Hyppää sisältöön

Katso, kuinka huono tuuri johti Neymarin tukalaan tilanteeseen – joukkuekaveri näkee suuremmat seuraukset kuin Ylen asiantuntija

Neymar koki kovia MM-kisojen avauksessa. Ei ole varmaa, pystyykö supertähti pelaamaan enää kisoissa. Päävalmentaja Tite myönsi virheensä, joka kenties pahensi tilannetta.

Katso, kuinka Neymarilla oli huonoa tuuria loukkaantuessaan MM-kisoissa.
Roope Visuri

Mestariehdokas Brasilian MM-kisat jatkuvat maanantaina Sveitsiä vastaan, mutta pelaajistosta on suurin tähti varmuudella sivussa. Tähtihyökkääjä Neymar loukkaantui Brasilian MM-avauksessa Serbiaa vastaan.

Brasilian joukkueen lääkärin mukaan Neymarilla on vaurioita oikean nilkkansa nivelsiteessä. Neymar sai Serbia-pelissä kovaa kohtelua. Häntä rikottiin peräti yhdeksän kertaa. Serbia rikkoi koko muuta Brasilian joukkuetta yhteensä vain kolmesti.

Neymar kolattiin kahdesti erityisen kovaa ottelun toisella jaksolla. Alkupuolella Nemanja Gudel lanasi Neymarin keltaisen kortin arvoisesti.

Viimeinen niitti nähtiin 66. minuutilla. Nikola Milenkovic lähti liukuen taklaamaan ja estämään Neymarin ja Vinicius juniorin maalintekoa.

Tilanteessa käy huono tuuri. Yllä olevalta videolta näkyy, kuinka Milenkovic osuu ensiksi palloon puhtaasti. Sitten Neymar astuu serbialaisen jalan päälle. Neymarin nilkka taittuu ja jää Milenkovicin polven alle.

Qatarin MM-kisojen alkulohkovaiheen avauskierroksella Neymar oli eniten rikottu pelaaja. Sinänsä tilanne on tuttu 30-vuotiaalle PSG:n pelaajalle. Jo neljä vuotta sitten alkulohkopelissä juuri illan vastusta Sveitsiä vastaan Neymaria rikottiin kymmenen kertaa.

Ketään ei oltu rikottu yhdessä MM-kisojen ottelussa yhtä montaa kertaa 2000-luvulla. Vuoden 1998 MM-turnauksessa Englannin Alan Shearer pisti niukasti paremmaksi, kun Tunisia rikkoi häntä peräti 11 kertaa.

Näin Neymaria rapattiin Serbia-ottelussa – katso kaikki brassitähteen kohdistetut yhdeksän rikettä.

Myös seurapeleissä Neymar on saanut kovaa kohtelua. Espanjalaislehti Marcan mukaan (siirryt toiseen palveluun) brasilialaishyökkääjä oli tällä kaudella ennen MM-kisoja eniten rikottu Euroopan viiden parhaan liigan pelaajista.

Neymar on kokenut kovia aiemminkin. Hän jäi nilkan nivelsidevammojen takia pois Copa Americasta 2019 ja oli useita viikkoja poissa kentiltä 2021 samaisen vamman takia.

Vuonna 2014 MM-kotikisat katkesivat selkävammaan puolivälierissä, minkä jälkeen Brasilia koki nöyryyttävän 1–7-tappion välierässä Saksaa vastaan.

Vuoden 2018 MM-kisoihin valmistautumista haittasi murtuma jalkapöydässä.

Päävalmentaja pahoitteli virhettään, mutta haluaa muutoksen jalkapallomaailmaan

Brasilian päävalmentaja Tite lähettikin sunnuntaina tiukan viestin vastustajajoukkueille.

– Jos haluamme jalkapallojuhlia, meidän täytyy kiinnittää huomiota rikkeisiin, koska ne keskittyvät tiettyihin pelaajiin. Tämä on fakta. Sen pitää loppua, Tite puolusti pelaajaansa.

Tite myönsi kuitenkin, että olisi voinut itsekin toimia paremmin Serbia-pelissä.

– Tein virheen. En tajunnut, että hän oli loukkaantunut. Haluan julkisesti myöntää tämän, Tite sanoi.

Brasilian päävalmentaja Tite latoi painokasta tekstiä sunnuntaina lehdistötilaisuudessa. Kuva: 2022 Getty Images

Titen mukaan hän ei nähnyt Neymarin loukkantumista, eikä saanut siitä tietoa. Titen mukaan Neymar oli ollut kentällä kymmenen minuuttia liikaa.

