyppää sisältöön

Lionel Messin peliä tutkittiin vastoin valmentajavelhon ohjeita – tilasto osoittaa, miten supertähti on ylisuorittanut lähes koko uransa

Yle Urheilun asiantuntijat Miika Nuutinen ja Jonne Kunnas perkaavat, mihin Lionel Messin dominointi perustuu.

Lionel Messi on muuttanut koko jalkapallomaailmaa – katso, mihin dominointi perustuu
Miika Nuutinen,
Jonne Kunnas

Argentiina kohtaa Puolan alkulohkon päätösottelussa keskiviikkona. Suora lähetys alkaa TV2:ssa klo 20.30. Ottelun ajaksi MM-kisojen seuranta-artikkeliin avataan chat.

Kiistatta yksi kaikkien aikojen suurimmista jalkapalloilijoista, Lionel Messi, pelaa todennäköisesti viimeiset MM-kisansa Qatarissa. Olemassa on lukematon määrä erilaisia tilastoja selittämässä Messin suorituksia kentällä.

Messi on rikkonut erilaisia ennätyksiä jatkuvasti. Yksittäisenä pelaajana hän on myös ollut isossa roolissa vaikuttamassa modernin jalkapallon kehitykseen.

Hänen pitkäaikainen valmentajansa FC Barcelonassa, Pep Guardiola, on todennut Messistä, että ”älä kirjoita hänestä, älä yritä kuvailla häntä. Katso häntä”.

Tähän toteamukseen perustuu paljon hienoudesta, jota olemme vuosien saatossa päässeet seuraamaan Messin pelatessa. Sekä Messistä että hänen vaikutuksestaan riittäisi ylisanoja enemmänkin: jotain poikkeuksellista La Masian kasvatissa kiistatta on.

Tässä jutussa toimitaan Guardiolan ohjeiden vastaisesti ja pyritään pääsemään tilastojen kautta syvemmälle siihen, mikä tekee Messistä niin poikkeuksellisen.

Kuva: Axel Storbacka / Bolla

Grafiikassa näkyy Top20-sarjojen pelaajien maaliodottama sekä ohitukset seitsemän viime kauden aikana. Tilasto osoittaa, että Messi on vielä vanhemmillakin päivillään täysin poikkeuksellinen tilanteiden luoja sekä ohittaja.

Maalitehot muistetaan helposti, mutta Messi on poikkeuksellinen myös tilanteiden järjestäjänä. Kuljettaminen sekä murtavat syötöt ovat poikkeuksellisen korkealla tasolla.

– Messin ohittaminen perustuu tiheään kosketusfrekvenssiin sekä vastustajan tasapainon horjuttamiseen ja painopisteen lukemiseen. Ei ole tullut vielä vastaan pelaajaa, joka olisi onnistunut löytämään keinot Messin puolustamiseen, Yle Urheilun asiantuntija Miika Nuutinen havainnollistaa.

– Esimerkiksi Jose Mourinho on sanonut, että jos joudut puolustamaan yksin Messiä vastaan, olet kuollut. Lisäksi Messi käyttää taitavasti hyväkseen kanssapelaajien liikkeitä ja kombinaatioita, kuten seinäsyöttöjä tai seiniä kolmannelle.

Uransa aikana Messi on kehittynyt tilanteiden luojana ja monella tapaa hänen erinomaisuutensa perustuu monipuoliseen uhkaan. Messillä on ainutlaatuinen kyky pysäyttää peli ja toisaalta hetken kuluttua seisovilta jaloilta kiihdyttää nollasta sataan.

Mitä enemmän pelaajia Messi imee itseensä, sen enemmän syötöille aukeaa tilaa. Messillä on täydessäkin vauhdissa jatkuva syöttövalmius, koska pallo on lähellä jalkaa ja samaan aikaan hän on mestari lukemaan kentälle kasvavia tiloja.

