Hyppää sisältöön

Pääministeri heitti ilmoille taas 700 miljoonaa euroa hoitojonojen purkamiseen – valtiovarainministeri ihmettelee, mistä rahat revitään

Kaksi suurinta hallituspuoluetta, keskusta ja SDP ovat olleet syksyn aikana monessakin asiassa nokitusten. Sunnuntaina kiistoja kaiveltiin taas pääministerin haastattelutunnilla.

Hallitus esitteli eduskunnalle ensi vuoden budjettiesityksensä 20. syyskuuta 2022. Vuoden 2023 tulo- ja menoarvion loppusumma oli tuolloin 80,5 miljardia euroa. Sanna Marin (sd.) ja Annika Saarikko (kesk.) istuivat eduskunnan ministeriaitiossa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Pääministeri Sanna Marin (sd.) esitti Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina jälleen 700 miljoonaa euroa lisää rahaa hoitojonojen purkamiseen. Hoitovelkaa on kasautunut terveydenhuollossa koronan ja hoitajalakon aikana.

Hoitojonojen purkamista ehdotti (siirryt toiseen palveluun) ensimmäisen kerran perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) marraskuun alkupuolella. Sen jälkeen ehdotus on toistettu SDP:n puoluevaltuustossa viikko sitten, ja nyt uudestaan Pääministerin haastattelutunnilla.

Sellaisista rahasummista ei kuitenkaan sovittu budjettiriihessä syyskuussa. Rahat tähän pitäisi löytää säästämällä muista valtion menoista, ottamalla lisää velkaa tai tietoisesti ylittämällä jo kertaalleen sovitut menokehykset, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo.

Ylimääräistä rahaa ei siis enää ole, Saarikko muistuttaa.

– Tämä on epäselvää, mistä rahat otettaisiin. Viikosta toiseen toistuva SDP:n esitys on kuultu, ja nyt pitää tietää, mistä rahat hoitovelan purkamiseksi otetaan.

Saarikon mukaan pääministeripuolueessa tiedetään varsin hyvin se, että käytettävissä olevaa rahaa on jäljellä enää noin 350 miljoonaa euroa. Tuosta summasta pitää rahoittaa myös muut loppukauden ennustamattomat kulut.

SDP ei ole ainoa hallituspuolue, joka on ehdottanut erilaisia ja erisuuruisia lisäyksiä ensi vuoden talousarvioon. Myös keskusta ehdotti 200-400 miljoonan euron suuruista tukea maatalousyrittäjille, mutta sitä ei ole lyöty vielä lukkoon.

Marin kommentoi haastattelutunnilla keskustan tämän syksyn ennätysalhaisia kannatuslukemia ja samassa myös hallituksen toimintakykyä. Marinin mukaan hallitus on toimintakykyinen, vaikka jotkin lakiesitykset ovatkin olleet keskustalle vaikeita, eikä hallituksen yhteisiä pelisääntöjä ole aina noudatettu.

Jos jossain ryhmässä pelisääntöjä ei voida noudattaa, se kertoo enemmän ryhmän tilanteesta, Marin sanoi.

Saarikko ihmettelee Marinin kommenttia.

– Keskustalla on oikeus omiin arvoihin ja näkemyksiin, ja ne ovat yhtä arvokkaita kuin muidenkin. Hermostuneisuutta taitaa olla näkyvissä muissakin puolueissa, pääministeripuolueenkaan suosio ei ole samoissa lukemissa, kuin gallupien kärjessä olevilla, hän sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta maanantaihin 28.11. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle