Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain jalkapalloliitto poisti Iranin lipusta islamilaisen symbolin vuorokaudeksi – ”Halusimme osoittaa tukemme Iranin naisille”

Iranin kuohunta on näkynyt jalkapallon MM-kisoissa erilaisina protesteina. Yhdysvaltain jalkapalloliitto otti kantaa somekanavissaan vuorokauden ajan.

Protestit Iranin hallintoa vastaan ovat näkyneet Qatarin jalkapallokatsomoissa. Kuva: Harry Langer / DeFodi Images / Getty Images
Ossi Saarinen

Yhdysvallat ja Iran kohtaavat tiistaina jalkapallon MM-kisoissa ottelussa, jossa panoksena on pudotuspelipaikka. Lisää jännitettä maiden välille syntyi, kun Yhdysvaltain jalkapalloliitto USSF julkaisi sosiaalisessa mediassa Iranin lipun ilman siinä olevaa islamistista symbolia.

– Halusimme osoittaa tukemme Iranin naisille grafiikallamme vuorokauden ajan, USSF tiedotti uutistoimisto AP:n mukaan (siirryt toiseen palveluun). Kuvat oli poistettu USSF:n sometileiltä sunnuntaiaamuna.

Iran on AP:n mukaan valittanut asiasta Kansainvälisen jalkapalloliiton eettiseen komiteaan. AP siteeraa asiassa iranilaista epävirallista Tasnim-uutistoimistoa.

Iranissa on osoitettu mieltä jo yli kahden kuukauden ajan maan hallintoa vastaan. Mielenosoitukset leimahtivat käyntiin sen jälkeen, kun 22-vuotias Mahsa Amini menehtyi jouduttuaan siveyspoliisin pahoinpitelemäksi.

Iranissa toimivien ihmisoikeusaktivistien mukaan mielenosoituksissa on kuollut ainakin 450 ihmistä ja yli 18 000 on pidätetty.

Iranin lippu muutettiin nykymuotoonsa islamilaisen vallankumouksen jälkeen vuonna 1980. Symbolissa on neljä puolikuuta, joiden keskellä on miekka. Vihreän ja punaisen alueen rajalla on teksti ”Jumala on suuri”.

Iranin kuohunta on näkynyt myös MM-kisoissa Qatarissa. Maan pelaajat pysyivät hiljaa kansallislaulun ajan ensimmäisessä ottelussaan Englantia vastaan.

Iranilainen Azadeh kertoi ennen Iran–Englanti-ottelua Ylen haastattelussa, kuinka monet ovat matkustaneet Qatariin protestoidakseen Iranin hallintoa vastaan.

Iran ja Yhdysvallat kohtaavat MM-viheriöllä tiistaina kello 21. Ottelun näyttää MTV.

Lohkon toisessa ottelussa samaan aikaan kohtaavat Englanti ja Wales. Englanti johtaa B-lohkoa. Sillä on kasassa neljä pistettä, Iranilla kolme, Yhdysvalloilla kaksi ja Walesilla yksi.

Suosittelemme sinulle