Messi rikkoo viimeistelyllään kaikki odottamat

Lionel Messin maaliodottama vs maalit. Kuva: Axel Storbacka / Bolla

Erilaisia grafiikoita Messin poikkeuksellisuudesta voisi näyttää vaikka koko päivän, mutta yhtä asiaa ei voi sivuuttaa: viimeistelyä. Grafiikka näyttää sinisellä Messin maalimäärien ja punaisella maaliodottaman kehityksen.

Joka vuosi huippujalkapallossa on pelaajia, jotka viimeistelevät yli maaliodottamansa, mutta pitkäkestoinen ylisuoritus on todella harvinaista. Messi on läpi uransa käytännössä pitänyt pilkkanaan näitä miljoonien laukausten dataan pohjautuvia malleja.

– Messillä on tietysti tavaramerkkilaukaus boksin rajalta, joka lienee suurin syy merkittävään xG-ylisuoritukseen. Lisäksi Messi laukoo todella nopeasti ja tarkasti sekä pystyy käyttämään monipuolisia ratkaisumalleja yksi vastaan yksi -tilanteissa maalivahdin kanssa, esimerkiksi pieniä chippejä maalivahdin yli. Ylipäänsä Messi on taitava ymmärtämään maalivahdin liikesuuntaa ja ampumaan tilanteen vaatimalla tavalla, Nuutinen toteaa.

Messin rooli ja pelaajaprofiili ovat muuttuneet huomattavasti vuosien varrella

Messi on nyt 35-vuotias ja hänen pelaajaprofiilinsa on muuttunut vuosien saatossa enemmänkin. Roolista tai pelipaikasta riippumatta hänen vaikutuksensa peliin sekä lopputulokseen on ollut merkittävä. Tilastot ja tehot ovat pysyneet ennätysmäisen korkeina läpi vuosien.

Miten tarkalleen Messin rooli on vuosien saatossa muuttunut? Selvitetään asiaa tutkimalla Messin kosketusten lämpökartat koko uran ajalta oheiselta videolta.

Näin Lionel Messin pelaajaprofiili on muuttunut.

– Messi pelasi jo La Masiassa oikeassa laidassa ja on pelipaikkojen vaihtumisesta huolimatta viihtynyt koko uransa kentän oikealla puolella. Kaikista kausista kaudella 2007–08 Messi pelasi puhtaimpana laitahyökkääjänä, ja kosketukset tapahtuivat pääosin kahdella laitimmaisella kaistalla, Nuutinen avaa.

– 2009 Pep Guardiola ”keksi uudestaan” valeysin roolin, jonka Messi vei heti aivan uusiin ulottuvuuksiin. Tämä näkyy lämpökartassakin, kuumin osa on siirtynyt selvästi keskemmälle, varsinkin 2010–11 Messi esiintyi ysinä.

– ”Valeysi-vuodet” käänsivät Messin ohitusten määrän laskuun. Toki niitä oli edelleen enemmän kuin kenelläkään muulla, mutta toisaalta kombinaatioiden ja murtavien syöttöjen määrä lisääntyi. Valeysinä pelaaminen muutti siis Messin profiilin entistä monipuolisemmaksi.

Messi ei joukkueen pallottomassa vaiheessa koskaan ole ollut paras pelaaja. Osallistuminen joukkueen puolustuspelitekoihin on vähentynyt vuosi vuodelta. Isoin muutos tässä nähtiin niinä vuosina, kun Messi siirtyi valeysin paikalle. Hänen kävelymääränsä kasvoi huomattavasti ja hän osallistui erittäin vähän joukkueen pallottomaan toimintaan.

Qatarin MM-kisojen Saudi-Arabia-ottelun jälkeen Messi oli ottelun aikana kävellyt turnauksen kaikista pelaajista isoimman määrän, yhteensä 4,6 kilometriä. Toki tätä tapahtuu myös pallollisen pelin vaiheissa, mutta Messi korostetusti jää sivuun, kun joukkue puolustaa.

Valmentajat ovat sallineet tämän, koska hyökkäyspeliuhka on todella poikkeuksellinen ja hän toimii isona uhkana, kun hänen joukkueensa riistää pallon. Messin kasvaneet kävelymäärät ovat mahdollistaneet pitkän uran jättimäisillä peliminuuteilla.

