Hyppää sisältöön

Saksalla on ollut kaikkien aikojen heikoin alku jalkapallon MM-kisoihin – Ylen asiantuntija tyrmää sateenkaarikohulla selittelevät

Saksassa miesten maajoukkuejalkapallo ei ole tällä hetkellä kovassa huudossa, eikä joukkuekaan tällä hetkellä loista kentällä. Espanja-tasapelin jälkeen Saksa on Qatarin MM-kisoissa tiukassa paikassa.

Kuva: Getty Images

Espanja ja Saksa tasasivat pisteet maalein 1–1 jalkapallon MM-kisojen sunnuntain huippuottelussa. Alvaro Morata vei Espanjan johtoon 1–0, kun pelikellossa oli 62 minuuttia. Saksa oli hävinnyt shokeeraavasti avausottelunsa Japanille, joten tappio olisi ajanut joukkueen todella tukalaan paikkaan. Niclas Füllkrug tykitti kuitenkin Saksan tasoihin 83. minuutilla.

Näin Saksan tilanne hieman helpottui, mutta jatkopaikkaan vaaditaan yhä voittoa alkulohkon päätöspelissä Costa Ricaa vastaan. Sekään ei välttämättä riitä. Nyt lohkokakkosena oleva Japani kohtaa Espanjan päätöskierroksella. Jos Japani voittaa Espanjan, Saksa olisi automaattisesti ulkona.

Katso Saksan ja Espanjan ottelun maalikooste!

Näin jatkopaikka ratkeaa

Kuva: Yle

Lohkon tilanne on niin kiharainen, että siinä voidaan ruveta katsomaan paremmuusjärjestystä tasapisteissä. Jos kaksi tai useampi joukkue on tasapisteissä alkulohkovaiheen päättymiseen jälkeen, sijoitukset määräytyvät seuraavin perustein:

1. Maaliero kaikissa otteluissa
2. Tehdyt maalit kaikissa otteluissa
3. Pistemäärä keskinäisissä otteluissa
4. Maaliero keskinäisissä otteluissa
5. Tehdyt maalit keskinäisissä otteluissa
6. Vähiten varoituksia ja punaisia kortteja
7. Arpa

Saksan ongelmat kyntävät syvällä

Ylen asiantuntijat näkivät Saksan esityksen sunnuntaina hyvänä yhtä kisojen ennakkosuosikkia Espanjaa vastaan. Japani-tappion myötä Saksan alku MM-kisoissa on ollut kuitenkin kaikkien aikojen huonoin sivuten vuotta 1938, jolloin joukkue viimeksi on aloittanut MM-turnauksen tasapelillä ja tappiolla.

Startti kalpenee jopa neljän vuoden takaisille kisoille, jotka päättyivät Etelä-Korea-tappioon ja katastrofaaliseen putoamiseen MM-kisoissa. Neljä vuotta sitten tuli kuitenkin toisesta pelistä voitto.

Ylen asiantuntijat Juho Rantala ja Marianne Miettinen eivät kuitenkaan näe vielä, että maajoukkueen alakulosta huolimatta saksalainen jalkapallo olisi kriisissä.

– Saksan miesten maajoukkueen entisen päävalmentajan Joachim Löwin aikakausi oli varmaan jonkin verran liian pitkä. Nykyinen päävalmentaja Hansi Flick on muutosprosessissa vasta alussa.

– Mutta eihän saksalainen jalkapallo ole kriisissä. Naisten maajoukkue oli EM-finaalissa. Sekä miesten että naisten Bundesliigoissa on erittäin kovia katsojalukuja. Ainostaan miehillä suvantovaihe, josta on mahdollisuus nousta, Miettinen sanoi Riku Salmisen vetämässä Espanja-ottelun ennakkostudiossa.

