Hyppää sisältöön

Yhdysvallat alkaa yllättävällä tavalla uhata Euroopan teollisuutta – altavastaajaksi ajautuva EU voi joutua jopa kauppasotaan

Kisassa ilmastoherruudesta eletään ratkaisevia hetkiä. Yhdysvallat aikoo jakaa jättimäisiä tukia yrityksilleen tammikuusta lähtien. EU pitää jättipakettia epäreiluna ja suunnittelee vastatoimia.

Macron osoittaa ohimoaan etusormellaan ravintolan edessä, Biden selin kuuntelee, mitä tämä sanoo.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Yhdysvaltojen Joe Biden jäivät juttelemaan illallisravintolansa eteen keskiviikkona Washingtonissa. Macron vetosi, että Yhdysvallat ei vahingoittaisi Eurooppaa protektionistisella politiikallaan. Kuva: Ting Shen / AOP
Anna Karismo
Avaa Yle-sovelluksessa

Buy American, osta amerikkalaista. Se on Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin tammikuussa alkavan yli 400 miljardin euron tukipaketin läpiluotaava idea.

Biden suunnittelee teollista vallankumousta, ja se pelottaa Euroopassa. Paketti on jättimäinen.

Kannustamalla yrityksiä ilmastoinvestointeihin ja tukemalla kotitalouksien irtautumista fossiilisista polttoaineista Yhdysvaltojen demokraattipuolue haluaa niksauttaa taloutta ilmastokestävämpään suuntaan.

Tarkoitus on vähentää Yhdysvaltojen hiilipäästöjä 40 prosenttia tulevien seitsemän vuoden aikana.

USA nappaa herruuden sähköautoissa

Eurooppalaiset yritykset uhkaavat jäädä sivustakatsojiksi.

Bidenin tukipaketissa esimerkiksi yhdysvaltalaiset sähköautojen ostajat saavat 7 500 dollarin veronalennuksen – kunhan auto on amerikkalaista alkuperää.

Virtaviivainen, hopeanharmaa ja futuristinen rekka moottoritiellä.
Teslan sähkörekka menee pian sarjatuotantoon. Yhdysvallat tukee tulevina vuosina sähköautojen ja -rekkojen hankintoja niin isosti, että se kannustaa autonvalmistajia investoimaan sähkömoottoreihin entistä nopeammin. Kuva: Mariusz Burcz / AOP

Akkujen, varaosien ja aurinkovoimaloiden tuottajat alkavat saada valtavia tukia ”vihreisiin” investointeihin Yhdysvaltojen maaperällä. Eikä siinä kaikki, myös tietyn osan raaka-aineista pitää tulla Yhdysvalloista tai sen vapaakauppakumppaneilta.

Tämä voi houkutella eurooppalaista teollisuutta investoimaan Euroopan sijaan Yhdysvaltoihin.

Esimerkiksi saksalainen autotehdas Volkswagen ja ruotsalainen akkujen valmistaja Northvolt ovat jo lykänneet investointejaan Euroopassa ja katsovat nyt Yhdysvaltojen puoleen. Runsaskätisten tukien lisäksi energia on siellä halvempaa. Samaan suuntaan aikoo Mercedes-Benz.

Pääkohde on Kiina

Yhdysvaltojen motiivi on tehdä taloudesta amerikkalaisempi, kestävämpi ja tehokkaampi.

Ennen kaikkea sikäläinen hallinto haluaa lyödä kampoihin suurimmalle kilpailijalle Kiinalle, mutta nyt Biden uudistaa taloutta myös eurooppalaisten kumppanien kustannuksella.

– Nämä [Yhdysvaltojen] valinnat hajoittavat länttä, Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi torstaina vieraillessaan Bidenin luona Washingtonissa.