– 2014–16 Luis Enrique palautti Messin takaisin oikeaan laitaan osaksi pelättyä Messi, Suarez ja Neymar -trioa. 2017 Messi pelasi Barcassa ensimmäistä kertaa lapsuutensa pelipaikalla kymppinä. Mielenkiintoista kyllä, Argentiinan paidassa Messi oli viihtynyt kymppipaikalla jo parit MM-kisat. Tästä eteenpäin Messin merkitys Barcalle oli kenties suurimmillaan ja ”Kirppu” osallistui vahvasti kaikkiin pelinvaiheisiin, kuten omalle kenttäpuoliskolle leviävästä lämpökartasta nähdään, Nuutinen sanoo.

Messi laukoi Argentiinan voittomaalin, kun joukkue kaatoi Meksikon MM-kisojen toisessa pelissään. Samalla Argentiinan kisat saattoivat pelastua.

Messi maajoukkueessa vs Messi seurajoukkueessa

Uransa läpi Messi on kantanut jättimäiset paineet Argentiinan paidassa. Vertailu Maradonaan on ollut jatkuvaa. Pitkään hänen uraansa on leimannut myös keskustelu siitä, että hän ei pysty samoihin tekoihin maajoukkuepaidassa kuin seurajoukkueessa.

Edelleenkään hän ei ole pystynyt maalintekoon MM-kisojen jatko-otteluissa. Vuoden 2021 Copa American mestaruus muutti narratiivia, mutta kirkkainta kruunua MM-viheriöillä edelleen odotetaan.

Pitääkö Messin alisuoriutuminen maajoukkuepaidassa paikkansa?

Miika Nuutisen mukaan Barca oli Messin jalkapallokoti, jossa pelillinen tukiverkosto auttoi myös Messiä loistamaan. Tukiverkostolla tarkoitetaan tässä yhteydessä toimintoja, jotka perustuivat pelaajien välisille yhteyksille ja olivat lähes valmentajasta riippumattomia. Tälläisiä olivat esimerkiksi:

1. Sergio Busquetsin havainnointi ennen pallon vastaanottamista – halusi koko ajan tiedostaa nimenomaan Messin tilanteen

2. Jordi Alban syvyysliikkeet Messin leikatessa sisään oikealta

3. Luis Suarezin ensimmäiset liikkeet boksissa, jotka mahdollistivat Messille kuljetusputkia, syöttövälejä tai laukauspaikkoja

Maajoukkueessa vastaavia yhteyksiä ei ole löytynyt, mutta on alleviivattava myös jonkinlaista kaoottisuutta, joka on leimannut Argentiinan maajoukkuetta Messin huippuvuosina.

Esimerkiksi vuonna 2010, jolloin Messi eli ikänsä puolesta huippuvuosiaan, maajoukkueen valmentajana toimi Diego Maradona, jonka pelin organisointi oli erittäin löyhää. Se ei ainakaan tukenut tukiverkoston kehittymistä.

Lionel Messin ohitukset, riistot, voitetut rikkeet, sekä maaliodottama ja maalisyöttöodottama seurajoukkueessa sekä maajoukkueessa. Kuva: Axel Storbacka / Bolla

Toisaalta, kun tutkitaan oheista grafiikkaa, se ei ainakaan puolla Messin alisuoriutumista maajoukkuepaidassa. Ohituksia, riistoja sekä voitettuja rikkeitä on jopa enemmän kuin seurajoukkuepaidassa 90 minuuttia kohden. Vastaavasti maali- sekä syöttöodottama ovat jääneet maajoukkuepaidassa pienemmiksi.

Tämä kertoo osittain siitä, että Messin osallistuminen kaikkiin eri pelin vaiheisiin on ollut maajoukkuepaidassa suurempaa kuin seurajoukkueessa. Maajoukkueympäristössä aikaa valmistautua joukkueena on aina vähemmän. Onko Argentiina pyrkinyt ratkaisemaan liian montaa ongelmaa luottamalla Messin poikkeuksellisuuteen?

Suosittelemme sinulle