Hyppää sisältöön

Messi sykähdytti maagisella maalillaan, mutta sitten otettu ”älytön riski” veti asiantuntijan vakavaksi: ”Noin ei voi tehdä MM-kisoissa!”

Lionel Messi saattoi pelastaa Argentiinan MM-kisat upealla maalillaan, mutta Ylen asiantuntijat antoivat sapiskaa valmennukselle. Erkka V. Lehtola, Markku Kanerva ja Jonne Kunnas hämmästelivät ratkaisuja kohtalonpelissä.

Katso Lionel Messin fantastinen maali kuvaa klikkaamalla!
Roope Visuri

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Argentiina nappasi MM-urakkansa kannalta erittäin tärkeän voiton, kun se kaatoi Meksikon 2–0. Argentiina oli ennen MM-kisojen avaustaan Saudi-Arabiaa vastaan pelannut peräti 36 ottelua putkeen ilman tappiota, mutta hävisi shokeeraavasti Saudi-Arabialle 1–2.

Argentiinan kannalta näytti myös Meksikoa vastaan pahalta. Sankari oli kovin tuttu. Todennäköisesti uransa viimeistä MM-turnausta pelaava Lionel Messi päästi Argentiinan piinasta komealla laukauksellaan 64. minuutilla. Vasta 21-vuotias Enzo Fernandes sinetöi loppulukemat 87. minuutilla.

Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola näki, että Argentiina oli tulisilla hiilillä ennen Messin osumaa ja Messi saattoi jopa pelastaa maalillaan joukkueen.

– Tämä oli henkisesti tärkeä voitto. Argentiina kuitenkin lähti isona suosikkina MM-kisoihin, eikä ollut hävinnyt ottelua kolmeen vuoteen. Sitten tuli repsahdus, jonka jälkeen paineet olivat valtavat. Siinä mielessä tämä oli älytön voitto, Argentiina-sympatioistaan tunnettu Lehtola kuvaili.

Myös Argentiinan pukuhuoneessa juhlat olivat villit. ESPN julkaisi Nicolas Otamendin kuvaaman pätkän Argentiinan pukuhuoneesta ottelun jälkeen.

Ihan puhtaita papereita Lehtola ei anna kuitenkaan Argentiinan suurelle sankarille, sillä Messiltä olisi voinut hänen mukaansa kaivata enemmän. Lehtolan mukaan Messiltäkin nähtiin Meksikoa vastaan heikkoja suorituksia.

– Mutta silloin, kun hätä oli suurin, Messi oli lähellä. Tuollainen hetki magiaa toi voiton Argentiinalle. Se maali oli korvaamaton suoritus, Lehtola tunnelmoi.

Mitä ihmettä Argentiinalle on oikein voinut tapahtua? Kuitenkin muistetaan, että La Albiceleste juhli viime vuonna Etelä-Amerikan mestaruutta Copa Americassa. Lehtola muistaa myös, kuinka vielä kesäkuussa Argentiina murskasi hallitsevan Euroopan mestarin Italian 3–0.

– Pelaaminen oli silloin eläväistä ja hyvännäköistä monella tavalla. Nyt siitä on rippeet jäljellä, Lehtola ihmetteli.

Toki Argentiinan avainpelaajista Giovani Lo Celso joutui jättämään MM-kisat väliin loukkaantumisen takia. Lehtolan mukaan Lo Celso on ollut tärkeä pelaaja Argentiinalle nyt kritisoidussa pelin rakentelussa, mutta se on asiantuntijan mukaan vain pieni osa selitystä.

– Kuitenkin Argentiinalla on nyt suurin piirtein samat pelaajat ja valmentajat. Pitäisi olla hyvä fiilis ja itseluottamusta, kun tulee kisoihin. Yhtäkkiä onkin liemessä. Tässä piilee se, miksi urheilu on kiinnostavaa, Lehtola toteaa.

Näin Lionel Messin upea maali syntyi

Yle Urheilun asiantuntijoista Jonne Kunnas näki, että Argentiina pystyi hieman parantamaan hyökkäyspelaamistaan toisella puoliajalla. Sen kautta myös Lionel Messinkin upea maali syntyi, kun pikku hiljaa Argentiina sai tehtyä vastaliikkeitä viimeisellä kolmanneksella.

Messin maalissa laituri Angel di Marialla oli iso rooli.

– Di Maria syötti taitavasti Messille. Hän pysäytti ja houkutteli Meksikon puolustajat itseensä päin. Messi piti huolen siitä, että jäi itse vapautuneeseen tilaan, Kunnas avaa.

