Hyppää sisältöön

Kuluttajien arvio omasta taloudesta on koko mittaushistorian heikoin

Myös elinkeinoelämän luottamus talouteen laski. Kuluttajien luottamuslukemia on mitattu vuodesta 1995 asti.

Asiakkaita ostoksilla Verkkokauppa.comissa Helsingissä Black Friday -tarjouspäivänä perjantaina. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori koheni marraskuussa, mutta arvio oman talouden nykytilasta oli mittaushistorian heikoin.

Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli -16,9 marraskuussa 2022, kun se lokakuussa oli -17,6 ja syyskuussa -18,3.

Nämä kolme lukemaa ovat mittaushistorian 1995–2022 heikoimmat.

Viime vuoden marraskuussa luottamusindikaattori sai arvon 1,2. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -2,0.

Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen vastasi 1. marraskuuta – 17. marraskuuta välisenä aikana kaikkiaan 1 002 Suomessa asuvaa henkilöä.

Luottamus vahvistui vain vähittäiskaupassa

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan elinkeinoelämän luottamus talouteen laski kaikilla aloilla paitsi vähittäiskaupassa.

Yritysten luottamuksen luisuminen kielii talouden laaja-alaisesta hidastumisesta. Teollisuudessa tilauskannat putosivat jo nyt alle normaalina pidetyn tason, ja rakentamisessa taiteillaan korkojen noustessa nopeasti.

Palveluissa aktiviteettia on vielä riittänyt, vaikka luottamus tulikin alaspäin. Palveluilla on iso merkitys työllisyyden kannalta, mikä taas heijastuu vastaavasti suoraan vähittäiskauppaan, jossa luottamus nousi marraskuussa ainoana päätoimialoista, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Teollisuusyritysten luottamus laski marraskuussa, samoin rakennus- ja palveluyritysten.

Kuuntele tästä, mitä koronnousut tarkoittavat kuluttajille ja asuntovelallisille:

Suosittelemme sinulle