Hyppää sisältöön

Maastohiihdon huoltotiimissä on yksi iso puute muihin huippumaihin verrattuna – missä ovat entiset huippuhiihtäjät?

Maailmancupin sprintin palkintokorokkeellakin seissyt Toni Ketelä on viihtynyt Rukalla erilaisessa roolissa. Hän on toiminut Suomen kansallisen ryhmän huoltotiimissä.

Taistelu maailman parhaan huoltotiimin tittelistä käy joka talvi kiivaana ja Suomen huoltotiimi on ollut tässä taistelussa hyvin mukana. Yle Urheilun asiantuntijoita Toni Roposta ja Kalle Lassilaa ihmetyttää kuitenkin se, ettei Suomen maajoukkueen huoltotiimistä löydy entisiä huippuhiihtäjiä.

– Kansainvälisillä kentillä ja muissa maajoukkueissa on tosi paljon sitä, että kun kovat hiihtäjät lopettavat, he siirtyvät huollon tai valmennuksen puolelle ja säilyvät osana joukkuetta. Olisi tosi tärkeää, että Suomessakin näin tapahtuisi, Kalle Lassila totesi.

Rukan maailmancupissa myös kansalliselle ryhmälle on tarjolla oma huolto. Tästä huoltotiimistä löytyy yksi entinen huippuhiihtäjä, Toni Ketelä. Sprintterinä tunnettu Ketelä lopetti kilpauransa 2018 ja on nyt parin vuoden tauon jälkeen tullut jeesaamaan huoltokopille.

– Rakkaudesta lajiin. Viime talvella kotopuolessa tuli suksia voideltua paikallisille harrastajille ja hiihtokoululle, Ketelä kertoi.

Hän uskoo, että entisenä maajoukkuehiihtäjänä hänellä olisi paljonkin annettavaa huoltotiimille etenkin testauksessa. Häntä itseään kiinnostaisi olla avuksi urheilijoille, sillä hiihtokuntoa löytyy yhä.

Suomen hiihtomaajoukkueen huoltotiimi on usein kuulunut hiihtomaailman kärkeen. Kuva: Tomi Hänninen

Toni Roposen mielestä Suomella on loistava huoltotiimi, mutta juuri testauspuolella lopettaneille huippuhiihtäjille voisi olla paljon työtä.

– Esimerkiksi Toni Ketelä on tällainen vahvarakenteinen henkilö ja Suomella on vahvarakenteisia miessprinttereitä. Hän saa suksen alle samanlaista tuntumaa kuin heillä on. Sellaista ei huonokuntoinen kaveri saa, Roponen sanoi.

Lassila muistutti, että Ketelän kokemus huippuhiihdosta on vielä tuoreessa muistissa, joten hänen mielestään on hienoa, että sitä saadaan nyt käyttöön.

– Tonilla on vielä selkeä kokemus ja tuntemus siitä, mitä se oikeasti vaatii sukselta, kun mennään huipputasolla, Lassila sanoi.

– Kun lähtee hiihtäväksi huoltomieheksi, voi samalla tehdä sitä työtä ja opetella voitelupuolta. Totta kai se vaatii myös sitä, että on kiinnostusta. Tonilla oli jo urheilu-uran aikana pakit viimeisen päälle jiirissä ja voiteet kunnossa. Osaa hiihtäjistä se ei niin paljon kiinnosta.

Kilpailu huoltotiimeissä on yhtä kovaa kuin ladulla ja asiantuntijoiden mielestä tiimeissä täytyy olla intohimoa tavoitella voittoa.

– Se on todella kovaa työtä, stressin ja paineen alaista työtä. Tietty kilpailuhenkisyys on koko ajan läsnä, Roponen sanoi.

– Mutta samalla myös huolto on joukkueen rakentamista. Sielläkin pitäisi olla erilaisia rooleja, Lassila totesi.

Katso Urheilustudion keskustelu huollosta.

Suosittelemme sinulle