Katso lintuperspektiivistä, kuinka Lionel Messi nousi pelastavaksi enkeliksi.

Kunnas korosti maalin ydinjuttuna kuitenkin Messin täydellistä ensimmäistä kosketusta.

– Se oli kyllä silkkaa magiaa. Se oli todella hieno suoritus. Messi tiedosti, mitä tapahtui. Hän käänsi kroppansa. Vasen jalka oli optimaalisesti auki, Kunnas avaa maalin syntyä.

Tästä se tykki lähti! Lionel Messi päästi Argentiinan piinasta... Kuva: Getty Images
...ja pääsi itsekin tuulettamaan! Messille maali oli kahdeksas MM-kisoissa. Hän nousi Argentiinan MM-maalintekijöissä ikonisen Diego Maradonan sekä Guillermo Stabilen rinnalle. Edellä on enää Gabriel Batistuta kymmenellä maalillaan. Kuva: Getty Images

Argentiinan valmennukselle sapiskaa Lehtolalta ja Kunnakselta

Ennen MM-turnausta Argentiina kuului suurimpien mestarisuosikkien joukkoon. Ennakkospekulaatioissa puhuttiin siitä, josko Messi saisi vielä napattua uraltaan vielä puuttuvan palasen. Kahden ensimmäisen ottelun jälkeen Argentiina ei kuitenkaan näytä mestarijoukkueelta.

– Joukkueen rakenne ei ole tällä hetkellä riittävän hyvällä tasolla mestaruudesta pelaamiseen. Yksi pelaaja ei pysty muuttamaan kaikkea, vaikka olisikin Messi, Kunnas toteaa.

Hän näkee Argentiinan pelaamisen ongelmissa yhtäläisyyksiä Englannin ongelmiin.

– Pelintekoalueella, vastustajan muodon sisällä, on todella vähän pelaajia. Pallon liikuttaminen on vaikeaa. Tuollaista on helppo puolustaa. Jos tuota ei saada paremmalle tolalle, Argentiinan matka loppuu lyhyeen, Kunnas toteaa.

Erkka V. Lehtola äimisteli kovasti jo Ylen tv-studiossa Argentiinan päävalmentajan Lionel Scalonin toimintaa. Hän käytti kaikki viisi vaihtoaan ennen 70 minuutin täyttymistä, kun peli oli vielä 1–0, ja Qatarin kisojen pitkät lisäajat olivat kuitenkin tiedossa.

– Noin ei voi tehdä tuossa tilanteessa MM-kisoissa! Ihan älytön riski. Olisit antanut minulle tuosta pyyhkeitä valmentajakurssilla, Lehtola pauhasi studiossa toisena asiantuntijana toimineelle Huuhkajien päävalmentajalle Markku Kanervalle.

Kanerva oli samoilla linjoilla Lehtolan kanssa.

– Olihan siinä hirveä riski, kun mietitään, kuinka paljon peliaikaa oli jäljellä. Jos tulee loukkaantuminen, niin pelaisi vajaalla. Miettikää, miten media olisi sitten reagoinut siihen? Johtaa 1–0, joutuisi vetämään vajaalla ja Meksiko tasoittaisi, Kanerva muistutti.

– Ihan käsittämätöntä. En tiedä, oliko Scalonilla niin paljon paineita, että laskut olisivat menneet sekaisin, kuinka monta vaihtoa on tehty. Toki tämä päättyi hyvin. Täytyyhän riskejä välillä ottaa. Nyt se kannattti.

Katso, miten Markku Kanerva ja Erkka V. Lehtola äimistelivät Lionel Scalonin ratkaisua Lionel Messin maalin jälkeen.

Lehtola näkeekin Argentiinan turnauksen kannalta ratkaisevana asiana nyt, mitä Scaloni tekee seuraavaksi. Ennen itse pelin aikaista vaihtorulettia Scaloni oli jo tehnyt viisi muutosta avauskokoonpanoon Meksikoa vastaan.

– Scalonin pitää miettiä, mikä on se paras yksitoista ja ketkä aloittavat Puolaa vastaan? Pelin avaamisessa ja rakentelussa oli myös sellaisia puutteita, joita ei saisi olla. Meksikoa vastaan Argentiinan maaliodottama oli 0,3. Kyllä Argentiinan pitää parantaa koko sadan metrin alueella hyökkäyspelaamistaan, Lehtola kiteytti joukkueen tilanteen.

Argentiinan MM-turnaus jatkuu keskiviikkona ottelulla Puolaa vastaan kello 21.00. Koko MM-kisojen ohjelman ja lähetystiedot löydät Ylen MM-kisasivuilta täältä.

Suosittelemme sinulle