Harmaantunut vanha mies puhuu mikkiin ja osoittaa kädellään, sinisellä taustalla lukee "Lowering costs for American families".
Bidenin ”inflaation taltuttamislaki” eli Inflation Reduction Act IRA on kuuma peruna sekä EU:n kauppa- että ilmastopolitiikassa. Demokraattipuolue kuvaa sitä Yhdysvaltain historian suurimmaksi ilmastolaiksi. Kuva: Caroline Brehman / EPA

EU on yrittänyt taivutella Yhdysvaltoja tulemaan vastaan koko syksyn ajan. Vapaakauppakumppaneilleen Meksikolle ja Kanadalle Yhdysvallat on jo myöntänyt poikkeuksen. Ostajat saavat niiden tuotteista veroalennuksia.

Atlantin yli on neuvoteltu tiiviisti elokuusta asti eri kokoonpanoissa. Takaraja on tulossa vastaan.

EU aikoo ryhtyä kehittelemään vastatoimia, jos maanantaihin mennessä ei saada ratkaisua. Tuolloin kokoontuu osapuolten välinen korkean tason kauppa- ja teknologianeuvosto.

Kauppasodan mahdollisuus nousee yhä useammin puheissa esiin. EU-komissio on pessimistinen. Saksalaisen Handelsblatt-talouslehden mukaan neuvottelut ovat umpikujassa.

Autot odottavat laivaanlastaamista viidessä kerroksessa satamassa.
EU:n vienti Yhdysvaltoihin on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa ja on paljon tuontia suurempi. Eniten Atlantin yli viedään autoja ja koneita. Nyt vienti voi vähentyä. Kuva: Steve Hawkins / AOP

Esimerkiksi Saksan talousministeri Robert Habeck vaatii ”jykevää vastausta” EU:lta. Hänen ranskalainen kollegansa Bruno Le Maire vaatii EU:ta viemään asian Maailman kauppajärjestön WTO:n käsittelyyn.

Ranska ajaa avoimesti sitä, että EU nokittaisi ja alkaisi kilpailla omalla Osta eurooppalaista -ohjelmalla.

Myös Saksassa ilmapiiri on lämmennyt eurooppalaisen teollisuuden tukemiselle Venäjän hyökkäyssodan jälkeen, arvioi saksalainen ekonomisti Philippa Sigl-Glöckner Ylen haastattelussa alkuviikosta.

– Yhdysvaltojen paketti on todella iso osoittaessaan teollisuudelle, että hei, me todella haluamme vihreää siirtymää. Siirtymä ei tapahdu vain yksityisellä rahalla Euroopassakaan, ja siksi tarvitsemme samantyyppisen ohjelman, Saksan demarihallitusta lähellä oleva Sigl-Glöckner sanoo.

Hänen mukaansa Saksassa tiedetään hyvin, että kaikki teollisuus ei säily tulevaisuudessa. Muutos tulee väistämättä.

Jos halutaan rakentaa uusia teollisuudenaloja, sitä pitää tukea alusta asti, koska näin saadaan mittakaavaetua. Eli jos halutaan vaikkapa vetytuotantoa, sitä kannattaa ehkä auttaa liikkeelle, Sigl-Glöckner sanoo.

Poolopaitainen ruskeasilmäinen nainen nojaa kiviseinään ja hymyilee kameralle.
Ekonomisti Philippa Sigl-Glöcknerin mielestä Euroopassa pitäisi olla tyytäväisiä siitä, että Yhdysvallat tekee vihdoin vihreää siirtymää. Kuva: Fionn Große / Yle

Suomalaiset huolissaan

Käytännössä Yhdysvallat rikkoo kahta kansainvälisen kaupan WTO-sääntöä. Ensinnäkään kotimaisille tavaroille ei saisi antaa etusijaa tuontitavaroihin nähden.

Toiseksi yhdelle maalle myönnetyt kauppaedut olisi myönnettävä myös muille maille. Nyt suosittaisiin Kanadaa ja Meksikoa, mutta ei EU:ta.

Yhdysvaltojen uudessa laissa on useita kokonaisuuksia, lakeja ja tukijärjestelyjä. Yhteistä niille on juuri kotimaisuusvaatimus.

– Saat isomman tuen tai alennuksen, jos tuotteen teräs tai rauta on tuotettu USA:ssa tai kaikki input on amerikkalaista alkuperää, eräs neuvottelija kuvailee.