– Se ei ollut tahallista, se oli vahinko, Tite myönsi.

Neymar itse julkaisi lauantaina Instagram-tilinsä tarinaosiossa kuvan, jossa nilkka näytti vielä erittäin turvonneelta. Uutistoimisto Reuters, BBC ja brasilialaislehti O Globo uutisoivat jo perjantaina, että Neymar olisi sivussa myös alkulohkon päätöspelistä Kamerunia vastaan.

Tite toivoo, että Neymar ja myös nilkkansa loukannut laitapuolustaja Danilo pelaisivat vielä MM-kisoissa. Mitään varmaa ei valmentaja kuitenkaan tohtinut sanoa.

– Uskon, että Neymar ja Danilo pelaavat vielä näissä kisoissa. Uskon todella. Mutta lääketieteellisesti puhuen, en ole siinä asemassa, että voisin sanoa mitään (varmaa), Tite muotoili.

Joukkuekavereilta kylmä fakta Neymarin tärkeydestä ja piikki Brasilian kansalle

Neymar on herättänyt runsaasti tunteita pelaajaurallaan, sillä häntä on myös usein syytetty liian helpoista kaatumisista ja vapaapotkujen kalasteluista.

Kotimaassaankin jalkapallotähti on ärsyttänyt monia viime aikoina kentän ulkopuolisten tapahtumien takia.

Neymar tuki Brasilian presidentinvaaleissa äärioikeiston ehdokasta Jair Bolsonaroa. Vaalit hävinnyttä istuvaa presidenttiä on kuvailtu ”Brasilian Donald Trumpiksi”. Bolsonaro on tullut tunnetuksi muun muassa rasistisista ja homofobisista kannanotoistaan, aselakien tuntuvasta löyhentämisestä ja Amazonin sademetsien tuhoamisesta.

Osa pelaajista on asettunut kuitenkin Neymarin taakse. Esimerkiksi Raphinha latoi tiukkaa tekstiä Instagram-tilillään perjantaina.

– Argentiinan fanit kohtelevat (Lionel) Messiä kuin Jumalaa. Portugalin fanit kohtelevat Cristiano Ronaldoa kuin kuningasta. Brasilian fanit toivovat, että Neymar murtaisi jalkansa, Raphinha kirjoitti.

– Suurin virhe Neymarin uralla on ollut syntyä brasilialaiseksi. Tämä maa ei ansaitse hänen lahjojaan ja hänen jalkapallon pelaamistaan.

Raphinhaa ja Neymaria hymyilytti Serbia-pelissä vielä ennen Neymarin loukkaantumista. Kuva: Anadolu Agency via Getty Images

Toinen joukkuekaveri Casemiro puolestaan korosti ennen Sveitsi-ottelua Neymarin suurta merkitystä kentällä.

– Meillä on laatupelaajia, mutta kun verrataan heitä Neymariin, niin on vaikea löytää hänen tasoistaan pelaajaa, Casemiro sanoi.

Brasilian hyökkäskalusto on kuitenkin edelleen hurja. Sieltä löytyvät siis Serbiaa vastaan sädehtineet Vinicius sekä Richarlison. Vaihtopenkiltä löytyvät vielä muun muassa Valioliigaa johtavan Arsenalin kärjet Gabriel Jesus ja Gabiriel Martinelli.

– Meillä on hyvä laajuus ringissä, mutta meidän pitää olla realistisia ja hyväksyä, että Neymar on paras pelaajamme, Casemiro totesi.

Brasilia on voittanut eniten jalkapallon maailmanmestaruuksia eli yhteensä viisi kappaletta. Viimeisin on kuitenkin jo 20 vuoden takaa. Nyt joukkue lähti MM-kisoihin yhtenä suurimmista mestariehdokkaista. Mitkä ovat sitten Brasilian mahdollisuudet ilman Neymaria?

Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas ei näe Neymarin poissaoloa dramaattisena mestaruustoiveiden kannalta.

– Totta kai Neymar on tärkeä pelaaja, mutta Brasilian pelin rakenteen kannalta hänelle on riittävän hyviä korvaajia. Mestaruustoiveet eivät kaadu Neymariin, Kunnas arvioi.

Kunnas näkee, että Danilon poissaolo vaikuttaa enemmän Brasilian pelaamiseen.

– Hänen roolinsa on merkittävämpi. Danilo on se pelaaja, joka rytmittää Brasilian pelaamista. Neymar on paremmin korvattavissa, sillä hänelle on enemmän vaihtoehtoja, Kunnas toteaa.

Suosittelemme sinulle