Hyppää sisältöön
Pääministerin haastattelutunti lähetetään suorana pääministerin virka-asunnolta Kesärannasta. Kuvassa vasemmalla Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimittaja Marko Junkkari ja oikealla Iltalehden politiikan toimittaja Kreeta Karvala. Keskellä pääministeri Sanna Marin (sd.). Kuva: Stina Virkamäki / Valtioneuvoston kanslia
Pääministerin haastattelutunti

Pääministeri Marinin mukaan halukkaille pitäisi antaa koronarokote

Sanna Marin (sd.) vastasi toimittajien ajankohtaisiin kysymyksiin politiikasta pääministerin haastattelutunnilla. Seurasimme haastattelutuntia tässä artikkelissa.

Elli Piirainen,Jarno Virtanen

Näistä asioista pääministeri Marin kertoi haastattelutunnilla

  • Pääministeri Sanna Marin (sd.) vakuutti hallituksen olevan edelleen toimintakykyinen, vaikka jotkin hallituksen lakiesitykset ovat olleet erityisesti keskustalle vaikeita.
  • Jokaiselle halukkaalle pitäisi pääministerin mielestä antaa koronarokote, eikä säilöä niitä varastoissa. Terveysviranomaiset voisivat avata rokotuslinjaansa, jotta epätietoisuus hälvenisi.
  • Joillain hyvinvointialueilla voi olla hänen mukaansa käynnistymisvaikeuksia vuoden alussa.
  • Suomen Nato-ratifointi olisi pitänyt saada Marinin mukaan jo maaliin. Prosessissa on kestänyt pidempään, mitä Suomi toivoi.
  • Rikoslainsäädäntöä pitäisi uudistaa ja rangaistuksia koventaa, Marin sanoi. Rikoslainsäädäntö on ollut esillä viime viikkoina nuorten lisääntyneiden rikosten ja rikosepäilyjen vuoksi.
  • Suomi on lähempänä hiilineutraaliustavoitetta kuin aiemmin uskottiin, pääministeri totesi.
Elli Piirainen

Marin: Suomen Nato-ratifiointi olisi pitänyt saada jo maaliin

Suomalaiset halusivat Natoon, jotta saadaan parempaa turvaa aggressiivista Venäjää vastaan. Nyt näyttää siltä, että Turkin ratifiointi voi viivästyttää jäsenyyttä pitkälle ensi vuoteen.

Suomalaiset ovat Marinin mukaan silti turvassa.

– Prosessi ottaa pidemmän aikaa, mitä olisimme toivoneet. Meidät olisi pitänyt jo hyväksyä ja ratifiointiprosessi saada maaliin.

Marinin mielestä on tärkeää, että Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon samaan aikaan. Jos muissa kansallisissa parlamenteissa toimitaan niin, että jäsenyydet etenevät eri aikaan, emme voi sille mitään, Marin sanoo.

– En kuitenkaan halua lähettää mitään viestä ulospäin, että menisimme Natoon eri aikaan.

Marin on käyttänyt kovaa kieltä Venäjää kohtaan viime aikoina.

Onko turvallisuuspolitiikan suhteen Suomesta tulossa viides Baltian maa Pohjoismaan sijaan?

– Ei ole tulossa, Marin sanoo napakasti.

Elli Piirainen

Sote vaatii joka vuosi enemmän rahaa

Soteuudistus maksaa jo 1,3 miljardia enemmän verrattuna nykyjärjestelmään. SDP on myös ehdottanut yli 700 miljoonan lisäystä rahoitukseen hoivavelan purkamiseksi.

– Meidän sotesektori tulee viemään rahaa entistä enemmän joka vuosi. Se on fakta, kun väestö ikääntyy, Marin sanoo.

Hyvinvointialueiden päättäjät eivät ole helpon tehtävän edessä, kun palveluita ohjataan, suunnitellaan ja resursoidaan uudestaan. Kun alueita rahoitetaan, pitää koettaa varmistaa, että rahoitus ohjautuu perustason palveluihin, eikä valu erikoissairaanhoitoon, Marin toteaa.

Väestörakenteen takia sote vaatii joka vuosi enemmän rahaa. Voiko käydä niin, että hyvinvointialueet ilmoittavat vuosittain soterahojen loppuvan?

– Pidän sitä todenäköisenä. Miksi näin on, on kysymys, johon pitäisi vastata. Jos perustason palveluihin ja ennaltaehkäiseviin palveluihin saisi alkuvaiheessa resursoitua enemmän rahaa.

– Jos ihmisten hampaat hoidetaan vaikka heti kuntoon, ei tule myöhemmin sen vuoksi muita ongelmia. Se vaatisi rahaa perushoitoon, mutta säästyisi muualta, Marin selventää.

Kun soteuudistus tulee, paraneeko vai huononeeko ihmisten saama hoito?

– Uskon, että paranee pidemmällä aikavälillä. Voimaan tulee myös hoitotakuu, ihmiset pääsevät nopeammin hoitoon.

Kaikki hyvinvointialueet eivät pääse aloittamaan välttämättä samalta viivalta vuodenvaihteessa

On myös mahdollista, että joillain alueilla hyvinvointialueuudistus takkuaa, kun alueet ovat eri tahdissa, Marin sanoo.

Osa hyvinvointialueista on jo ennen uudistusta yhdistänyt palveluita, minkä takia siirtymä uuteen voi sujua helpostikin. Kaikkialla näin ei ole.

– Sen takia en uskalla luvata, että jokaisella ihmisellä sotetilanne paranee, kun vuodenvaihde koittaa.

Marinin mukaan esimerkiksi Varsinais-Suomessa soteuudistuksen kanssa voi tulla vaikeita tilanteita.