Pitkähiuksinen nainen valmistaa koneella akkua työhaalarissa ja käyttää jonkinlaista poraa. Taustalla näkyy General Motorsin Chevrolet Volt -sähköauto.
Sähköauton akun valmistusta General Motorsin tehtaalla Michiganissa. Valtiontukea varten 40 prosenttia yrityksen akkumateriaaleista pitäisi tulla Yhdysvalloista tai sen vapaakauppakumppaneilta kahden vuoden päästä. Osuuden pitäisi nousta 80 prosenttiin vuoden 2026 loppuun mennessä. Kuva: Jim West / AOP

Taloustieteilijät ja diplomaatit ovat huolestuneita.

Esimerkiksi elinkeinoelämän mielestä tukikilpailu olisi vahingollista pienille maille kuten Suomelle.

– Ajatus, että ostetaan eurooppalaista, voi sitten kääntyä käytännössä niin, että ostetaan ranskalaista tai ostetaan saksalaista, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n pääekonomisti Penna Urrila sanoo.

Jos maailmankaupan osapuolet alkavat nokittaa toisiaan tukiaiskierteellä ja sulkevat toisiaan pois markkinoiltaan, kansainvälinen kauppa tietenkin vähenee. Siitä olisi Suomellekin suurta haittaa.

– Tämä [Yhdysvaltain ilmastolaki] vaatii EU:lta selkeän vastauksen, mutta kierre, jossa oman tuotannon suojeleminen yleistyy, on kyllä Suomen kannalta valitettavaa, Urrila sanoo.

Jos yritykset intoutuvat uuden lain myötä investoimaan Yhdysvaltoihin, se raha on pois Euroopan-tuotannosta.

Neuvottelijoita huolettaa maanosan taloudellinen ja teollinen tulevaisuus: miten se kehittyy investointiympäristönä ja kriittisten teknologioiden alalla protektionismin lisääntyessä.

Valtiontuilla on nimittäin taipumus kasvaa, kun tukiaiskierre alkaa.

– Tämä on suurin kiista EU:n ja Yhdysvaltojen välillä Trumpin jälkeen, eräs virkamies kuvaa.

Mereltä päin kuvattuna satama, jossa vasemmalla näkyy sininen, ruosteinen iso LNG-alus ja keskellä kaasusäiliö. Taustalla kuivaa kreikkalaista maisemaa.
La Seine -alus toi syyskuussa LNG-kaasua Ateenaan Louisianasta Yhdysvalloista. Eurooppalaiset valittavat, että Yhdysvallat hyödyntää energiakriisiä ja pyytää kaasustaan liikaa hintaa. Kuva: Nicolas Koutsokostas / AOP

EU:n hankaluutena on sekin, että neuvotteluissa pitää tehdä kompromissi 27 maan välillä. Jäsenmaista käytännössä vain Saksalla on varaa yhtä suuriin tukiin.

Se aikookin tukea energiasiirtymää tulevina neljänä vuotena 200 miljardilla eurolla, mutta kotimaisuusvaatimus ei ole yhtä tiukka kuin Yhdysvalloissa.

Kauppakiista tulee hankalaan saumaan, sillä länsimaat yrittävät samalla pitää rivit suorina tuessa Ukrainalle.

Venäjän-vastaiset pakotteet ovat vahingoittaneet Eurooppaa enemmän kuin Yhdysvaltoja. Energian hinnat ovat nousseet Euroopassa paljon korkeammiksi kuin Yhdysvalloissa – joka tekee tuottoisaa bisnestä tuodessaan nesteytettyä maakaasua Eurooppaan.

Herättääkö maailman blokkiutuminen ajatuksia? Voit keskustella tässä alla lauantai-iltaan klo 23:een asti.

Aiheesta lisää:

Saksassa pelätään, että teollisuus pakenee maasta

EU ja Yhdysvallat palasivat kauppaneuvottelupöytään viiden vuoden jälkeen viime vuonna

Suosittelemme