Hyppää sisältöön

Maakuntalennot jatkuvat, löytyykö matkustajia? ”Lento säästää matka-ajastani melkein kaksi päivää”, sanoo Eeli Heimonen

Jyväskylän - Helsingin lennolla oli korona-aikaan välillä vain yksi matkustaja. Lennot alkoivat tänään uudelleen tauon jälkeen, ja kaksi konetta kuljetti Helsinkiin yli 80 matkustajaa.

Jyväskylän lentojen aikataulut on tehty palvelemaan jatkolennoille suuntaavia matkustajia.
Antti Seppälä

Jyväskylästä lähtevät tänään ensimmäiset matkustajakoneet yli kolmeen kuukauteen. Ennen koronaa Jyväskylän lentoasemaa käytti yli 66 000 matkustajaa vuodessa, viime vuonna määrä oli alle 4 600 – matkustajia oli siis aiemmin kuukaudessa enemmän kuin koko viime vuonna.

Vain aika näyttää mihin matkustajamäärä nyt asettuu. Esimerkiksi Porin kentällä lentomatkustajien määrä on Finavian tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan ollut syys-lokakuussa selvästi korkeampi kuin ennen koronaa keskimäärin.

Syyskuussa 2021 matkustajakone Helsingistä toi puolilta päivin Jyväskylään kolme matkustajaa. Helsingin suuntaan samalla koneella lähti yksi matkustaja.

– Tänään aamu- että päivälennolla oli 41 matkustajaa. Näyttää siltä, että Jyväskylässäkin matkustajat ovat löytäneet uudelleen tämän tavan matkustaa, sanoo Jyväskylän lentoaseman päällikkö Mika Järvinen.

Useampien maakuntakenttien lennot toimivat käytännössä valtion ostopalvelun varassa.

Jatkoyhteys kansainvälisille lennoille

Jyväskylän lentoyhteys on suunniteltu vaihtoyhteydeksi kansainvälisille lennoille. Korona oli leikannut lentämistä, ja Traficomin mukaan matkustajamäärä jäi sen vuoksi todella alhaiseksi. Nyt tilanne on muuttunut.

– Tämä säästää matka-aikaani melkein kaksi päivää. Juna-aikataulujen vuoksi pitää Helsinkiin lähteä edellisenä päivänä. Takaisin tullessa tas pääsee yöksi kotiin, sanoo Hollantiin menossa oleva Eeli Heimonen.

Jyväskylästä lähtöisin oleva Elina tarvainen on matkalla kotiinsa Luxemburgiin.

– Minulla jäi Jyväskylään matkustaminen pitkäksi aikaa kokonaan, kun toimivia yhteyksiä ei ollut. Nyt olen tulossa parin viikon päästä uudelleen, hän sanoo.

Nyt Jyväskylän ja Helsingin välillä lennetään arkipäivisin keskiviikkoa lukuun ottamatta. Aamulento lähtee Jyväskylästä 5.40 ja päivälento kello 14. Keskiviikkoisin ja lauantaisin lennetään vain aamulento.

Helsingistä Jyväskylään lennot lähtevät 12.50 ja 23.50. Keskiviikkoisin vuorona on ainoastaan iltalento. Lauantaisin Helsingistä Jyväskylään ei ole lentoa, mutta sunnuntai-iltana on.

– Aikataulut on suunniteltu jatkolentoja silmälläpitäen, Mika Järvinen sanoo.

Valtion ostosopimus on voimassa ensi heinäkuun loppuun. Lauantaisin Helsingistä Jyväskylään ei ole lentoa, mutta sunnutai-iltana on.

Voit keskustella aiheesta tässä 29.11. kello 23 saakka.

Uutiseen korjattu Jyväskylän lentoaseman päällikön etunimi oikeaksi 28.11.2022 klo 16.22.

Lue myös:

Jyväskylän ja Helsingin väliset lennot alkavat tauon jälkeen maanantaina

Jyväskylä on nyt parin kuukauden lentomotissa, lentojen pitäisi alkaa taas marraskuussa

Lennolla vain kaksi matkustajaa ja valtion tuki jopa tuhat euroa per matkustaja – ostoliikenne jatkuu viidelle maakuntakentälle ensi syksyyn

Matkustajalennot Jyväskylän lentoasemalta ovat olleet kolmisen kuukautta tauolla. Lennot jatkuivat tänään. Katso Ylen lähetys lentokentältä kokonaisuudessaan tästä.

Suosittelemme sinulle