– Olen ymmärtänyt, että siellä uudistusta on ryhdytty toteuttamaan myöhemmin. Varmasti töitä tehdään ja pyritään siihen, että kaikki sujuisi. Mutta paljon tekemistä on.

Elli Piirainen

Kaikille halukkaille pitäisi antaa koronarokote

Suomessa vanhempi väestö on kuollut syksyn aikana muuta Eurooppaa enemmän koronaan.

On merkille pantavaa, että Suomen rokotepolitiikka poikkeaa monista muista Euroopan maista. Työikäiset saavat eri puolella Suomea rokotteita eri perustein, kun THL:n ja STM:n suositukset poikkeavat toisistaan.

– Minä en ymmärrä, mikä rokottamisessa on ongelmana. Jos rokotuksia puuttuisi, niitä voitaisiin hankkia lisää. Annetaan piikki kaikille, jotka niitä haluavat, Marin sanoo suoraan.

Ehkä terveysviranomaiset voisivat avata julkisuudessa paremmin sitä, miksi Suomen rokotuspolitiikka on sellainen kuin se on, hän toteaa.

Elli Piirainen

Ruoan hinta on noussut 15 prosenttia vuoden takaisesta

Ruoan hinnan hurjan nousun taustalla on energiamarkkinoiden kriisi, Marin sanoo.

Energiamarkkinat ovat sekaisin, energiayhtiöt tekevät mielettömiä voittoja, vaikka ihmiset ja yhteiskunnat maksavat energiasta ja muustakin hurjia summa, Marin sanoo.

Siksi Euroopan laajuisesti on valmisteltu Windfall-veroa, jolla halutaan suitsia energiayhtiöiden suuria voittoja nykyisessä tilanteessa. Asia on ollut pöydällä myös valtiovarainministeriössä.

– Sillä voitaisiin rahoittaa tukitoimia, joita ihmisille nyt maksetaan, jotta valtio eivät vain velkaantuisi. Mutta tämä on todella vaikea harjoitus, Marin sanoo.

Elli Piirainen

Marin: Hallitus on onnistunut ilmastoimissaan, olemme paljon lähempänä hiilineutraaliuden saavuttamista kuin uskottiinkaan

Ennallistamisasetukselle sanotaan jyrkästi ei, vaikka hallitus on sitoutunut ilmastotoimiin.

Mistä se johtuu?

– Emme hyväksy, että kustannukset ovat epämääräiset ja Suomelle erittäin kalliit verrattuna muihin Euroopan maihin, Marin sanoo.

Hallitus on sitoutunut hiilineutraaliustavoitteeseen, jonka mukaan Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Seuraavankin hallituksen pitää pystyä jatkamaan samalla tiellä, sillä kaikkea ei voida saavuttaa nykyisen hallituksen voimin, Marin muistuttaa.

Pääministeri antaisi hallitukselle kiitettävän arvosanan ilmastopolitiikan toimista.

– Olemme paljon lähempänä hiilineutraaliuden saavuttamista kuin uskottiinkaan.

Maatalouden päästöistä pitäisi vähentää kolmannes vuoteen 2035 mennessä.

– Uskon, että maatalousyrittäjät voivat olla ilmastosankareita. Sen pitää olla vain kannattavaa, että he myös saavat leipänsä pöytään.

Elli Piirainen

Hallituksella on yhteiset pelisäännöt, ja hallitusta kyllä johdetaan

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on nyt nelisen kuukautta aikaa.

Hallitus on ollut riitaisa, mutta näin lähellä vaaleja tuskin pääministerin mahtikäskyt auttavat, toivon että eduskunnassa työ sujuu ja asiat saadaan hoidettua, Marin sanoo.

Hallitus on kuitenkin toimintakykyinen.

– En sanoisi, että kyseessä on kaaos. Meillä on lakiesityksiä, jotka ovat suoraan sanottuna vaikeita keskustalle. Jos jossain ryhmässä pelisääntöjä ei voida noudattaa, se kertoo enemmän ryhmän tilanteesta.

On totta, että kaikkia lakihankkeita emme saaneet eduskuntaan asti, mistä oli sovittu, Marin sanoo.

Elli Piirainen

Marin: En olisi halunnut viedä riitaista lakiesitystä eduskuntaan

Lainsäädäntöä on jumpattu pitkään ja monen eri hallituksen voimin. Saamelaiskäräjälaki vietiin lopulta riitaisena eduskuntaan. Yritimme viimeiseen asti neuvotella yhteistä esitystä eduskunnalle, Marin sanoo.

– Se, että lakia ei ole saatu uudistettua, on häpeätahra suomalaisessa yhteiskunnassa.

Elli Piirainen

Rikoslainsäädäntöä pitää uudistaa

Nuorten rikollisuus on puhuttanut tällä viikolla eduskunnassa, ja oppositio teki aiheesta jo välikysymyksen.

Pääministeri Marin sanoi jo aiemmin tällä viikolla, että rikosten rangaistuksia pitäisi koventaa. Tällä hetkellä esimerkiksi ryöstöstä saatava alin rangaistus on neljä kuukautta. Hän ei kuitenkaan ehdota suoraan, miten esimerkiksi ryöstön rangaistavuutta pitäisi koventaa.

– En lähde huutokauppaan, mikä yksittäisen rikoksen rangaistuksen alaraja pitäisi olla. Koko rikoslainsäädäntöä pitäisi tarkastella uudestaan ja uudistaa.

Tuomioiden koventaminen on ollut perinteisesti oikeistopuolueiden paletissa.

– Olen itse ollut pitkään tiukan kriminaalipolitiikan kannattaja. Uskon siihen, että uhrien pitää saada myös oikeutta. Heidän kärsimyksenä pitää tunnistaa ja tunnustaa, Marin sanoo.

Suosittelemme sinulle