Hansi Flick tuli Saksan miesten maajoukkueen ruoriin viime heinäkuussa EM-kisojen jälkeen. Kuva: Getty Images

Ilmapiiri kuitenkin etenkin miesten jalkapallomaajoukkueen ympärillä on Saksassa heikko. Urheilulehti nosti esiin MM-kisaliitteessään saksalaisen mielipidetutkimuksen. Siinä todettiin, että Saksassa koetaan maajoukkuejalkapallon ympärillä liikaa kaupallisuutta, pelaajat ovat etäisiä ja johtajat ovat korruptoituneita. Lajista huokuu kaiken kaikkiaan ylimielisyys.

Juho Rantalan mukaan pelaajat ovat ylipäätänsä tulleet koko ajan etäisemmiksi huippujalkapallossa.

– Saksa on huippufutiksen viimeisiä linnakkeita, jossa pelaajat ovat suhteellisen lähellä. Jos pelaajat vieraantuvat Saksassa yleisöstä, pitää olla oikeasti huolissaan, Rantala totesi.

Marianne Miettinen muistuttaa, että jalkapallo ei ole oma saarekkeensa tai irrallinen muusta yhteiskunnasta.

– Saksassa on ollut kansaa repiviä juttuja: Energiakriisiä, sotaa. Maajoukkueen pitäisi yhdistää kansa. Jos kansa ei ole yhtenäinen, miten maajoukkue tuntuisi koko kansan jutulta? Miettinen pohti.

Yksi esimerkki perinteikkään jalkapallomaan tilanteesta on, että osa kansasta oli ihmeissään maajoukkueen protestista ennen Japani-ottelua. Ihmettelijöiden mukaan joukkue keskittyi vääriin asoihin, kun Saksa laittoi joukkuekuvassa kädet suiden eteen.

Saksa halusi osoittaa mieltään sen jälkeen, kun Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa oli kieltänyt vähemmistöjen tueksi suunnatut OneLove-kapteenninnauhat. Niissä on logo, jossa on sateenkaaren värit.

– Japani-ottelun ensimmäiset 60–70 minuuttia eivät kyllä millään kielineet keskittymisestä vääriin asioihin, vaan päinvastoin pidin sitä rohkeana tekona, kun heitä oli käsketty hiljentymään, Miettinen totesi.

Saksa esitti protestin ennen Japani-peliä. Kuva: Lehtikuva

Erityisen mielissään Miettinen oli myös siitä, että Saksan sisäministeri Nancy Faeser seurasi ottelua OneLove-kapteeninnauha käsivarressaan Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon vieressä. MM-kisaisäntä Qatarissa on runsaasti ihmisoikeusongelmia.

– Jalkapalloilijat ovat ottaneet hienosti kantaa ihmisoikeusasioihin, mutta poliitikkojenkin pitää ottaa kantaa. Nancy niin sanotusti rokkaa! Kun tuollainen nainen lyö OneLove-kapteenninnauhan Infantinon vieressä käteen, sitä ei häneltä oteta pois. Osoitettiin, että Saksa seisoo niin politiikassa kuin jalkapallossakin tämän viestin takana, Miettinen sanoi.

Gianni Infantino ja Nancy Faeser istuivat vierekkäin katsomossa Japani-pelissä. Kuva: Corbis via Getty Images

Miltä Saksan tilanne näyttää jatkossa MM-kisoissa?

Kun käännetään katse nyt Qatarissa Saksalta nähtyyn pelaamiseen, Ylen asiantuntijoista Jonne Kunnas ei ole huolissaan.

– Totta kai Saksan pitää nyt voittaa Costa Rica, eikä tilanne ole pelkästään omissa käsissä. Mutta jos Saksa menee jatkoon, se voi edetä miten pitkälle tahansa. Peli kehittynee tästä, Kunnas toteaa.

Kunnaksen mukaan Japani-pelissä nähtiin ongelmia puolustuspelaamisessa, mutta ei enää samalla lailla Espanjaa vastaan. Hyökkäyspäässä asiantuntija nostaa kysymysmerkiksi viimeistelyn.

– Saksa pääsee kyllä maalintekopaikoille, mutta kuka tekee maalit? Kunnas pohtii.

Suosittelemme sinulle