Hyppää sisältöön

Kommentti: Lauantain tulos avasi mehukkaan näkymän – Krista Pärmäkoski on mitalisuosikki Planican MM-kisoissa

Kun Rukalla on kulkenut, Krista Pärmäkoski on tehnyt arvokisoissa kovaa jälkeä. Lauantain tuloksessa ei kannata tuijottaa sijoitusta, vaan aikaeroa kärkeen, kirjoittaa Atte Husu.

Krista Pärmäkoski sijoittui viidenneksi perinteisen kympillä Rukalla. Kuva: Tomi Hänninen
Atte Husu

Krista Pärmäkoski on terveenä pysyessään Planicassa MM-mitalisti.

Myönnetään, että julistus on kova. Ja se perustuu yhteen maailmancupin osakilpailuun.

Mutta kun vertaillaan Pärmäkosken onnistuneita kunnonajoituksia arvokisoissa ja niitä pohjustaneita kauden avauksia Rukalla, mitalinhohtoiselta ajatukselta on vaikea välttyä.

Ikaalisten Urheilijoiden tähti on saavuttanut viisi henkilökohtaista arvokisamitalia, joista ensimmäinen, MM-hopea, tuli Lahdessa vuonna 2017.

Vuotta myöhemmin Pyeongchangin olympialaisissa Pärmäkoski ylsi ensimmäisenä suomalaisena sitten Marja-Liisa Kirvesniemen ja vuoden 1984 Sarajevon olympialaisten kolmeen henkilökohtaiseen mitaliin.

Seuraavaa Pärmäkoski joutui odottamaan neljä vuotta, kunnes viime helmikuussa Pekingin olympialaisissa kaulaan ripustettiin väliaikalähdön pronssi. Olympiamitalien välissä Pärmäkoski ehti käydä myös lähellä palkintokoroketta: vuoden 2019 Seefeldin MM-kisoissa väliaikalähdön pronssi karkasi 1,4 sekunnin erolla.

Kaikkina edellä mainittuina arvokisakausina Pärmäkoski on ollut Rukalla huippukunnossa. 28. sija Rukan kympillä marraskuussa 2017 on kauneusvirhe, joka selittyi huollon epäonnistumisella ja kuittaantui kahdella podiumsijoituksella maailmancupin seuraavina viikonloppuina.

Kun Pärmäkoski on ollut kunnossa Rukalla, hän on ollut aina arvokisoissa vahvimpien mitalisuosikkien joukossa. Niin nytkin.

Rukan naisten 10 kilometrin kilpailussa nähtiin mielenkiintoinen kamppailu sijoituksista kolmen parhaan joukkoon.

Kokemus puoltaa menestystä

Pärmäkoski ei ole ainoa, johon pätee Rukan ja arvokisojen tulosten välinen yhteys.

Kymmenen viime vuoden aikana Rukan väliaikalähdön voittanut nainen on lähes poikkeuksetta juhlinut muutamaa kuukautta myöhemmin vähintään yhtä henkilökohtaista kultamitalia.

Viime vuosi oli ainoa poikkeus, kun Rukalla Therese Johaugin lyönyt Frida Karlsson epäonnistui Pekingin olympialaisissa. Pärmäkoski oli tuolloinkin viides Koillismaan maastoissa ja ajoitti jälleen kerran kuntonsa mestarillisesti viiden renkaan kisoihin.

Kun vertaillaan tämänvuotista ja viimevuotista Rukan kympin tuloslistaa, Pärmäkosken edeltä löytyy lähes tismalleen sama nelikko: ruotsalaiset Karlsson ja Ebba Andersson, Saksan Katharina Hennig ja yksi norjalainen, tänä vuonna Johaugin korvannut Anne Kjersti Kalvå.

Kun seuraavaksi tarkastellaan Pärmäkosken ja edellä mainittujen naisten alkukauden tuloksia ja kunnonajoituskykyä arvokisoihin, 31-vuotiaan suomalaisen saldo ei kalpene kenellekään. Päinvastoin.

Lauantaina voittoa juhlinut Andersson on kivunnut vuodesta 2018 alkaen maailmancupin yksilökilpailuissa palkintokorokkeelle 29 kertaa, mutta henkilökohtaisina arvokisameriitteinä hänen vitriiniään koristavat vain vuoden 2021 Oberstdorfin kisoista tulleet kaksi MM-pronssia.

Marraskuusta 2018 lähtien Pärmäkoski on ollut arvokisavuosina Rukalla joka kerta Anderssonia perässä, mutta kolmesta kauden päätapahtumasta kahdessa Pärmäkoski on ollut lopulta ruotsalaista paremmassa kunnossa.

Etäisyys kärkeen

Mitä tulee mitalipuheisiin, hiihtoväki on aina Rukan tuloksia tarkastellessaan kiinnittänyt huomionsa siihen, mikä on urheilijan ero kärkeen ja podiumille.

Puolen minuutin eron kurominen kiinni seuraavien kuukausien aikana on täysin realismin rajoissa. Parhaiden tapauksessa voidaan puhua lähes minuutista.

Kun Pärmäkoski oli toinen Lahden MM-kauden avanneessa Rukan maailmancupissa marraskuussa 2016, ero kilpailun voittaneeseen Marit Björgeniin oli vaivaiset 4,6 sekuntia.

Tämän jälkeen Pärmäkosken ero podiumiin on eiliseen asti ollut Rukalla vähintään 19,9 sekuntia. Lauantaina hän jäi voittaja Anderssonista 18,3 sekuntia ja kolmanneksi sijoittuneesta, henkilökohtaista arvokisamitalia vailla olevasta Hennigistä tasan viisi sekuntia.

Vaikka Pärmäkoskea ei lauantaina podiumilla nähty, tuloksen puolesta sunnuntain vastaisena yönä nukkui takuulla levollinen hiihtäjä. Tämä mitalijuna on ennenkin löytänyt päätepisteelleen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta maanantai-iltaan 28.11. klo 23 asti. Kommentoiminen vaatii Yle-tunnuksen.

Suosittelemme sinulle